Cammio in tijden van coronacrisis:

De wereld van recruitment wordt ook geraakt door het COVID-19 coronavirus. Videosollicitaties, medewerkers die vanuit huis moeten werken en vergaderen via video. We vroegen aan leveranciers van recruitment tech hoe zij omgaan met deze situatie.

Maatregelen

Omdat het coronavirus iedereen raakt, vroeg Recruitment Tech zich af hoe leveranciers van recruitmenttechnologie zich hierop voorbereiden en omgaan met de huidige situatie. Hoe gaat het bij deze leveranciers, welke maatregelen nemen ze en hoe verloopt het gebruik van hun tools? CEO Walter Hueber vertelt hoe het ervoor staat bij Cammio.

“In totaal is het aantal video interviews verdrievoudigd de afgelopen periode”

Hoe gaat het momenteel bij jullie?

“Het gaat eigenlijk heel goed. We merken dat we een positieve impact kunnen maken met onze video interview software bij onze klanten en partners op dit moment. We hadden gelukkig in februari net twee nieuwe collega’s aangenomen omdat we deze extra capaciteit in het team momenteel hard nodig hebben. Vanaf 6 maart hebben we namelijk bij al onze klanten de restricties van hun accounts gehaald vanuit de gedachte dat we hen zo goed mogelijk willen ondersteunen. Klanten die Cammio bijvoorbeeld alleen in één business unit of één land gebruikten, kunnen nu Cammio onbeperkt gebruiken. Direct daarna hebben we voor een select aantal ATS-partners en job board-partners, Cammio live interviews vrijgegeven zodat hun klanten selectieprocedures veilig kunnen voortzetten met onze video interview software. We zien hierdoor een hele grote toename in gebruik van onze video interviews. Kortom, heel fijn dat we goed kunnen helpen met ons eigen product in deze periode van onzekerheid.”

Artikel gaat verder onder deze poll:

Welke maatregelen hebben jullie genomen tegen het virus?

“De Cammio-teams in Den Haag en Düsseldorf werken nu al zeven weken vanuit huis. Dat was natuurlijk technisch geen enkel probleem. Laptop oppakken en thuis verder, aangezien al onze systemen, documenten en samenwerking reeds in de cloud zijn. We gebruikten voor interne communicatie al Slack, waarmee iedereen heel goed met elkaar in contact staat. We werkten allemaal ook al regelmatig (één of twee dagen in de week en sommigen zelfs vier dagen) thuis. Nieuw was voor ons dat we allemaal tegelijk thuis zijn. Dat vraagt met name aandacht voor het sociale aspect van werk. De reden dat we op kantoor zijn is namelijk dat we samen met collega’s willen zijn. Nu zoeken we dat op door iedere ochtend per team een koffie catch-up te doen. Als je er bent, bel je in en praten we even een kwartiertje bij over van alles, meestal totaal niet werk gerelateerd. En elke vrijdag hebben we een borrel met beide teams waar iedere keer iemand anders iets organiseert, zoals een quiz of spel. Voor de één is het thuiswerken wat eenvoudiger dan voor de ander. Denk bijvoorbeeld aan thuiswerken met gezin. Iedereen probeert dus een nieuwe balans te vinden en doet wat hij of zij kan.”

Merken jullie meer gebruik van jullie product door de huidige situatie?

“We merken sinds maart natuurlijk een explosieve toename van het aantal video interviews dat via het Cammio platform loopt. Tegelijk zien we in sommige branches, zoals retail en toerisme, het gebruik afnemen. Daar merk je natuurlijk dat ondernemers het zwaar hebben. In totaal is het aantal video interviews verdrievoudigd de afgelopen periode. Dat geldt zowel voor onze ‘automated’ interviews (waar je kandidaten op afstand zelfstandig een aantal vragen met video laat beantwoorden) en de live interviews. De groei van live interviews is momenteel in verhouding het grootst. Veel organisaties die nog nooit video hebben ingezet, kiezen toch snel voor een video interview format dat het meeste lijkt op een gesprek op kantoor en dan is het live interview een veilige keuze. Met name omdat we op ons Cammio platform interviews kunnen faciliteren die ‘AVG-proof’ zijn. De kandidaat wordt netjes om toestemming gevraagd, maar ook toegang en bewaartermijnen zijn goed geregeld. Dat is op een algemene video conferentie tool natuurlijk lastiger te realiseren.”

Leveranciers in tijden van coronacrisis

In deze serie vertellen leveranciers van recruitmenttechnologie over hun situatie in tijden van de coronacrisis. Welke maatregelen nemen ze en wat merken ze ervan, bijvoorbeeld qua gebruik van hun product? In deze serie verschenen:

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER