Wist je dat we al elke dag gebruik maken van kunstmatige intelligentie? Onze Apple-assistent Siri bijvoorbeeld, of Facebook die onze gezichten scant en herkent. Maar ook veel recruitmenttechnologie bevat KI. Hieronder staan drie veelgebruikte technologieën beschreven die op dit moment al in de praktijk worden gebracht. Verderop laten we voorbeelden zien van leveranciers.

Veelgebruikte KI-technologieën in recruitment

Intelligente screeningssoftware automatiseert het screenen van cv’s door gebruik te maken van AI. Het analyseert de bestaande cv-database om erachter te komen welke kandidaten succesvol worden –of juist niet. Dit gebeurt op basis van hun prestatie, dienstverband en beloning. Het screent ook aan de hand van publieke gegevensbronnen, zoals social media. Zo kom je er bijvoorbeeld achter wie de voorafgaande werkgevers waren. Intelligente screeningssoftware is vaak al te integreren met bestaande ATS-systemen.

Recruiter chatbots worden momenteel getest om realtime interactie te bieden aan kandidaten door vragen te stellen die gebaseerd zijn op de job-vereisten. Daarnaast geven ze feedback, plannen afspraken en testen vaardigheden. Uit onderzoek is gebleken dat kandidaten weinig moeite hebben met de rol van ‘robots’ in het recruitmentproces. Waarschijnlijk zijn ze gewoon blij snel een antwoord te krijgen. Lees meer over dit onderzoek op Werf&.

Software voor digitale sollicitatiegesprekken is al een tijdje beschikbaar, maar de huidige technologie stelt recruiters in staat om geschiktheid te beoordelen op woordkeuzes, spraakpatronen en gezichtsuitdrukkingen. Een voorbeeld van dat laatste is het Nederlandse Clearwater, dat software heeft ontwikkeld om iemands persoonlijkheid te meten op basis van micro-expressies. Aan de hand van een paar korte vragen wordt je karakter getest. Het doet er niet zoveel toe wat je zegt. Het gaat er meer om wat er in je gezicht gebeurt als je antwoord geeft.

Naast Clearwater zijn er meer bekende recruitment technologieleveranciers die gebruik maken van kunstmatige intelligentie. In Nederland is Textio misschien wel het meest bekend. Hieronder lichten we kort enkele bijzondere leveranciers toe.

Bekende leveranciers

Textio

Het Amerikaanse bedrijf Textio heeft tooling ontworpen die vacatureteksten scant en advies geeft om deze verder te optimaliseren. Ben je te formeel in je schrijfwijze? Is deze tekst wel genderneutraal? Textio maakt je bewust van eventuele stijlfouten.

Recruitz.io

Het Nederlandse Recruitz.io heeft een tool ontwikkeld waarmee je een geautomatiseerde wervingscampagne online zet op plekken waar mensen dagelijks komen, zoals Facebook, Instagram, Google en andere online communities. Op deze manier omzeilt Recruitz.io vacaturesites. Uit de hand van data wordt bekeken waar en wanneer de vacature geplaatst wordt. Meer weten over hoe Recruitz.io werkt? Kijk eens deze video.

Joboti

Kandidaten kunnen met een HR-chatbot van Joboti op een laagdrempelige manier communiceren. Data uit deze gesprekken wordt gelijk opgeslagen in het ATS-systeem. De chatbot zorg ervoor dat de gegevens van de kandidaat actueel zijn. Ook geeft het inzicht in beschikbaarheid en bereidheid om een nieuwe carrièrestap te zetten. Lees hier verder over de tooling.

Seedlink

Een leuke nieuwkomer die naar Nederland komt is Seedlink. Hierbij beslist een robot op basis van drie open vragen wie er op gesprek mag komen, en wie niet. Die vragen worden eerste beantwoord door medewerkers zelf. Daar wordt vervolgens een model uit ontwikkeld. Handig voor multinationals die veel cv’s en sollicitanten onder ogen krijgen. Meer weten over Seedlink? Lees hier verder.

Natuurlijk zijn er nog veel meer toolings die artificial intelligence technologieën gebruiken. Hier vind je een bijna volledige lijst van recruitmenttechnologieën. Mis je nog tooling? Laat het ons weten in de comments.

KI in het recruitmentvak

In deze serie zijn we dieper ingegaan op kunstmatige intelligentie en de invloed op het recruitmentvak. In artikel één wordt uitgelegd wat AI en machine learning zijn, in twee behandelen we de voor- en nadelen en dit laatste artikel staat bomvol praktijkvoorbeelden. Kortom: alles wat je als recruiter moet weten over artificial intelligence.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER