Alles wat je moet weten over online assessment tooling

Online assessments worden steeds meer ingezet door organisaties omdat ze een goede voorspeller zijn van werkprestaties. Of het nu gaat om pre-assessments als vervanger van de sollicitatie of het gebruik van tests verderop in een sollicitatieprocedure. Maar wat zijn online assessments precies? Recruitment Tech legt het hier uit.

Wat zijn online assessments?

De populariteit van online assessments in verschillende werkgebieden spreekt boekdelen over hun bruikbaarheid en noodzaak. Online assessments evalueren de persoonlijkheidskenmerken, vaardigheden en gedragingen van een individu. Ze bestaan uit een reeks vragen die meerdere aspecten van een participant beoordelen en worden opgesteld op basis van de functie, het niveau en de competentievereisten. Assessments bieden een objectieve evaluatie van de capaciteiten van een werknemer en voorspellen de prestaties op de werkvloer. Mensen kunnen de assessments overal ter wereld afleggen, wanneer het hen uitkomt, terwijl ze reistijd én -kosten besparen.

Revolutie

Online assessments, ook wel e-assessments, digitale assessments of elektronische assessments genoemd, hebben een revolutie teweeggebracht in de manier van werven en Leren en Ontwikkelen (Learning & Development, L&D) over de hele wereld. Volgens de Talent Assessment Study is het gebruik van online assessments in de periode 2016-2017 bijvoorbeeld met 114% gegroeid in recruitment en met 116% in L&D. Deze enorme groei in het gebruik van online assessments wijst op de effectiviteit en efficiëntie ervan in Human Resource Management (HRM).

Soorten assessments

Er zijn vijf soorten assessments te onderscheiden: Formatieve, Summatieve, Diagnostische, Benchmark en Tussentijdse.

Formatief

Een formatieve beoordeling is bedoeld om het leren van de leerlingen te volgen en om voortdurende feedback te geven die zowel door de docent als door de leerling kan worden gebruikt om de doeltreffendheid van het leerproces te verbeteren.

Summatief

Een summatieve beoordeling is bedoeld om het leren van de leerlingen te meten aan het einde van een onderwijseenheid.

Diagnostisch

Een diagnostische beoordeling wordt aan het begin gegeven om de voorkennis van de kandidaten te beoordelen.

Tussentijds

Een tussentijdse beoordeling wordt verspreid over een hele school of de hele regio om de resultaten van de kandidaten te analyseren en te vergelijken.

Benchmark

Een benchmark assessment is ongelooflijk essentieel bij het meten van de academische vooruitgang van grote groepen studenten.

Voordelen

Het gebruik van online assessments stelt organisaties in staat veel tijd en middelen te besparen. Deze assessments zijn niet tijdrovend, en meerdere testnemers kunnen tegelijkertijd de online assessment examens afleggen, waardoor het niet meer nodig is om hiervoor gespecialiseerd personeel in te zetten. Bovendien kunnen de kandidaten de assessments overal en op elk moment afleggen. Testbeheerders kunnen de antwoorden van de kandidaten gemakkelijk zien en onmiddellijk feedback en resultaten geven. En dat stelt je als recruiter of hr in staat om een beter inzicht te krijgen in jouw kandidaten en medewerkers, hun sterke punten, verbeterpunten en behoeften.

Populairste internationale assessment tools

Pre-employment assessments, zoals cognitieve vaardigheidstests en functiekennistests, zijn goede voorspellers van werkprestaties. Deze assessments kunnen snel en gemakkelijk met goed ontworpen software worden uitgevoerd. Workable heeft een lijst van 15 van de beste assessmenttools voor werving en selectie gemaakt die jou kunnen helpen goede kandidaten te selecteren voor een sollicitatiegesprek en eventuele aanname. De tools hebben we hier op een rijtje gezet.

Tools voor assessments

Nederland en België kennen veel interessante partijen die helpen met assessments. In de leverancierslijst van Recruitment Tech vind je de leveranciers die jou kunnen helpen met assessments, welke je kan benaderen om te bekijken of ze iets voor jouw wervingsproces kunnen betekenen.

Bron: Mettl.com

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER