Nederlandse Equalture krijgt €2.75M investering om bias in recruitment tegen te gaan

De Rotterdamse HR tech startup Equalture ontvangt een onvestering van € 2,75 miljoen om bedrijven te helpen om zonder bias medewerkers aan te nemen. Het geld wordt gebruikt voor internationale groei en om haar set aan game-based neuro-assessments uit te breiden. De financieringsronde werd geleid door Shoe Investments van serial entrepreneur en Dragons Den lid Pieter Schoen en het Nederlandse VC fonds 4impact dat ook al in 2020 investeerde. In 2018 was Equalture een van de winnaars van de Recruitment Tech Startup Pitch van Recruitmenttech.nl.

Cv’s zijn niet voorspellend

Charlotte Melkert, CEO van Equalture, zegt: “In dit tijdperk van snelle technologische innovaties waarin we leven, is het krankzinnig dat beslissingen over het aannemen van personeel nog steeds gebaseerd worden op subjectieve eerste indrukken die wij onze eigen vooroordelen laten creëren. In 1482 schreef Leonardo da Vinci het eerste cv, en tot op de dag van vandaag, 540 jaar later, vertrouwen we nog steeds op cv’s bij het beoordelen van kandidaten. Het meest ironische deel van dit verhaal is dat wij allemaal diep van binnen weten dat cv’s niet voorspellend zijn en vooroordelen sterk vergroten, maar ons toch vasthouden aan deze screeningsmethode. Simpelweg omdat oude gewoontes moeilijk te doorbreken zijn.”

Bewezen business case

‘’Diversiteit is een bewezen business case. Volgens recent onderzoek van BCG genereren diverse teams 19% meer omzet. Met Equalture willen wij bedrijven helpen dit te bereiken. Wij willen alle kandidaten een gelijke kans te bieden om aangenomen te worden, door verder te kijken dan wat er op hun cv staat. We hebben een set van wetenschappelijk gevalideerde game-based assessments ontwikkeld waarmee bedrijven de cognitieve vaardigheden, culturele voorkeuren, gedrag en meer van zowel hun kandidaten als hun huidige team kunnen analyseren. Kandidaten wordt gevraagd om deze game-based assessments, wat zo’n 15 minuten in beslag neemt, te doorlopen aan het begin van het recruitmentproces, wat zorgt voor een eerste indruk op basis van wetenschap in plaats van onderbuikgevoel. We zijn ervan overtuigd dat dit de sleutel zal zijn tot het vormgeven van een wereld van waarin (neuro)diverse teams de standaard worden, en waarin iedereen een gelijke kans krijgt om te worden aangenomen voor aan baan.

Tweelingzussen

Equalture werd in 2018 gelanceerd door de tweelingzussen Charlotte Melkert en Fleur Melkert, die met succes een recruitmentbureau hebben opgestart voordat zij Equalture startten. De inspiratie om Equalture te starten kwam voort uit jarenlange frustratie die de tweelingzussen ervoeren tijdens het runnen van hun recruitmentbureau, namelijk het feit dat kandidaten vaak ten onrechte en oneerlijk werden beoordeeld door potentiële werkgevers op basis van hun CV en uiterlijk, in plaats van hun persoonlijkheid, skills en talenten. Vandaag telt het team 31 teamleden die samen 19 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigen en voor 52% uit vrouwen bestaan. In november 2021 won Equalture nog de Dutch Diversity & Inclusion Award

Eerst de vrouw, dan het gebouw

Pieter Schoen, eigenaar van Shoe Investment en serial entrepreneur, kan niet wachten om
aan dit avontuur te beginnen en reageert: “Vanaf het eerste moment was ik al gecharmeerd door de tweeling Charlotte en Fleur, en Jaap, de CTO van Equalture. Het enthousiasme en doorzettingsvermogen van de onderneemsters straalt er af, en ook bij Equalture zie ik de belangrijkste investeerders les bevestigd worden: ‘Eerst de vrouw, dan het gebouw’. Ik bewonder hoe de meiden in tijden van corona Equalture zo snel en professioneel hebben laten groeien en heb het volste vertrouwen dat dit nog maar het begin is.”

Verder geeft Pieter aan zelf veel affiniteit te hebben met het product van Equalture: “In 1999 heb ik een bedrijf gehad in de HR-tech markt. We ontwikkelden een cd waarmee je kon solliciteren in game-vorm en bedrijven konden een kamer huren in de game. Spelers die in de kamer van bijvoorbeeld Heineken hoog scoorden, kregen direct een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Ik zie veel overeenkomsten tussen beide ondernemingen en ben bekend met het product en de sector. Daarnaast zie ik mijzelf terug in het ondernemerschap van Charlotte en Fleur en dat enthousiasmeert mij enorm. Met het ijzersterke management, een topproduct en de affiniteit die ik heb met deze business, sluit ik niet uit dat Equalture een unicorn wordt in de HR-tech markt”

Vervolginvestering

Ali Najafbagy, Managing Partner bij 4impact reageert: “Onze samenwerking met Equalture begon met onze eerste investering in februari 2020. Sindsdien heeft het bedrijf een sterke groei doorgemaakt en we zijn trots op het impactvolle werk dat het team dagelijks levert. Met onze vervolginvestering ondersteunen wij Equalture’s unieke tech oplossing en focus ons op United Nations Sustainable Goal nr 5 (Gendergelijkheid) en nr 9 (Verminderde ongelijkheden).”

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op vrijkaarten voor de 7e editie van het Recruitment Tech Event op donderdag 9 juni 2022. 


    Ontvang naast de wekelijkse update ook e-mail alerts van nieuwe berichten in één of meerdere categorieën.

LAAT EEN REACTIE ACHTER