Het BrainsFirst carrierekompas is een wetenschappelijke tool die strategische carrièrekeuzes mogelijk maakt door je brein te plaatsen in het ESCO framework Lees over de recruitment tool van BrainsFirst die is ingezonden voor de Recruitment Tech Awards 2021.

Recruitment tooling van BrainsFirst

Omschrijving van de tooling

De basis
BrainsFirst is ontstaan vanuit de hypothese dat de sleutel voor individueel succes ligt in goede match tussen brein en context. Wij onderscheiden ons door een robuuste talentherkenning-oplossing te leveren op basis van natuurlijke breincompetenties, die wij in kaart brengen met 4 wetenschappelijk gevalideerde gamified experimentele taken: de NeurOlympics. Werkgevers brengen met ons in kaart welk gedrag zij zoeken en wij vertalen dit naar het gezochte breinprofiel. Het profiel wordt gebruikt om op een faire, objectieve manier te werven: het gaat voorbij aan C.V. en werkverleden en kijkt direct of iemand het van nature in zich heeft om te kunnen presteren in de rol. Het is deze ambitie die ons heeft gedreven vanaf het moment dat we aan de slag gingen met de eerste voetbalspelertjes in het betaalde voetbal en waar wij mooie cases mee hebben weten te bouwen bij gemeentes, ministeries, luchtvaart, trading & consultancy. We helpen klanten aan betere hires. Diversiteit en inclusiviteit zijn in deze aanpak geen buzzword, maar het zit van nature ingebakken in de aanpak: ieder brein is net zo uniek als de buitenkant en kan excelleren in specifieke contexten. Wij brengen de onzichtbare talenten in kaart en helpen zo de match beter te bepalen met potentie als uitgangspunt.

De product-expansie: het breinprofiel als baankompas
BrainsFirst draaide de basispropositie richting het individu: hoe kunnen we mensen die denken aan een carriereswitch of werknemers die hier door internationalisering of digitale transformatie toe worden gedwongen helpen om voor hen kansrijke keuzes te bepalen? Hiervoor besloten we het perspectief radicaal te draaien. Er zijn immers zoveel banen: hoe hier een model van te maken? De sleutel lag in de grote internationale dat database (framework) ESCO. De gedragingen en cognitieve vaardigheden die hieraan gekoppeld zijn, hebben wij kunnen vertalen naar het brein. Alle 2900 banen zijn gekoppeld aan brein-typen: zie hier het loopbaankompas

Welk probleem lost de tool op?

Werkgevers leunen vaak op subjectieve regeltjes bij het zoeken naar talent. ‘Wij nemen mensen aan die economie hebben gestudeerd’, of ‘Je moet lekker agile zijn’. Maar voor individuen is dit eigenlijk ook zo. Je scholing en arbeidsverleden vernauwen vaak de zoekruimte die je hanteert wanneer je over de schutting kijkt. “ik heb geen ervaring hierin…”
Deze manier van denken zal de nodige herdistributie van talent niet helpen. Wij hebben vele voorbeelden van mensen die op het oog vreemde carrièresprongen hebben gemaakt die eigenlijk niet zo onlogisch zijn wanneer je inzoomt op het brein: bartenders die goede accountmanagers blijken, een topvoetballer die een briljante luchtverkeersleider wordt. CV–gebaseerde matching krijgt deze herdistributie niet op gang. Er zijn nu meer vacatures dan werklozen. Het oplossen hiervan ligt denken wij deels in het afscheid nemen van ingesleten heuristieken als leunen op diploma’s en starten met echt kijken naar de individuele, onderliggende capaciteiten.

Hoe werkt de tool?

De werknemer wordt door de interne recruiter uitgenodigd voor de online games. De games worden gedaan achter een desktop of tablet in 45 minuten. Een persoonlijk rapport wordt real-time gegenereerd. De recruiter of loopbaanbegeleider, die door onze psychologen zijn getraind en gecertificeerd, hebben in vertrouwen en veiligheid een of meerdere loopbaangesprekken met de werknemer, met het breinrapport als basis. De werknemer krijgt op breinniveau inzicht in de natuurlijke talenten en uitdagingen en hierna wordt de vertaling gemaakt naar potentieel passende werkcontexten. Daarnaast wordt een unieke lijst met banen gegenereerd, overeenkomstig met de ESCO-classificatie, die van nature bij jouw brein passen. Deze op breinaanleg bepaalde potentiele nieuwe richtingen kunnen gebruikt worden om de strategisch beste volgende stap te bepalen: welke van deze functies spreekt me het meest aan? Waar zijn de skill gaps het kleinst? Waar liggen de hoogste kansen op een baan?

Wat levert gebruik van de tooling op?

Omdat onze tool op een andere manier kijkt naar talent, levert het voor beide kanten van de tafel out-of-the box inzichten op. Silo’s worden afgebroken, herdistributie wordt mogelijk door anders te kijken en meer te zien. Het gaat dwars door industrieën en niveaus heen en maakt het zo mogelijk om te gaan denken in kansen in plaats van beperkingen. Dit is zowel voor starters zonder ervaring als bij mensen met een langer arbeidsverleden waarbij de carrière dreigt te stokken een breekijzer in positieve zin.
Deze potentie voor herdistributie houdt niet op bij de landsgrenzen. Immers: het baankompas is een taalarme set games die universeel gedeelde breinvaardigheden in kaart brengt, vrij van culturele achtergronden en vertaalt dit naar het internationale ESCO framework. Andere partijen zijn hard bezig dit framework te vertalen naar vacaturebanken. Dit maakt dat de kansen straks ook over de grenzen gezocht kunnen worden, zowel van Nederland naar buiten, als voor buitenlandse talenten hier.

Waarom moet deze tooling een Recruitment Tech Award winnen?

Deze tooling maakt matching van talent & opportunity fundamenteel beter. Uitgaand van de uniciteit van elk talent en de specifieke context van elke baan. Leunend op 7 jaar neurowetenschappelijk onderzoek, gebruikmakend van AI en resulterend in een stevig fundament voor duurzame inzetbaarheid. Dit is niet de zoveelste feature, maar een grensverleggende tooling die recht doet aan de bron van menselijk presteren: het brein. Let’s put people at pole position in the Future of Work.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER