Vier redenen waarom video-interviews je recruitment boosten

Video is niet meer weg te denken als communicatiemiddel. Ook in het verleiden en werven van nieuwe medewerkers wordt video steeds meer ingezet. Recruitment Tech zet vier redenen op een rij waarom een video-interview jouw recruitment boost.

Bespaar tijd

Het eerste stadium van het traditionele recruitmentproces kan erg tijdrovend zijn. Video-interviews bieden de oplossing om de tijdrovende telefonische interviews over te slaan. Omdat kandidaten tegenwoordig makkelijker toegang hebben tot webcams en smartphones, kan de keuze om video te gebruiken in plaats van de telefoon het screeningsproces flink versnellen. Een ander groot voordeel is dat video-interviews eenvoudig te plannen zijn omdat hiervoor niet gereisd te hoeven worden.

Voorkomt het filteren van kwalitatieve goede kandidaten

In sommige gevallen kunnen ouderwetse filteropties en sollicitaties zorgen dat kwalitatief goede kandidaten toch afvallen. Zo kunnen kandidaten die geschikt zijn maar bepaalde trefwoorden op het cv missen of door omstandigheden een gat op het cv hebben buiten de boot vallen. Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op, wanneer een kandidaat een goed cv heeft, maar als je deze persoon ziet en spreekt, besef je dat deze niet aan de verwachtingen voldoet. Met een video-interview heb je de kans om de beste kandidaten al vroeg te herkennen.

Boost de candidate experience

Een groot gevaar voor organisaties is dat er niet genoeg gecommuniceerd wordt met de kandidaat. Doordat, zoals gezegd, de video-interviews eenvoudig en snel zijn te plannen en af te nemen, kan er flink wat tijd worden gewonnen ten opzichte van het solliciteren en het plannen van een sollicitatiegesprek. Hiermee zorg je dat de kandidaat minder ‘in de wacht staat’.

Eenvoudig delen om bias te voorkomen

Een video-interview is eenvoudig te delen met andere recruiters en hr-managers, zodat iedereen op een ander moment de kandidaten zelf kan beoordelen en evalueren. Wanneer één persoon een eenmalig sollicitatiegesprek heeft met een kandidaat, kan bias hierin een rol gaan spelen. De kans hierop kan je verminderen door meerdere mensen het opgenomen video-interview te laten zien. Dit zorgt er niet alleen voor dat je bias tegen kan gaan, maar ook dat er, door meerdere personen uit het wervingsproces hierbij te betrekken, je een beter totaalplaatje van de kandidaat kan krijgen.

Meer tips om jouw recruitment te boosten

Wil je meer handige tips en tricks om jouw recruitment te boosten? Hieronder hebben we enkele interessante tools op een rij gezet.

Bron: applicanttrackingsystems.net

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER