Deze vijf tools helpen je bij het schrijven van vacatureteksten

Er zijn ontzettend veel tools om het leven van een recruiter eenvoudiger te maken. Een van de bezigheden van een recruiter is het schrijven van vacatureteksten. We zetten hiervoor vijf tools op een rijtje.

Vacatureverbeteraar

Je uploadt je vacaturetekst en krijgt direct bruikbare tips om jouw vacaturetekst te verbeteren. Wat vindt jouw doelgroep belangrijk in de keuze voor een werkgever en welke arbeidsvoorwaarden zoeken zij? Hierbij wordt gekeken naar de meest relevante functietitel, opbouw en in hoeverre de tekst aansluit bij de doelgroep. In jouw vacaturetekst zie je direct wat goed is, wat er mist, en er worden suggesties gedaan ter verbetering. Een groot voordeel: Vacatureverbeteraar is een Nederlandse tool.

Textio

Het Amerikaanse bedrijf Textio heeft tooling ontworpen die vacatureteksten scant en advies geeft om deze verder te optimaliseren. Ben je te formeel in je schrijfwijze? Is deze tekst wel genderneutraal? Textio maakt je bewust van eventuele stijlfouten. Enig nadeel: Textio werkt het best met Engelse teksten.

Grammarly

Grammarly is een gratis tool die – de naam zegt het al – je teksten controleert op basis van spelling en grammatica. Naast je socialmedia-posts en teksten op de website is het dus ook mogelijk om vacaturetektsen te laten nakijken door deze tool. Het betreft wel een Engelse tool.

Expert System

De software van Expert System combineert de kracht van taal en technologie om ongestructureerde inhoud te gebruiken te transformeren. Organisaties kunnen inzicht krijgen en betere beslissingen nemen aan de hand van de uitkomsten van de tekstanalyse van deze tool.

Word leesbaarheid

Ook het good old Word heeft een handige, toch vrij onbekende, tool om te kijken of je vacaturetekst wel leesbaar is. De leesbaarheid kan zo gecheckt worden, evenals zaken hoe lang je zinnen zijn. De leesbaarheid controleer je op de volgende manier:
  • Klik in Microsoft Word op het tabblad Bestand en vervolgens op Opties.
  • Klik op Controle.
  • Controleer of onder ‘Bij het corrigeren van de spelling en grammatica in Word’ het selectievakje ‘Grammatica tegelijk met spelling controleren’ wel is ingeschakeld.
  • Selecteer vervolgens Leesbaarheidsstatistieken weergeven.

Meer tools

Wil je meer handige tools voor recruiters leren kennen? Hieronder hebben we de belangrijkste op een rij gezet.

Heb jij de Recruitment Tech Guide 2020 al in huis?

Recruitment Tech Guide 2020

De Recruitment Tech Guide 2020 staat vol met inspiratie voor als je meer wilt halen uit jouw recruitment met tooling. Dit is de tweede editie van het jaarmagazine over recruitmenttechnologie. Benieuwd naar de interviews, achtergrondverhalen en tips & tricks op het gebied van recruitment? Hier vind je de inhoud. Het 2020-jaarboek is hier te bestellen voor slechts €19,50!

De Recruitment Tech Guide 2020 is een handzaam A5-jaarmagazine met 100 pagina’s vol trends op het gebied van recruitmenttechnologie, achtergronden, interviews en een overzicht met leveranciers van recruitmenttechnologie in Nederland en België.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER