Deze vijf tools helpen je bij het schrijven van vacatureteksten

Er zijn ontzettend veel tools om het leven van een recruiter eenvoudiger te maken. Een van de bezigheden van een recruiter is het schrijven van vacatureteksten. We zetten hiervoor vijf tools op een rijtje.

Vacatureverbeteraar

Je uploadt je vacaturetekst en krijgt direct bruikbare tips om jouw vacaturetekst te verbeteren. Wat vindt jouw doelgroep belangrijk in de keuze voor een werkgever en welke arbeidsvoorwaarden zoeken zij? Hierbij wordt gekeken naar de meest relevante functietitel, opbouw en in hoeverre de tekst aansluit bij de doelgroep. In jouw vacaturetekst zie je direct wat goed is, wat er mist, en er worden suggesties gedaan ter verbetering. Een groot voordeel: Vacatureverbeteraar is een Nederlandse tool.

Textio

Het Amerikaanse bedrijf Textio heeft tooling ontworpen die vacatureteksten scant en advies geeft om deze verder te optimaliseren. Ben je te formeel in je schrijfwijze? Is deze tekst wel genderneutraal? Textio maakt je bewust van eventuele stijlfouten. Enig nadeel: Textio werkt het best met Engelse teksten.

Grammarly

Grammarly is een gratis tool die – de naam zegt het al – je teksten controleert op basis van spelling en grammatica. Naast je socialmedia-posts en teksten op de website is het dus ook mogelijk om vacaturetektsen te laten nakijken door deze tool. Het betreft wel een Engelse tool.

Expert System

De software van Expert System combineert de kracht van taal en technologie om ongestructureerde inhoud te gebruiken te transformeren. Organisaties kunnen inzicht krijgen en betere beslissingen nemen aan de hand van de uitkomsten van de tekstanalyse van deze tool.

Word leesbaarheid

Ook het good old Word heeft een handige, toch vrij onbekende, tool om te kijken of je vacaturetekst wel leesbaar is. De leesbaarheid kan zo gecheckt worden, evenals zaken hoe lang je zinnen zijn. De leesbaarheid controleer je op de volgende manier:
  • Klik in Microsoft Word op het tabblad Bestand en vervolgens op Opties.
  • Klik op Controle.
  • Controleer of onder ‘Bij het corrigeren van de spelling en grammatica in Word’ het selectievakje ‘Grammatica tegelijk met spelling controleren’ wel is ingeschakeld.
  • Selecteer vervolgens Leesbaarheidsstatistieken weergeven.

Meer tools

Wil je meer handige tools voor recruiters leren kennen? Hieronder hebben we de belangrijkste op een rij gezet.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang twee keer per maand de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op vrijkaarten voor de 5e editie van het Recruitment Tech Event op donderdag 21 november 2019. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER