Talloze opties én moeilijke keuzes: het vinden van de juiste recruitmenttool kan een uitdagende taak zijn. Het gaat daarom ook geregeld mis bij de keuze of implementatie van een tool. Wij hebben de vijf meestgemaakte fouten op een rij gezet.
1. Niet identificeren van specifieke doelen en behoeften
Eén van de grootste fouten die bedrijven maken bij het kiezen van een recruitmenttool is het niet voorafgaand identificeren van specifieke doelen en behoeften. Iedere tool ziet er fantastisch uit, maar wanneer het niet aan de specifieke behoeften van een organisatie of de gebruiker voldoet, is het weggegooid geld.
Definieer daarom de doelen en behoeften voordat je overgaat tot een keuze.
Het is dus voorafgaand aan iedere aankoop belangrijk om te weten wat de organisatie precies wil bereiken met de tool en welke specifieke functies en functionaliteiten daar een rol in moeten spelen. Definieer daarom de doelen en behoeften voordat je overgaat tot een keuze — en gebruik deze lijst om potentiële tools te evalueren.
2. Te weinig aandacht voor de eindgebruiker
Een tool kan alle gewenste functies hebben, maar als het niet gemakkelijk te gebruiken is voor recruiters en kandidaten, kan het leiden tot onnodige frictie en vertragingen in het wervingsproces. Het is daarom belangrijk om de gebruikerservaring zorgvuldig te evalueren bij de keuze van een tool. Vraag om demo’s en proefperiodes — en laat vooral de eindgebruiker testen. Zij zijn degenen die de tool moeten gebruiken, dus vraag hen vooral om feedback.
3. Integratie issues
Integraties: bepaald geen sexy woord, maar wel strict noodzakelijk wanneer je je oriënteert op nieuwe recruitmenttechnologie. Losstaande tooltjes zijn er in overvloed, maar wanneer je ze niet kunt integreren in bestaande systemen, zijn ze eigenlijk bij voorbaat al kansloos. De tool moet dus naadloos kunnen integreren met de bestaande systemen binnen de organisatie.
Losstaande tooltjes zijn er in overvloed, maar wanneer je ze niet kunt integreren in bestaande systemen, zijn ze eigenlijk bij voorbaat al kansloos
Of het nu HR-software of een Applicant Tracking Systeem (ATS) is, compatibiliteit is een absolute vereiste. Zoals recruitmenttechnologieexpert Patrick Boonstra stelt: “Het draait allemaal om de keuze een landschap, een platform. Je moet niet achter kleine, losse tooltjes aanrennen.”
4. Te weinig aandacht voor beveiliging en privacy
We leven in het tijdperk van datalekken en privacy-schendingen. Het is daarom belangrijk om extra aandacht te schenken aan het kiezen van een tool die haar privacy en beveiliging helemaal op orde heeft. Er zijn strikte eisen en procedures voor het beschermen van kandidaatsgegevens. Iedere in-Europa-gebruikte tool moet AVG-proof zijn.
5. Geen oog voor alle belanghebbenden
We komen in het laatste punt nog een keer terug bij punt nummer twee: de eindgebruiker. Wanneer je als verantwoordelijke over recruitmenttechnologie iets besluit, heeft dat een direct effect op de day-to-day van eindgebruikers. Daarin is een veelvoorkomende fout om belanghebbenden niet te betrekken bij de keuze voor een tool. Of het nu het recruitment- of HR-team is dat de tool uiteindelijk moet gebruiken, of het IT-team dat ervoor moet zorgen dat de tool goed functioneert — zorg dat je ze betrekt.