Met interactieve Projects krijg je inzicht in de candidate journey en hoe video bijdraagt aan het behalen van recruitmentdoelstellingen. Lees over de recruitment tool van Blue Billywig die is ingezonden voor de Recruitment Tech Awards 2019.

Recruitment tooling van Blue Billywig

Omschrijving van de tooling

Wij bieden een tool waarmee bedrijven hun video’s interactief kunnen maken. Een interactieve video is een dynamische video die reageert op acties van de kijker. Simpele vormen van interactie binnen een video zijn bijvoorbeeld invulformulieren of klikbare buttons die extra informatie tonen of linken naar een andere site. Geavanceerde vormen zijn video’s waar een kijker met behulp van een menu-structuur zelf door de video kan navigeren, vergelijkbaar met hoe je door een website navigeert.

Het Platform en de interactieve tool van Blue Billywig bestaan al een aantal jaar, echter hebben we deze het afgelopen jaar uitgebreid met een nieuwe feature genaamd Projects. Met deze feature hebben we gefocust op de behoefte van bedrijven om inzicht te krijgen in de candidate journey en het succes van de video. De Projects feature bestaat uit 3 onderdelen: de flowchart builder, het KPI Dashboard en de flowchart analyse.

Het maken van een video begint vaak met het schrijven van een script. Een interactieve video heeft zijn eigen script: een flowchart. Aan de hand van drag & drop kun je in de Flowchart Editor de verschillende stappen van de video op hun plek slepen en voorzien van de juiste clip.

Video op zichzelf moet nooit het doel zijn maar een middel om een doel te behalen. Daar komt het KPI Dashboard naar voren. In het KPI Dashboard stel je doelen en KPI’s in voor je video. De KPI wordt vanzelf berekend en de resultaten kun je terugvinden in het KPI Dashboard. Hier wordt overzichtelijk weergegeven hoe je video presteert. Aan de hand van barcharts en percentages zie je in 1 oogopslag of je op de goede weg bent of dat je nog moet optimaliseren.

In de flowchart analyse zie je hoe kandidaten door de video heen navigeren. Dit biedt inzicht in hun gedrag en interesses. Vinden ze vooral arbeidsvoorwaarden interessant en wordt hier veel op geklikt, of zijn ze met name geïnteresseerd in de cultuur en doorgroeimogelijkheden?Op basis van dit inzicht kunnen bestaande video’s worden geoptimaliseerd.

Welk probleem lost de tool op?

Het probleem van video was in het verleden tweeledig. Ten eerste moest een bedrijf keuzes maken bij het maken van een video. Verschillende kandidaten hebben namelijk verschillende interesses, maar als je aan al deze interesses wilt voldoen, krijg je een video die zo lang is dat hij voor niemand in zijn geheel relevant is. Door het toevoegen van keuzes kan een bedrijf nu wel tegemoet komen aan de informatiebehoefte van verschillende kandidaten. Kandidaten kiezen immers zelf de clips die ze graag willen bekijken. Ten tweede was video in het verleden slecht meetbaar. Hierdoor was de effectiviteit lastig te bewijzen. Door het toevoegen van interactiviteit en het inzichtelijk maken van de performance door middel van Projects en het KPI dashboard is het mogelijk aan te tonen hoe video specifiek bijdraagt aan jouw recruitment doelstellingen.

Hoe werkt de tool?

Wanneer een recruiter besluit om een interactieve video te maken, gaan ze om de tafel zitten met een interactieve producer. Ze bedenken een concept en werken in de Flowchart Editor de visuele routes uit die een sollicitant gaat doorlopen. Vervolgens start de productie van de video waarbij de content en bijbehorende visuals worden gemaakt. Zodra de video gereed is en helemaal afgemonteerd plaatst de recruiter de video binnen zijn online omgeving zoals een “werken bij” pagina of een specifieke vacature pagina. Vervolgens zijn de statistieken van de video via het Online Video Platform inzichtelijk. Hierbij kun je denken aan het inzichtelijk maken van de kijkpaden van de video’s en welke buttons en call-to-actions er worden gebruikt. Via een performance dashboard zijn ook specifieke KPI’s inzichtelijk en ziet de recruiter in één oogopslag hou de interactieve video bijdraagt aan zijn recruitment strategie.

Bekijk hier de werking van de tool (opent in een nieuw venster)

Wat levert gebruik van de tooling op?

Het voordeel van het inzetten van een interactieve video in het recruitment proces is dat jouw organisatie zich onderscheid van de rest. Je hebt de mogelijkheid om in één video een goed beeld te geven van de sfeer binnen een organisatie. Je kunt zo beter de verwachtingen managen van toekomstige kandidaten en daarmee trek je uiteindelijk kwalitatief sterkere sollicitanten aan. Elke klik binnen een video wordt inzichtelijk in het statistieken dashboard. Hierdoor kun je beter sturen op KPI’s en optimalisaties door voeren. Voor de kandidaat verlaag je in een interactieve video de drempel tot solliciteren door een call-to-action toe te voegen. Met deze call-to-action bied je geïnteresseerde kandidaten de kans om direct een sollicitatie in te sturen, een cv te uploaden of een Linkedin profiel achter te laten.

Waarom moet deze tooling een Recruitment Tech Award winnen?

Online video altijd een lastig te meten middel. Door de inbreng van interactviteit en onze uitgebreide statistieken is dit verleden tijd. Mooie bijkomstigheid is dat er met diverse klanten ook businesscases zijn ontwikkeld die laten zien dat interactieve video geen kostenpost meer is, maar een slimme investering.

Stuur jouw case of tool in tot en met 9 september 2019

Heb je als gebruiker van recruitmenttooling een mooie case? Of als leverancier een nieuwe tool (of nieuwe feature of module), zend dan uiterlijk 9 september 2019 jouw case of tool in en wie weet ontvang je op 21 november tijdens het Recruitment Tech Event de Recruitment Tech Awards 2019. Kijk voor meer informatie, de deelnamevoorwaarden, de planning en om gratis in te zenden op de speciale pagina’s van de Recruitment Tech Awards.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER