De Stagetool ondersteunt docentenopleidingen precies daar en alléén daar waar techniek meerwaarde heeft. Hierdoor is het proces weken eerder klaar. Lees over de recruitment tool van Frisse Blikken die is ingezonden voor de Recruitment Tech Awards 2019.

Recruitment tooling van Frisse Blikken

Omschrijving van de tooling

Voor veel docentenopleidingen is het werven, matchen en plaatsen van studenten op een stageschool een enorme uitdaging. Het proces is een enorm complexe puzzel van cijfers, harde en zachte criteria en er is een grote behoefte aan maatwerk en mensenwerk.

Wat doet de Stageplaatsingstool?

  • School, student en stagecoördinator bewerken dezelfde informatie op één plek: zo werkt iedereen altijd met up-to-date data
  • Het design van de informatieweergave en handelingen werkt intuïtief, wat tijd en frustratie bespaart bij gebruikers én papier bespaart
  • De tool is gericht op stageplaatsing en is geen extra administratief systeem, wel is data-export mogelijk voor allerlei extra analyses
  • De student krijgt via statusupdates inzicht in de voortgang van het vinden van diens stageplek
  • Scholen(groepen) kunnen live bijhouden hoeveel van de (afgesproken) plekken al zijn gevuld
  • De studenten kunnen direct na aanmelding achter de schermen aan een plek gekoppeld worden, waardoor het hele proces weken eerder is afgerond
  • Door soepele basishandelingen is er tijd en aandacht voor het “mensenwerk” en de uitzonderingen en kan het team met gerust hart op vakantie
  • De tool dicteert niet het protocol, er kan op verschillende manieren mee gewerkt worden zodat het altijd aansluit op de wensen van de school

Kortom: de Stagetool ondersteunt het proces precies daar en alléén daar waar techniek meerwaarde heeft. De rest is mensenwerk, waar nu veel meer tijd is om kwaliteit te leveren.

Welk probleem lost de tool op?

Tijdrovende “ruis” in communicatie en onduidelijkheid door heen- en weer mailen van excellijsten. Het frustrerende gebrek aan transparantie en het overspoeld worden met te algemene informatie die niet direct voor jouw school relevant is.

Hoe werkt de tool?

De “recruiter” is hier de Stagecoördinator. Zij importeert een lijst met studenten uit Studielink en vraagt scholen om door te geven of zij plek hebben voor stagiairs. Scholen geven in 2 kliks een heel specifieke plek door (afhankelijk van waar zij klikken, dus niet dmv dropdown formulieren). Studenten vullen hun gegevens aan en volgen hun plaatsing als een Track&Trace op een mobiele website.

De Stagecoördinator matcht vervolgens per student en ziet alleen de geschikte plekken, gerangschikt op reisafstand. De student en school worden in verschillende stadia over de voortgang geïnformeerd doordat de Stagecoördinator de informatie gericht publiceert. Er is heel bewust gekozen om niet te automatiseren, zodat de Stagecoördinator echt in control is. Daarnaast is de tool dermate gebruiksvriendelijk dat zelfs zelfverklaarde digibeten (schoolopleiders) er intuïtief mee werken zonder enige training.

Bekijk online de video (opent in een nieuw venster)

Wat levert gebruik van de tooling op?

Het proces is vanuit de Opleiding gezien weken eerder klaar, vóór in plaats van tijdens/na de zomervakantie. Dat geeft rust in de tent en straalt goed af op de partnerscholen (andere docentenopleidingen waar de scholen mee te maken hebben, hebben dit nog niet op orde). De School heeft al voor de vakantie kennis gemaakt met de Student, wat wederzijds commitment oplevert. Studenten zijn tussentijds beter op de hoogte, komen met veel minder vragen en beginnen met vertrouwen aan de opleiding (in plaats van in de eerste week van september te horen waar ze de volgende week worden verwacht).

Waarom moet deze tooling een Recruitment Tech Award winnen?

Omdat technologie niet om de techniek moet gaan, maar om de waarde die het toevoegt. Dat kan alleen worden gedaan door aandacht en diepe empathie voor de eindgebruiker.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER