Christy Hekkema, Eneco

Passen wij bij elkaar? Dat is de vraag waar het bij Eneco om draait. Dan hebben we het natuurlijk niet over jij en ik, maar over de kandidaat en Eneco. Bij de energieleverancier is de recruitment volledig gefocust op de juiste match. Christy Hekkema is Manager Recruitment bij Eneco en buigt zich samen met haar team over dit vraagstuk. “Onze organisatie verandert snel en daar hebben we andere kennis en vaardigheden voor nodig.”

Selecteren op zachte criteria

“Bij Eneco zijn we op het moment volop in ontwikkeling. De markt vraagt erom dat we snel veranderen van traditionele energieleverancier naar energiedienstverlener. We veranderen continu en de mensen die wij aannemen moeten die verandering vorm kunnen geven. Het is makkelijk om te selecteren op harde criteria, zoals het IQ. Maar of je volgens een bepaald IQ succesvol bent, wordt met name bepaald door de zachte criteria: je EQ. Bijvoorbeeld hoe iemand omgaat met verandering en of iemand in staat is om onze ‘Agile’ manier van werken te omarmen,” vertelt Hekkema.

eneco-bedrijfscultuurSelectie met digitale tools

Om op deze criteria te kunnen selecteren zet Eneco verschillende online tools in. Zo worden recruiters ondersteund in het matchen. Een van die tools die wordt ingezet is CompanyMatch. Hekkema legt uit: “Via een widget in alle vacatures op de ‘WerkenbijEneco’ website, matchen sollicitanten zichzelf met onze bedrijfscultuur. In het selectieproces wordt verder altijd gebruik gemaakt van een online assessment. We testen onder andere op capaciteiten, competenties en learning agility. Tot slot kunnen we nog een derde tool inzetten die ons meer inzicht verschaft in de drijfveren van mensen. Met dit inzicht kunnen we optimale teams samenstellen. Welke tools dit zijn en hoe we dit precies doen? Dat vertel ik je graag tijdens de break-out.”

Hogere kwaliteit van hires

“De inzet van de tools vraagt natuurlijk een investering, maar die verdient zichzelf dubbel en dwars terug. Het kost ons minder tijd om goede matches te maken en de kwaliteit van de hires stijgt, terwijl het aantal bad hires is teruggedrongen. Want laten we eerlijk zijn; een bad hire kost een bedrijf gewoon veel geld. Voor het team is het leuk om met de tools te werken. Je krijgt voordat je in gesprek gaat al veel inzicht in een kandidaat en kunt op basis hiervan veel gerichtere vragen stellen. Hierdoor worden de selectiegesprekken veel diepgaander.”

Een bad hire kost een bedrijf gewoon veel geld.

Eneco een Early Adapter

Hekkema heeft al ontzettend veel zin in haar breakout ‘Hoe Eneco de quality of hire verbetert met PO-fit’. Daarnaast gaat ze ook graag naar het Recruitment Tech Event zelf. “Wij willen bij Eneco graag een Early Adapter zijn. Het event is een goede manier om up-to-date te blijven. Ik kom er om te kijken welke trends er nu echt blijven hangen en doorzetten. Een goed voorbeeld hiervan is het vroegere Second Life. Daar was ooit een buzz over, maar dat is als een nachtkaars weer uitgegaan.

Het Recruitment Tech Event 2016 is uitverkocht. Zet donderdag 23 november 2017 alvast in jouw agenda, want dan vindt de 3e editie plaats van het Recruitment Tech Event. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de e-mail update en maak kans op vrijkaarten voor het event in 2017.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER