Jarno Duursma sluit het Recruitment Tech Event op 2 november af met een keynote. Hij omschrijft zichzelf als auteur en spreker. Iemand die artikelen en boeken schrijft, opiniërend is. In dit interview met Recruitment Tech gaat Duursma onder meer in op technologie zoals AI en wat handig is om ‘uit te besteden’ en wat je graag zelf doet als recruiter. Omdat je het leuk of belangrijk vindt of omdat het je persoonlijk laat groeien.
Nieuwe technologie
“Ik heb een enorme interesse voor nieuwe technologie”, zegt Duursma. “Nooit had ik gedacht van die interesse mijn werk te maken. Maar mensen gingen mijn blogs over technologie lezen en toen ik in 2012 een boek schreef over social media verkocht dat goed. Vanaf toen werd ik ook gevraagd als spreker. Voor mijn laatste werkgever, het UWV, ben ik gaan schrijven over het vinden van een baan met behulp van social media; Socialiteren. Vooral over de kansen voor mensen op nieuw werk. Maar ook wel technologie kritisch: Wat gebeurt er als je dat inzet? Gaat dit niet ten koste van wat we als mensen moeten bewaken: menselijk contact, sociale cohesie, individualiteit. Ik wil graag de poortwachter zijn voor wat menselijk, menselijkheid is bij het gebruik van technologie, over dat soort zaken denk ik na.”
Vrijheid om niet te automatiseren
Voor Duursma is het niet heel relevant welk percentage in het recruitmentproces al dan niet geautomatiseerd is. “Er kunnen altijd nieuwe toepassingen, nieuwe technologieën komen die zo handig zijn dat men ze gelijk wil gebruiken. Je kan wel nadenken over wat je als menselijkheid en plezier in je werk wil behouden. Dat is veel relevanter. Je moet de vrijheid houden om te kunnen zeggen, dit aspect van mijn werk wil ik zelf doen en niet automatiseren. Ik schrijf bijvoorbeeld nooit met ChatGPT. Ik leer van het schrijfproces. Door te schrijven zie ik mijn blind spots. En groei ik als persoon. Want als ik schrijf ben ik steeds met mezelf in gesprek: wat vind ik daarvan, schrijf ik dat zo op, of toch zo? Dat betekent persoonlijke groei.”
“Je moet de vrijheid houden om te kunnen zeggen, dit aspect van mijn werk wil ik zelf blijven doen en niet automatiseren.”
Automatiseren of zelf doen
Duursma ‘gunt’ dat recruiters ook: “Om in alle vrijheid de beslissing te nemen: dit kan ik automatiseren of door AI laten verrichten, maar dit wil ik zelf blijven doen. Bijvoorbeeld de intake met een kandidaat. Dat kan door AI worden gedaan. Maar je kan ook denken als recruiter, ik vind het belangrijk, verrijkend om kandidaten beter te leren kennen en ik vind het bovendien een leuk aspect van mijn werk. Je moet een innerlijk kompas ontwikkelen waardoor je kan beoordelen: dit aspect van mijn werk vind ik te leuk of te betekenisvol om uit handen te geven. Of: ik vind het onjuist als dat aspect wordt geautomatiseerd, overgenomen wordt. Je werk geeft je ook betekenis, wees daar zuinig op en laat het niet kapot automatiseren.”
“Je werk geeft je ook betekenis, wees daar zuinig op”
Vacatureteksten schrijven
Voor Duursma is het schrijven van vacatureteksten met AI wel een heel nuttige toevoeging. “Of een chatbot een afspraak met tien mensen voor een jobinterview laten inplannen, prima. Maar een individuele mail geautomatiseerd laten opstellen…ik krijg veel geautomatiseerde mailtjes via LinkedIn. Mensen denken dan een relatie met mij op te bouwen, maar het tegendeel is het geval. Mij ben je dan kwijt, ik vind het extreem gemakzuchtig. Maar er zijn natuurlijk technologische hulpmiddelen die een enorme boost geven aan je productiviteit en creativiteit. Ken je bijvoorbeeld Audiopen, je spreekt in een telefoon je notities en het systeem maakt daar een nagenoeg coherent verhaaltje van. Die outline gebruik ik om mijn verhaal te maken. Ik vind dat fantastisch. Het geeft mij mogelijkheden. Overal waar ik tijd kan besparen, doe ik wat, mits het niet ten koste gaat van de kern van wie ik ben en wat ik doe.”
“Ik ben echt beter geworden in mijn werk door de hulp van nieuwe technologie.”
Higher level game
Het werk van de recruiter verandert door nieuwe technologie niet fundamenteel, stelt Duursma. “In de kern probeer je nog steeds de juiste persoon op de juiste plek te krijgen. AI gaat jou daarbij de komende jaren ondersteunen. Het is bijvoorbeeld geen rocketscience meer dat je als recruiter tijdens een live gesprek met een kandidaat nog suggesties krijgt voor vragen en na afloop een samenvatting van het gesprek, met nog een aantal aandachtspunten. Ik ben echt beter geworden in mijn werk door de hulp van nieuwe technologie. Ik heb meer en betere ideeën, kom tot meer en betere invalshoeken en mogelijke scenario’s. Het wordt een higher level game. Je komt steeds meer in het puntje van je pyramide terecht; wat maakt het, definieert het om een recruiter te zijn? De middelmatige recruiters zullen afvallen. De winnaars van morgen zijn degenen die echt goed in dat nieuwe speelveld kunnen opereren. Degenen bij wie de interactie mens en machine het soepelst verloopt, zijn de winnaars van morgen. Als je niet veel van de softwarekant wil weten, dan zul je als recruiter snel je relevantie verliezen.”
Keynote: Interact and stay human in a digital world
Wat moeten we in de toekomst door slimme computers laten doen? Waar zijn mensen juist goed in? Wat moet je morgen als professional doen om relevant te blijven voor de arbeidsmarkt van de toekomst? Hoe kunnen we slimme software inzetten om personeelstekort op te lossen? Welke banen blijven sowieso bestaan? Kunstmatig intelligente software is krachtig, maar we moeten ook onze menselijke intelligentie niet vergeten. In zijn keynote op het Recruitment Tech Event op 2 november 2023 deelt Jarno Duursma inzichten hoe we de interactie moeten blijven opzoeken tussen mens en machine in een tijdperk van digitalisering en kunstmatige intelligentie.
Boek nu één van de laatste tickets voor RTE23
Recruitment Tech Event 2023
Benieuwd naar de keynote van Jarnbo Duursma? Of keynotes van Martyn Redstone en Maria Genova? Of wil je inspiratie krijgen van cases van o.a. 4 Minutes, DHL, Parakar, Building Heroes, Kwantum/Leen Bakker, YoungOnes en Working Talent? Meld je dan snel aan voor het Recruitment Tech Event (RTE23) voor één van de laatste tickets. Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op de event-site.