Wat zijn de belangrijkste mogelijkheden van ChatGPT? Wat kan het werkelijk doen voor recruitment? En wat betekent Generative Pre-trained Transformer in hemelsnaam? In de nieuwste aflevering van de podcastserie AI in Recruitment duiken we diep in ChatGPT, GPT-4 en alle mogelijkheden voor recruitment. Ook spreken we met sourcingexpert Marcel van der Meer.
ChatGPT is overweldigend
Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen, komt het gebruik van AI in recruitmentprocessen steeds vaker voor. Het biedt recruiters en HR-professionals nieuwe mogelijkheden om hun wervingsprocessen te verbeteren en meer datagestuurde beslissingen te nemen. In een gloednieuwe podcastserie onderzoeken co-hosts Martijn Hemminga en Jasper Spanjaart de voordelen, uitdagingen en mogelijke valkuilen van het gebruik van AI bij het zoeken, screenen en aannemen van kandidaten.
In januari werd ChatGPT het snelst groeiende platform met 100 miljoen gebruikers, met alleen al in februari 1 miljard bezoeken.
De tweede aflevering draaide helemaal om OpenAI’s beruchte ChatGPT. De gebruiksstatistieken van ChatGPT zijn overweldigend. Na de lancering in november, groeide het platform binnen vijf dagen naar 1 miljoen gebruikers. In januari werden dat er maar liefst 100 miljoen gebruikers. Eén maand later, in februari, had ChatGPT een totaal van 1 miljard unieke bezoekers. Ter referentie, Twitter deed er vijf jaar over om 100 miljoen gebruikers te bereiken, terwijl Instagram er tweeënhalf jaar over deed.
Mogelijkheden voor recruitment
Wanneer je het ChatGPT zelf vraagt, geeft het zelf vier echte mogelijkheden voor recruitment. Het automatiseren van de eerste screening van kandidaten, het verbeteren van vacatureteksten, het stroomlijnen van de communicatie met kandidaten en, tot slot, het helpen bij de voorbereiding van sollicitatiegesprekken. “Het zijn vooral mogelijkheden om te helpen als een soort assistent. Dat is dan ook de reden waarom we twee grote recruitment en HR tech bedrijven naar buiten zagen komen met releases voor producten, die het een assistent of een co-piloot noemen”, voegt Hemminga toe.
Wetgeving loopt achter
Maar er blijven kwesties rond data-eigendom, zien de twee presentatoren. “Ik blijf hier advocaat van de duivel spelen in een show die we AI in Recruitment hebben genoemd”, zegt Spanjaart. “Wanneer praten we eindelijk over het eigendom van informatie, die astronomische hoeveelheid aan gegevens die ChatGPT gebruikt om zijn eigen antwoorden te formuleren? Nogmaals, ik breng het niet graag in elke aflevering ter sprake – maar ik heb nu al het gevoel dat de wetgeving lichtjaren achterloopt op de groei van ChatGPT.”
Joe Biden en South Park
In elke aflevering staat ‘AI in Recruitment’ stil bij het laatste nieuws over AI in recruitment. In de aflevering van deze maand: citaten van de Amerikaanse president Joe Biden, die stelt dat het ‘nog maar de vraag is of AI gevaarlijk is’. Biden onderstreepte echter wel dat technologiebedrijven een verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat hun producten dat zijn voordat ze die openbaar maken. “Techbedrijven hebben naar mijn mening de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun producten veilig zijn voordat ze iets openbaar maken.”
“In de South Park aflevering stuurt Stan verschillende tekstberichten naar zijn vriendin, die ook door ChatGPT worden gegenereerd.”
Ook de tekenfilmkomedieserie South Park heeft ChatGPT onder de aandacht gebracht, op vrij unieke wijze. De makers schakelden hulp van ChatGPT in om een nieuwe aflevering te maken. Hoofdrolspeler Stan betoogt in de aflevering met een AI-gegenereerde toespraak waarom mensen niet verweten moet worden dat ze ChatGPT gebruiken. Daarnaast stuurt de blauwgemutste Stan verschillende tekstberichten naar zijn vriendin, die ook door ChatGPT worden gegenereerd. In de eindcredits wordt duidelijk dat de aflevering is geschreven ‘door Trey Parker en ChatGPT’.
Luister nu naar de aflevering
We weten dat er podcasts genoeg zijn. Maar of je nu recruiter, HR-professional of gewoon geïnteresseerd bent in de toekomst van recruitmenttechnologie, dan is ‘AI in recruitment’ de podcastserie voor jou. Beluister de tweede aflevering, geheel over ChatGPT, via onderstaande link, Spotify, Apple, Google Podcasts of een ander regulier podcastplatform.