Geautomatiseerd kandidaten selecteren op basis van soft- en hard skills! (Ubeeo)

De tool van Ubeeo laat toe om zonder externe assessments vroeg in het wervingsproces een ideale match te bepalen tussen kandidaat, bedrijf en functie. Lees alles over de recruitment tool van Ubeeo die is ingezonden voor de Recruitment Tech Awards 2021.

Recruitment tooling van Ubeeo

Omschrijving van de tooling

Wat doe je als je er achter komt dat je zeer geavanceerde parsing (DaXtra) en matching (Actonomy) technologie aanbiedt, maar er heel weinig gebruik van wordt gemaakt? Wij vroegen het een consumentendeskundige. Zijn antwoord: Zorg ervoor dat matching niet gemist kan worden, dus maak goed matchende kandidaten zichtbaar als je vacature ingevoerd.

Met deze opdracht zijn we samen met Actonomy aan de slag gegaan: gebruik een ingevoerde vacature als input voor een zoekopdracht, toon direct relevante matches en biedt in één oogopslag een totale matchscore op basis van corporate culture en soft skills (attitude en persoonskenmerken) enerzijds en ervaring en competenties anderzijds.

De initiële uitwerking op basis van een vacature aan de ene kant en de sollicitatie en geparst cv aan de andere kant gaven een goede match op basis van hard skills (expliciet genoemd en aangevuld met impliciete / afgeleide skills), ervaring en locatie. Wat miste was een match op soft skills (attitude en persoonskenmerken). Daarop is informatie die opgeslagen wordt bij de vacature uitgebreid met de vastlegging van soft skills en zijn de match profielen van kandidaten uitgebreid met soft skills.

Het in kaart brengen van soft skills vraagt inspanning van kandidaten (gamification / online testen) en is relatief duur. Door de integratie van traicie kan dit nu in kaart gebracht worden op basis van het cv, LinkedIn profiel en/of motivatiebrief.

Een doel om matches echt relevant te maken miste één aspect: de context. Match dimensies tellen niet voor elk bedrijf of functie even zwaar mee en bij aanvang van een vacature wil je de match toespitsen op een beperkte groep, bijvoorbeeld interne mobiliteitskandidaten. Met de toevoeging van simpel te gebruiken filters werd het einddoel bereikt.

Inmiddels wordt matching veel intensiever gebruikt in Ubeeo. Klanten kunnen hun interne mobiliteitsbeleid beter ondersteunen en kunnen sollicitanten eenvoudig ranken op basis van hun match score.

Welk probleem lost de tool op?

Het grootste probleem dat opgelost wordt is niet zoeken in de database. Door de vacature als zoekopdracht te gebruiken en matches bij de vacature te tonen worden drempels om niet te zoeken weggenomen. Voorwaarde is date gebruikers erop moeten vertrouwen dat de matches die ze zien relevant zijn. Door de combinatie van matchen op hard en soft skills wordt de relevantie gewaarborgd. En dit alles zonder dat het de kandidaat extra tijd kost.

Het actief gebruik maken van matching biedt direct de mogelijkheid om interne mobiliteit vorm te geven, talentspools actief te benaderen en sollicitanten objectief te beoordelen. Kortom, het verhoogd de kwaliteit en snelheid van het totale wervingsapparaat.

Hoe werkt de tool?

Voor kandidaten is het tool eenvoudig: er is enkel een CV of een LinkedIn profiel nodig. De tool doet zelf de analyse en bepaalt wat het profiel is van de kandidaat – zowel het attitude, culture als vaardigheid profiel. Zonder dat er vragenlijsten of online assessments door de kandidaat moeten doorlopen worden.

Voor de gebruiker is de tool eenvoudig : het opstellen van de vacature eventueel aangevuld met gewenste soft skills, het instellen van een matchcontext en aangevuld met filters.

Het tool zal direct de optimale matches tonen en in detail een rapport opleveren met een overzicht van zowel de hard- als soft skills match.

Wat levert gebruik van de tooling op?

Het voordeel voor gebruiker is enerzijds een enorme tijdswinst in het wervingsproces aangezien van bij de ‘sollicitatie’ reeds een totaal inzicht in de kandidaat wordt bepaald. Er zal dus geen situatie zijn waarbij een kandidaat wel over de nodige hards skills beschikt maar later in het proces blijkt niet over de juiste attitude te beschikken.

Anderzijds zal de tool de gebruiker ook wijzen op kandidaten met de juiste job en culture waarbij de skills gap kan overbrugd worden door training van de noodzakelijke hard skills of vaardigheden.

De tool laat eveneens toe om kandidaten te selecteren die beschikken over attitudes en vaardigheden die nodig zijn om strategische doelen te realiseren. Dus niet alleen een korte termijn winst maar eveneens lange termijn winst door persoonlijkheid te zien vanuit een strategische workforce planning.

Waarom moet deze tooling een Recruitment Tech Award winnen?

De tool is de eerste gecombineerde/geïntegreerde tool voor hard en soft skills screening op de markt en dus uniek. Niet alleen omwille van de unieke combinatie van technologie maar omwille de unieke voordelen voor gebruikers en kandidaten: niet alleen tijdswinst of kostenbesparing maar vooral ook een volledige beoordeling van de kandidaat.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op vrijkaarten voor de 7e editie van het Recruitment Tech Event op donderdag 9 juni 2022. 


    Ontvang naast de wekelijkse update ook e-mail alerts van nieuwe berichten in één of meerdere categorieën.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER