Terwijl Nederlanders vaak bescheiden zijn over hun technologische innovaties, blijken ze internationaal voorop te lopen. Dat ontdekte Eveline Mutsaerts, recent nog tijdens een bezoek aan de VS. Als jurylid van de Recruitment Tech Awards én Team Lead Corporate Recruitment bij Compagnon, heeft ze een scherp beeld van waar Nederland staat in het internationale speelveld. Luister naar de podcast via de link onderaan het artikel.
Vooruitstrevend Nederland
Hollandse nuchterheid, of doen ‘we’ het gewoon niet zo slecht? “Ik was twee weken geleden in Chicago op een recruitmentevent”, vertelt Mutsaerts van Compagnon in een podcast, live opgenomen tijdens het Recruitment Tech Event 2024 tegenover Peter Boerman en Jasper Spanjaart. “Ik dacht echt: hier ga ik de wereld horen, hier hoor ik wat wij over twee jaar doen. Maar wij doen het in Nederland echt goed.”
“Wij realiseren ons niet hoeveel wij al doen, denk ik.”
De interesse vanuit het buitenland voor Nederlandse innovaties bleek groot dan ook groot. “Toen ik daar uitlegde wat wij aan het doen zijn, had ik een volle tafel aandacht. Wij realiseren ons niet hoeveel wij al doen, denk ik.”
Jurering: meer dan papierwerk
Als jurylid van de Recruitment Tech Awards beoordeelt Mutsaerts zowel tools als praktijkcases. In 2024 zag ze dan ook een veelvoud aan interessante potentiële winnaars voorbijkomen. Maar waar kijkt Mutsaerts specifiek naar? “Bij de cases kijk je heel erg naar wat de impact is en wil je dat heel graag onderbouwd zien met cijfers”, vertelt ze. “De tooling is veel meer ook een stukje beleven. Je bent nieuwsgierig, je wilt het zien, uitproberen.
Het jureringsproces begint met een papieren selectie, waarna de shortlist wordt uitgenodigd voor fysieke presentaties. “Dat is gewoon echt een onwijs leuke middag en avond. De voelbare spanning, de diversiteit: je ziet zenuwachtige ondernemers. En ik vind bij de cases extra leuk dat de tooling én de inzender, dus de organisatie, samenkomen.”
Winnende innovaties
Een van de opvallende winnaars dit jaar was In2Dialog, die de prijs voor Best Tool in de wacht sleepte. Hoewel Mutsaerts zich als gebruiker van de tool onthield van stemming, is ze onder de indruk van de ontwikkeling. “Het is waanzinnig wat zij in de markt zetten én hoe zij in een rap tempo doorontwikkelen. Wij waren in de pilotfase namens Compagnon al betrokken, en wat ze allemaal nu alweer meer kunnen, en hoeveel meer er aankleeft dan je in eerste instantie denkt.
“Het is waanzinnig wat zij in de markt zetten én hoe zij in een rap tempo doorontwikkelen.”
Praktijkervaring met AI-ondersteuning
Bij Compagnon wordt In2Dialog inmiddels door 24 recruiters gebruikt. “In het begin moesten we wel het vertrouwen winnen”, erkent Mutsaerts. “Maar nu bij de nieuwe mensen die ik inwerk en trainees in mijn team, hoef ik niet meer naast diegene te zitten. Die kan gewoon in haar of zijn eigen vertrouwde omgeving een interview met iemand doen, en ik kan daarna een transcript teruglezen en zeggen wat ze heel goed doen, maar ook waar ze nog hadden kunnen doorvragen.”
Een onverwacht positief effect was de bevestiging van Mutsaerts’ visie op haar recruitmentteam. “Bij al onze mensen kwam eruit dat we allemaal heel hoog in onze energie en enthousiasme zitten, dat dat aanstekelijk werkt in je gesprekspartner. Het geeft ook een bepaalde trots op de organisatie.”
Internationale innovatie wint Best Case
De Best Case Award ging dit jaar naar een project van Recrubo voor ORANJEGROEP, waarbij recruitment in tien verschillende talen mogelijk werd gemaakt. Mutsaerts was aanvankelijk sceptisch. “Op papier had ik alleen maar kritische vragen. In tien verschillende talen, dat kan nóóit persoonlijk zijn, dat voelt niet fijn. Waar is de candidate experience? Dit gaat helemaal mis.”
Haar mening kantelde echter tijdens de presentatie. “Ze hebben heel mooi laten zien hoeveel impact hun cases hebben gehad, maar ook dat ze dit stuk wel degelijk heel goed voor ogen hebben gehad. Die candidate experience mag nooit verloren gaan. Het leuke is dat ORANJEGROEP voor elke taal die in de bots spreekt ook zelf native speakers in dienst heeft. Die hebben ze ook echt mee laten lezen in die chats.”
Podium met Recruitment Tech Awards
Ondanks de vooruitstrevendheid blijven Nederlandse organisaties volgens Mutsaerts nog te bescheiden over hun innovaties. Het aantal ingediende cases voor de Recruitment Tech Awards blijft achter bij het aantal tools. “Mijn gevoel is dat mensen het toch spannend vinden om hun best practices te delen. Maar ik denk dat ze niet realiseren wat voor mooie branding én wat voor podium je krijgt.”
Bescheiden Nederland
De snelle technologische ontwikkeling heeft grote impact op het recruitmentvak. “Mensen vragen wel eens: waarom werk je al bijna twintig jaar in recruitment? Dan zeg ik: mijn baan is totaal anders dan toen ik begon. En als jij dat niet omarmt en daarin meegaat, loop je volgend jaar al achter. Zo snel gaat het in het vak.”
Haar belangrijkste advies voor organisaties die met nieuwe technologie aan de slag willen? “Begin gewoon heel klein. Er ligt zoveel voor handen. Vergeet de jonge mensen in je organisatie niet te betrekken. We zijn snel geneigd dat we het allemaal op een net ander niveau willen, maar juist aan de onderleeftijdsgrens zit denk ik de kennis en het veel meer open vizier dan bijvoorbeeld de 40- of 50-er heeft.”
Luister naar het hele gesprek
Wil je meer horen? Luister dan naar het hele gesprek met Eveline Mutsaerts, live opgenomen tijdens het Recruitment Tech Event. Onze podcasts zijn beschikbaar via Spotify, Apple Podcasts of joúw favoriete podcastapp.