Zo meet je de Quality-of-Hire met recruitmenttooling

De missie van recruiters klinkt zo eenvoudig: de beste kandidaat voor de juiste functie vinden. Toch is het erg lastig. Recruitment Tech neemt je in dit artikel mee in wat Quality-of-Hire inhoudt en hoe tooling hierbij van waarde kan zijn.

Quality-of-Hire

De Quality-of-Hire is de waarde die een nieuwe medewerker toevoegt aan je organisatie, gebaseerd op de mate waarin hij bijdraagt aan het succes van de organisatie op lange termijn en in termen van prestaties en anciënniteit. De minimumvereiste voor een kwaliteitsvolle werving is dat de waarde die een persoon creëert terwijl hij bij de organisatie werkt, groter is dan de kosten om hem of haar te werven. Ruim 40% van de bedrijven wereldwijd ziet de Quality-of-Hire als topprioriteit, aldus onderzoek van LinkedIn. Uit het onderzoek bleek dat, hoewel snelheid momenteel de maatstaf is voor het meten van wervingssucces, kwaliteit de maatstaf is die in de toekomst het meest moet worden gebruikt.

Ideale kandidaten

Het gaat vaak al mis bij het opstellen van concrete definities en doelen wat betreft de kandidaat, zo schreef ook recruitmentgoeroe Kevin Wheeler. “Bij een vaccin kun je duizenden mensen gebruiken om te bepalen of het effectief is. Maar hoe is dat in recruitment? Dan baseren vacaturehouders hun beeld van de ideale kandidaat vaak op de één of twee mensen die ze eerder hebben aangenomen.” Technologie moet hier een handje bij helpen.

Technologie en Quality-of-Hire

Talent intelligence technologie zoals artificial intelligence (AI) is een van de snelst groeiende segmenten in recruitment tech vandaag de dag. AI bewijst zich al door het recruitmentproces sneller te maken. Het andere gebied waar AI een enorme impact kan hebben, is de kwaliteit van de werving.

De belofte van AI om de Quality-of-Hire te verbeteren, ligt in zijn vermogen om gegevens te gebruiken om de match tussen de ervaring, kennis en vaardigheden van kandidaten en de vereisten van de baan te standaardiseren. Voorspeld wordt dat deze betere matching zal leiden tot productievere werknemers die minder snel zullen afhaken.

De vier gebieden waarop artificial intelligence de Quality-of-Hire verbetert zijn screening, assessments, sollicitatiegesprekken en talent intelligence.

1. AI in screening

Intelligente screening software automatiseert screening door gebruik te maken van AI op de bestaande cv-database. De software leert wat de ervaring, vaardigheden en andere kwaliteiten van bestaande werknemers zijn en past deze kennis toe op nieuwe sollicitanten om zo automatisch de sterkste kandidaten te rangschikken en een shortlist te maken.

2. AI in assessments

Persoonlijkheids- en andere psychometrische assessments worden al tientallen jaren gebruikt bij de aanwerving van personeel. AI kan worden getraind om patronen te herkennen en de antwoorden van kandidaten op nieuwe manieren te analyseren om zo nieuwe inzichten te vinden.

3. AI in sollicitatiegesprekken

De huidige videotechnologie past AI toe door de woordkeuzes, spraakpatronen en gezichtsuitdrukkingen van kandidaten te beoordelen. Hiermee kan zijn of haar geschiktheid voor de functie beoordeeld worden in termen van persoonlijkheid en motivatie.

4. AI in talentintelligentie

Talent intelligence is de toepassing van AI om het wervingsproces in het algemeen te verbeteren door verschillende gegevensbronnen te combineren om de Quality-of-Hire te verbeteren. AI wordt met name gebruikt om gegevens uit cv’s, assessments en sollicitatiegesprekken te combineren tot een algemene beoordeling van de kandidaat en vervolgens te gebruiken om pre-hire gegevens te koppelen aan post-hire gegevens zoals on-the-job prestaties en uitval.

Technologie kan dus een grote rol spelen bij het verbeteren van de Quality-of-Hire. Hoewel risico’s hoogstwaarschijnlijk nooit uit te sluiten zullen zijn, maar er kan al een flinke stap worden gezet door de Quality-of-Hire goed te meten.

Bronnen: Werf&, Harver, Future of Talent, ideal

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER