Het Universitair Ziekenhuis Southampton kampte met een enorme hoeveelheid openstaande vacatures. Reden voorheen ziekenhuis om de ellenlange intakes, met een tal van formulieren, te vervangen door spraaksollicitaties. Met als resultaat: een conversieratio van 74% voor sollicitanten die met de spraaktech solliciteerden.
Omslachtige sollictatieprocedure
Voorheen had het Universitair Ziekenhuis Southampton nauwelijks vacatures voor ondersteunend gezondheidspersoneel, maar door de COVID-19 pandemie veranderde dit snel. Het ziekenhuis zag zich geconfronteerd met een vacaturepercentage van ongeveer 27%. Een aanzienlijk deel van de potentiële kandidaten haakte vroegtijdig af, mede door de ingewikkelde en tijdrovende sollicitatieprocedures, inclusief het invullen van uitgebreide online formulieren.
Authentieke stem van kandidaten
Daarom onderzocht het ziekenhuis een snellere en toegankelijkere sollicitatiemethode, wat leidde tot de implementatie van de spraaktechnologie Talk’n’Job. Met de technologie kunnen sollicitanten via een app op hun smartphone of een webkoppeling een reeks screeningsvragen beantwoorden, gesproken of getypt. Deze methode heeft als basisgedachte om het proces toegankelijker te maken en de drempel voor potentiële sollicitanten te verlagen.
“De jongere generatie is opgegroeid met spraakgestuurde communicatie zoals iMessage en WhatsApp voice-memo’s.”
Talk’n’Job, een prijswinnende start-up uit Duitsland, is gericht op het vereenvoudigen van de werving van blue-collar medewerkers. “Het begint bij het ontwerpen van functieprofielen die aanspreken bij jongeren”, zo stelt communicatiedirecteur Karoline Bierlich. “De jongere generatie is opgegroeid met spraakgestuurde communicatie zoals iMessage en WhatsApp voice-memo’s. Wij spelen in op die trend door het rekruteringsproces te vereenvoudigen met behulp van spraaktechnologie, die de authentieke stem van een kandidaat centraal stelt.”
Verhoogde conversieratio
De introductie van deze technologie heeft het sollicitatieproces van het Engelse ziekenhuis aanzienlijk vereenvoudigd. Het resultaat: een hogere betrokkenheid én conversieratio. Op dit moment verloopt 67% van alle sollicitaties al via de spraakgestuurde methode met een conversieratio — van sollicitatie naar contract — die is meegestegen naar 74%.
Een succes, zo concludeert het ziekenhuis zelf. Daarom heeft het een verde uitrol van de tech gepland, ook naar andere functiegebieden. Een nieuw, geavanceerd ATS staat óók op de agenda — zodat het hoge(re) volume aan sollicitaties efficiënter verwerkt kan worden.