Discriminatie is ook in recruitment een hot topic. Hoe lossen we het probleem van discriminatie en bias in recruitment op? We zetten acht tools op een rij die hierin een belangrijke rol kunnen spelen.
Blendoor
Blendoor is een app die de naam en foto van een kandidaat verbergt om onbewuste vooroordelen bij het werven tegen te gaan. De app toont kandidaten ook het profiel van een organisatie, inclusief informatie over personeelsgroepen, inclusieprogramma’s en diversiteit in leidinggevenden. De app maakt ook gebruik van machine learning om het gedrag van kandidaten te analyseren en aanbevelingen te doen voor vaardigheden en loopbaanontwikkeling.
Entelo Diversiteit
Entelo Diversity is een wervingsplatform dat een algoritme gebruikt om organisaties te helpen kandidaten uit ondervertegenwoordigde groepen te zoeken op basis van geslacht en etniciteit. Deze identifiers worden bovenop de vaardigheden en kwalificaties van een kandidaat gelegd, zodat er een objectievere kijk ontstaat op wat elke persoon voor jouw organisatie kan betekenen. Het platform helpt hiring managers ook bij het opstellen van gerichte e-mails met behulp van informatie uit het profiel van een kandidaat.
MatchQ
MatchQ Assessments – MatchQ geeft inzicht in human capital, zodat je je talenten nog beter benut. Met behulp van online assessments, onderzoek en trainingen helpen ze organisaties met het verkrijgen van inzicht in talent, (on)succesvol werkgedrag en ontwikkelmogelijkheden van kandidaten en/of medewerkers. Het identificeren van deze succesfactoren en potentieel leidt tot het meest effectieve personeelsbeleid.
Talent Sonar
Talent Sonar is software gemaakt om onbewuste vooroordelen uit het wervingsproces te verwijderen. Het helpt hiring managers vacatures te ontwikkelen die een breed scala aan kandidaten zullen aantrekken, en structuur te geven aan sollicitatiegesprekken die zich richten op de specifieke kwalificaties van de kandidaat.
SAP Success Factors
SAP Success Factors is een programma dat als doel heeft het potentieel van werknemers objectief te beoordelen en talent te identificeren, ontwikkelen én behouden. Het omvat een kalibratietool die managers moet helpen bij performance management. Een nieuwe versie maakt mogelijk dat managers gewaarschuwd worden voor problemen met gendervooroordelen. Als bijvoorbeeld alle werknemers die als ‘high potential’ zijn aangemerkt, mannen zijn, of als een vrouw die met zwangerschapsverlof is gegaan is gedegradeerd, zal de manager worden gewaarschuwd om de kwestie te onderzoeken.
Textio
Het Amerikaanse bedrijf Textio heeft tooling ontworpen die vacatureteksten scant en advies geeft om deze verder te optimaliseren. Ben je te formeel in je schrijfwijze? Is deze tekst wel genderneutraal? Textio maakt je bewust van eventuele stijlfouten. Enig nadeel: Textio werkt het best met Engelse teksten.
Pymetrics
Pymetrics – Pymetrics gebruikt cognitieve gegevens en AI om wereldwijde klanten zoals Unilever, Accenture en LinkedIn te helpen hun werving en interne mobiliteit voorspelbaarder en minder bevooroordeeld te maken. Pymetrics vervangt het cv als een first-pass filter door kandidaten te beoordelen op basis van hun werkelijke potentieel.
Textmetrics
Textmetrics is een tech-bedrijf gespecialiseerd in het realiseren van communicatiestrategie door de inzet van AI en teksttechnologie (o.a. tekstverspreiding, tekstbegrip, doelgroepen en tekstconversie). Door het optimaliseren van de teksten kan er ook op het gebied van diversiteit, inclusiviteit, genderneutraliteit en discriminatie veel worden bereikt. Teksten worden zo geschreven dat er geen mensen worden uitgesloten, en je altijd de doelgroep aanspreekt die essentieel is voor het wervingsproces. De tool is ontwikkeld met de optie tot het gebruik van alle Europese talen, en is ook customizable per organisatie.
Meer weten? Volg het Seminar Diversiteit & Inclusiviteit
Op dinsdag 6 april organiseert Werf& het Seminar Diversiteit. Daar deelt onder meer Rocki Howard van SmartRecruiters haar ervaringen hoe je diversiteit en inclusiviteit op de agenda krijgt en houdt. Ook gaat het seminar in op hoe je kunt voldoen aan de mogelijke verplichtingen die uit de nieuwe wet ‘Gelijke kansen in werving en selectie’ voortvloeien.
Bronnen: TechRepublic, Recruitment Tech