Friday Fact: 1% gender bias effect kan schadepost van miljoenen opleveren

In de nieuwe rubriek Friday Fact staat Recruitment Tech stil bij een feit over recruitmenttechnologie op basis van recent onderzoek. Deze week: 1% gender bias effect kan schadepost van miljoenen opleveren.

Bias

Uit onderzoek in het Journal of Management blijkt dat al een ‘klein beetje bias’ kan leiden tot flinke schade, die assessments verderop in het proces niet meer goed kunnen maken. Dit mogen we concluderen uit het onderzoek met de veelzeggende titel: Bias in Context: Small Biases in Hiring Evaluations Have Big Consequences.

Schadepost

De onderzoekers van der Oregon State University keken hierbij naar vooroordelen gebaseerd op het geslacht van de kandidaat. Zij berekenden dat een ‘gender bias effect’ van 1% bij een organisatie, die zo’n 8.000 medewerkers aanneemt, al in een schadepost van 2,8 miljoen per jaar resulteert. Ze lieten er een serie computersimulaties op los, om zo te bepalen hoe organisaties kandidaten werven, evalueren en selecteren. De resultaten toonden dat bias laten voortbestaan de effectiviteit van andere recruitment-inspanningen stevig ondermijnt.

Discriminatie en bias in recruitment

Hoe groot is het probleem van discriminatie en bias in recruitment en hoe lossen we het op? In de serie ‘Bias in recruitment’ stond Recruitment Tech stil bij dit onderwerp en hoe tooling hierin een belangrijke rol kan spelen. In het eerste deel stonden we stil bij wat het verschil tussen bias en discriminatie is en hoe de huidige stand van zaken in de werving is. Onder leiding van de oprichter van Recruitment Tech, Martijn Hemminga, discussieerden Najat Saidi, Bas van de Haterd, Gerard Mulder en Pascalle Ligtenberg, ieder vanuit een andere invalshoek over dit topic. Dat artikel lees je hier terug. In deel twee werd er stilgestaan bij bias in tech en misschien wel het bekendste voorbeeld van bias in technologie: de Amazon-case. Dit artikel lees je hier. In deel drie zoomden we in op tools die bias wegnemen binnen werving & selectie.

Tools voor assessments

Nederland en België kennen veel interessante partijen die helpen met assessmenttooling en tests. In de leverancierslijst van Recruitment Tech vind je de leveranciers die jou kunnen helpen met assessments en tests, welke je kan benaderen om te bekijken of ze iets voor jouw wervingsproces kunnen betekenen.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER