Referral-startup Fishbowl:

Het lukt veel recruiters niet om hun referral programma succesvol te maken en dat is een gemiste kans, vinden ze bij Fishbowl. Founders Eric van Dijk en Jankos Damaskopoulos beloven met de startup van ieder referral programma een succes te maken.

Makkelijk

Eric van Dijk, één van de oprichters van Fishbowl: “Bij Google was de helft van de hires een referral en dit leverde veel goede kwaliteit kandidaten op”, vertelt de oud-medewerker van Google. “En veel leuke collega’s. Het verbaasde ons dat nog zo weinig andere werkgevers dit voor elkaar hebben. Wij hebben Fishbowl gebouwd om het voor iedereen heel makkelijk te maken om met referral succesvolle kandidaten aan te trekken.”

Tijd besparen

Bij launching customer KVK, een organisatie met 1500 medewerkers, is aangetoond dat het werkt: “Wat ik met name erg innovatief vind, is dat medewerkers direct zien welke geschikte profielen zij in hun netwerk hebben op LinkedIn. Hierdoor wordt het erg makkelijk voor collega’s om kandidaten voor te stellen. Daarbij bespaart het volgsysteem de recruiter veel tijd”, aldus recruiter Bart Nollen van KVK.

Netwerk

“Naast dat het efficiënter werkt dan traditionele vormen van recruitment, worden ook kandidaten bereikt die nog niet actief op zoek zijn. Dit is zo’n 75% van de arbeidsmarkt. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker die op een feestje een oud-collega benadert, waarvan ze weet dat hij heel goed is in zijn werk”, aldus Jankos Damaskopoulos, de andere oprichter van Fishbowl. “Daarbij zien veel bedrijven nog over het hoofd dat oud-medewerkers en partners ook een uitgebreid netwerk hebben, hiermee kan je nog veel meer talent bereiken”, vervolgt Damaskopoulos.

Succesvol referral programma

“De sleutel van een succesvol referral programma zit niet in de hoogte van de bonus, maar in de waardering en betrokkenheid die medewerkers voelen. Daarbij is frequente communicatie vanuit het programma onmisbaar, denk aan het delen van openstaande vacatures (om ze top-of-mind te houden) en updates over de referrals. Als je het dan ook nog makkelijk maakt voor medewerkers om talent te vinden en in te dienen, dan zullen de kandidaten binnenstromen. En dit kan je allemaal gemakkelijk organiseren met Fishbowl”, aldus Van Dijk.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER