AI-gedreven gespreksanalyse tool die live, online en telefonische interviews opneemt, samenvat en analyseert. Biedt efficiëntie en voorkomt bias. Lees over de recruitment tool van In2Dialog BV die is ingezonden voor de Recruitment Tech Awards 2024.
Recruitment tooling van In2Dialog BV
Omschrijving van de tooling
In2Dialog biedt een AI-gedreven gespreksanalyse tool die live, online en telefonische interviews opneemt, samenvat en analyseert. Hoe het werkt?
Voor online gesprekken neemt een bot deel aan het gesprek. Met de app op de smartphone worden live gesprekken opgenomen. We integreren een telefonieoplossing zodat vanuit onze app gebeld kan worden om deze gesprekken op te nemen.
De audio wordt eerst deels met eigen AI bewerkt, bijvoorbeeld ontdaan van filled pauses (de oehs en ahs) en sprekers identificatie. Het gegenereerde transcript wordt geanalyseerd naar drie aspecten; de kandidaat, de recruiter en de interactie tussen beide.
Over de kandidaat ontstaat een rapport met gedetailleerde samenvatting, pitch, competenties, psychometrische inzichten en specifieke informatie, zoals arbeidsvoorwaarden, urgentie en wensen voor een nieuwe functie. Daarbij combineren wij de best beschikbare LLM’s met eigen ontwikkelde modellen voor psychometrie.
De communicatiestijlen van de recruiters analyseren wij op een veertigtal kenmerken, zoals mate van open vragen, informatiedichtheid, spreektijd, levendigheid, hoeveel tijd de recruiter aan bepaalde onderwerpen besteedt. Dit benchmarken we vervolgens, waarbij organisaties een eigen benchmark kunnen creëren. Dit geeft inzichten in de effectiviteit van recruiters, met verbetermogelijkheden op individueel en organisatieniveau. De belangrijkste parameter voor interactie tussen recruiter en kandidaat is de Language Style Match. Deze voorspelt de ‘klik’ die een kandidaat voelt en de kans dat deze de functie accepteert.
Er is veel aandacht voor security en GDPR. Zo wordt zoveel mogelijk persoonlijke informatie als audio van gesprekken zo snel mogelijk verwijderd. Door alleen te werken met het transcript zorgen we voor biasvrije analyses, zonder afgeleid te worden van uiterlijk of stem. Dankzij de naadloze integratie met uw bestaande ATS-platform wordt objectieve en eenvoudige informatie-uitwisseling gewaarborgd.
Welk probleem lost de tool op?
Recruiters hebben het druk, notuleren kost tijd. Automatische rapportages besparen 15-30 minuten per gesprek en verbeteren de datakwaliteit, cruciaal voor matching en overdracht. In de huidige schaarste wil je kandidaten overtuigen om voor jouw organisatie te kiezen, en het interview is hierin essentieel. De analyse biedt inzicht in de kwaliteit van het gesprek en verbeterpunten. Omdat de analyse puur op audio is gebaseerd voorkom je bias en houd je focus op wat daadwerkelijk is gezegd.
Hoe werkt de tool?
Er zijn drie type gebruikers. De kandidaat, de recruiter en de recruitment manager:
- De kandidaat wordt vooraf geïnformeerd over het doel van de opnames en heeft inzage recht en recht om toestemming te weigeren. Voor het overige vraagt het niets extra’s van de kandidaat, waarmee de kandidatenervaring niet negatief beïnvloed wordt.
- De recruiter werkt meestal vanuit een vertrouwde ATS, en heeft weinig extra handelingen. Door koppelingen met Teams en Meets worden gesprekken automatisch opgenomen. Na een gesprek is binnen enkele minuten de rapportage beschikbaar om te beoordelen en eventueel aan te passen. De automatisch gegenereerde pitch is direct bruikbaar. De recruiter kan zicht krijgen op zijn eigen skills.
- De recruitmentmanager heeft inzage in de interview skills van recruiters. Nieuwe medewerkers kunnen zo sneller ingewerkt worden. Outliers komen in beeld voor verbeterprogramma’s. Organisatie benchmarks geven inzicht in de eigen sterke en zwakke punten.
Wat levert gebruik van de tooling op?
- Het verbetert efficiëntie
Geautomatiseerde samenvattingen en rapporten elimineren het maken van aantekeningen en besparen tot dertig minuten per interview. Het vermindert de tijd voor het beoordelen en trainen van recruiters door de gegenereerde data. - Het extraheert gerichte interviewgegevens
In2Dialog genereert geautomatiseerde psychometrische gegevens om inzicht te krijgen in energie, motivatie, interpersoonlijke stijlen van kandidaten. - Het verbetert de prestaties van recruiters
De statistieken en benchmarks van In2Dialog creëren inzichten en versnellen de leer- en ontwikkelingsprocessen van de recruiters . - Transparantie en Management Support
De objectieve en onbevooroordeelde gegevens voorkomen vooroordelen en maken zinvolle vergelijkingen tussen kandidaten en recruiters en ontwikkelen een enkele standaard voor gegevenskwaliteit die leidt tot meer transparantie en betere matches. - Gebruiksvriendelijk door naadloze ATS-integraties
Wat maakt de tool innoverend/vernieuwend?
- Toepassing van generatieve modellen met nieuwe en oude technieken voor robuuste en valide resultaten.
- Berekenen van veelal impliciete communicatie- en gedragskenmerken bij recruiter en kandidaat, geijkt op eigen representatieve data.
- Automatisch verzamelen, beoordelen en invoegen van data, met grote efficiencywinst.
- Het geven van inzichten in een belangrijk onderdeel van recruitment, de gespreksvoering. En daardoor beschikbaar maken voor coaching, verbetering en data analyse.
Wat is de visie op technologie in recruitment?
De toepassing van technologie en specifiek AI in recruitment zien wij als een fundamentele verandering die efficiëntie, objectiviteit en de kandidaten ervaring aanzienlijk kan verbeteren. De menselijke factor moeten we wel in het oog houden. Mensen zoeken eigenlijk geen werk, maar betekenis, verbinding, competentie. Dat is al 10000 jaar zo. In onze beleving is direct menselijk contact, de dialoog, essentieel voor kandidaten om te bepalen bij welke organisatie ze willen werken.
Belangrijke aspecten van technologie en specifiek AI zijn naar ons inzicht:
- Efficiëntie en Automatisering: AI en technologie automatiseert repetitieve taken, waardoor recruiters zich kunnen richten op strategische aspecten zoals toptalent aantrekken en gefundeerde beslissingen nemen.
- Verbeterde Kandidatenervaring: AI-tools zorgen voor directe feedback en gepersonaliseerde communicatie, wat helpt de interesse van kandidaten te behouden en uitval te verminderen.
- Data-gedreven Besluitvorming: AI maakt het mogelijk om op basis van gegevens betere beslissingen te nemen, waardoor het risico op mishires afneemt.
- Beperken van Bias: AI kan menselijke vooroordelen verminderen door te focussen op kwalificaties en potentieel, mits de systemen zonder inherente bias zijn ontworpen.
- De Menselijke Factor: Ondanks de voordelen van technologie en AI, blijft menselijke controle cruciaal, vooral voor het beoordelen van culturele fit. AI moet recruiters aanvullen, maar kan deze nooit vervangen.
Waarom moet deze tooling een Recruitment Tech Award winnen?
- Het in beeld brengen van de interactie tussen recruiter en kandidaat. Dit levert een wezenlijk instrument voor verbetering van de sollicitatiegesprekken.
- De analytics geven zelfs ervaren recruiters nieuwe inzichten.
- De combinatie van wetenschappelijke inzichten met de nieuwe AI technieken, om ook de kwaliteit en validiteit van de rapportages te waarborgen.
- De enorme efficiencyslag die recruiters kunnen maken, tot wel 30 minuten per gesprek, wat optelt tot ongeveer 4 uur per week.