Met een enorme hoeveelheid gevoelige gegevens, is recruitmenttechnologie een kwetsbaar doelwit voor cybercrime. In dit artikel gaan we in op de 5 belangrijkste bedreigingen en noemen we een aantal praktijkvoorbeelden van cyberaanvallen in de recruitmentindustrie. Hoe veilig is jouw tech?
‘Cybercrime kost miljarden’
Alle bedrijven die iets doen met recruitment moeten zich bewust zijn van beveiligingsrisico’s. De meeste cyberaanvallen ontstaan door menselijke fouten, daarom is een vorm van communicatie en opvoeding van je eigen medewerkers erg belangrijk. Cybercriminaliteit kost bedrijven wereldwijd naar schatting 10,5 miljard per jaar in 2025, zo stelt Interpol. Het maakt de implementatie van de juiste beschermende strategieën is essentieel. Je moet teams altijd aanmoedigen om voorzichtiger te zijn op hun computersystemen.
Welke cyberaanvallen hebben er plaatsgevonden?
Twee van de bekendste cyberaanval-voorbeelden uit de recruitmentindustrie komen van PageUp en Adecco, die ieder te maken hebben gehad met een eigen cybersecurity-incident. In 2018 werd PageUp, een aanbieder van cloud-gebaseerde recruitmentsoftware, getroffen door een datalek waarbij persoonlijke gegevens van kandidaten werden gestolen. Het datalek had invloed op verschillende klanten van PageUp, waaronder de Australian Broadcasting Corporation (ABC) en het Australische Red Cross. PageUp wist het lek echter snel te dichten, maar niet voordat gegevens van duizenden kandidaten op straat belandden.
In 2021 werd Adecco, één van de grootste uitzendbureaus ter wereld, wederom getroffen door een datalek waarbij de persoonlijke gegevens van vermoedelijk meer dan 5 miljoen gebruikers werden gestolen. In 2019 werd de Adecco Group eerder door een inbreuk, waarbij de biometrische gegevens van zo’n 2.000 werknemers van zijn Belgische vestiging in gevaar kwamen.
De bedreigingen op een rij
Cyberaanvallen zijn ongewenste pogingen om belangrijke informatie te stelen, wat voor elk bedrijf een beangstigend fenomeen kan zijn. Vooral de recruitmentindustrie, gevuld met waardevolle en gevoelige informatie, is een sector die voor hackers een aantrekkelijk kan zijn. Denk hierbij aan bankgegevens, paspoortscans, locaties, contactinformatie en opleidingsgeschiedenis van zowel cliënten en kandidaten. We zetten de bedreigingen én de beschermingsopties op een rij.
1. Malware
Malware-aanvallen vormen een groot risico voor recruitmenttechnologieën. Malware is kwaadaardige software die op systemen kan worden geïnstalleerd en deze kan beschadigen, gegevens kan stelen of toegang kan krijgen tot gevoelige informatie. Malware kan op verschillende manieren worden verspreid, zoals via e-mails, downloads van websites of geïnfecteerde USB-sticks.
Organisaties moeten hun personeel trainen om verdachte activiteiten op hun systemen te melden en om alleen software te downloaden van betrouwbare bronnen.
Om zich te beschermen tegen malware-aanvallen moeten organisaties hun personeel trainen om verdachte activiteiten op hun systemen te melden en om alleen software te downloaden van betrouwbare bronnen. Het gebruik van antimalwaresoftware kan ook helpen om malware-infecties te detecteren én te verwijderen voordat deze schade aanrichten.
2. DDoS-aanvallen
Een veel voorkomende cyberaanval op recruitmenttechnologie is een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service). Dit is een aanval waarbij een netwerk van computers wordt gebruikt om een server of website te overbelasten met verkeer, waardoor het onbereikbaar wordt voor gebruikers. DDoS-aanvallen kunnen grote schade toebrengen aan bedrijven, omdat ze de normale activiteiten van de server of website verstoren en de toegang tot informatie voor gebruikers blokkeren.
Het voorkomen van DDoS-aanvallen begint bij het installeren van firewalls, het implementeren van IP-filters en het monitoren van netwerkverkeer. Het is ook belangrijk om regelmatig updates en patches te installeren om eventuele kwetsbaarheden te verminderen. Als een DDoS-aanval toch plaatsvindt, is het belangrijk om snel te handelen, om zo de impact te minimaliseren.
3. Phishing
Phishing is een vorm van cybercrime waarbij criminelen een e-mail naar je verzenden om te proberen wachtwoorden, gebruikersnamen en creditcardgegevens te achterhalen. Dit soort e-mails worden vaak gestuurd vanuit zogenaamde legitieme organisaties. Vuistregel: nooit klikken op externe links, zonder 100% zeker te zijn van de legitimiteit en intentie van de afzender.
Gebruikers moeten op hun hoede zijn voor verdachte e-mails en moeten nooit persoonlijke informatie verstrekken aan onbekende afzenders.
Om zich tegen phishing-aanvallen te beschermen, moeten organisaties hun personeel trainen om deze aanvallen te herkennen en vermijden. Gebruikers moeten op hun hoede zijn voor verdachte e-mails en moeten nooit persoonlijke informatie verstrekken aan onbekende afzenders. Organisaties kunnen daarin gebruikmaken van tools zoals e-mailfilters en antimalwaresoftware om phishing-aanvallen te detecteren en te blokkeren.
4. Onveilige wachtwoorden
Een ander belangrijk cybersecurity-gevaar voor recruitmenttechnologieën is het gebruik van onveilige wachtwoorden. Veel recruiters gebruiken zwakke wachtwoorden die gemakkelijk te raden zijn of die ze voor meerdere accounts gebruiken. Dit maakt hun accounts kwetsbaar voor aanvallen van hackers die deze wachtwoorden kunnen raden of stelen. Hackers kunnen vervolgens toegang krijgen tot gevoelige informatie over kandidaten en deze gebruiken voor frauduleuze activiteiten.
Het gebruik van wachtwoordbeheertools kan helpen om sterke wachtwoorden te genereren en deze veilig op te slaan.
Het is daarom van belang dat organisaties hun personeel trainen om sterke wachtwoorden te genereren en te gebruiken die moeilijk te raden zijn. Wachtwoorden moeten lang zijn en een combinatie van letters, cijfers en symbolen bevatten. Het gebruik van wachtwoordbeheertools kan helpen om sterke wachtwoorden te genereren en deze veilig op te slaan.
5. Onveilige externe toegang
Met de toename van telewerken en externe toegang tot systemen is het belangrijk geworden om de beveiliging van externe toegang tot recruitmenttechnologieën te waarborgen. Onveilige externe toegang kan leiden tot toegang van ongeautoriseerde personen tot gevoelige informatie en systemen, waardoor de veiligheid van organisaties in gevaar komt.
Organisaties moeten ervoor zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot hun systemen en dat ze toegangsrechten regelmatig herzien.
Zorg vooral dat alle systemen en software up-to-date zijn en dat alle beveiligingsmaatregelen, zoals multifactor-authenticatie en VPN’s, zijn geïmplementeerd. Organisaties moeten ervoor zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot hun systemen en dat ze toegangsrechten regelmatig herzien.