Een Applicant Tracking System (ATS) automatiseert taken die normaal gesproken door mensen worden uitgevoerd, zoals het sorteren van cv’s en het opvolgen van kandidaten. In dit artikel gaan we dieper in op de zeven belangrijkste voordelen.
1. Tijdsbesparing
Een ATS kan organisaties veel tijd besparen door het wervingsproces te automatiseren. Maar liefst 98.8% van de Fortune 500-bedrijven vertrouwt op een ATS voor de verzameling en organisatie van hun recruitment., terwijl het aandeel onder grote bedrijven op 66% ligt en voor MKB’s 35%. Simpelweg kan een ATS cv’s scannen, sollicitatiebrieven analyseren en kandidaten sorteren op basis van vooraf ingestelde criteria. Dat betekent dat recruiters minder tijd kwijt zijn aan het sorteren en beoordelen van sollicitaties, waardoor ze meer tijd kunnen besteden aan de analyse van wie de beste kandidaat voor de functie is.
2. Betere sollicitanten
Als we het dan over sollicitanten hebben: een ATS kan organisaties helpen om de kwaliteit van sollicitanten te verbeteren. Het systeem kan bijvoorbeeld vacatures automatisch plaatsen op diverse jobboards en sociale media, waardoor meer potentiële kandidaten worden bereikt. Bovendien kunnen de criteria voor de selectie van kandidaten nauwkeuriger worden ingesteld, waardoor alleen de meest gekwalificeerde kandidaten worden geselecteerd. Dit leidt tot betere sollicitanten, waardoor de kans groter wordt dat organisaties de juiste persoon vinden voor de functie.
3. Snellere time-to-hire
Een ATS kan organisaties helpen de tijd te verminderen die nodig is om vacatures te vervullen. Door het wervingsproces te automatiseren en te stroomlijnen, kunnen organisaties sneller en efficiënter sollicitaties verwerken en kandidaten selecteren. Wat allemaal ten gunste komt van een snellere time-to-hire. Wanneer je te maken hebt met high volume hiring, kan een ATS een belangrijke rol vervullen.
4. Verhoogde productiviteit
Repetitieve taken zijn voor ieder recruitmentteam een nachtmerrie. Een ATS kan manueel werk automatiseren en stroomlijnen, waardoor het team minder tijd kwijt is als administratief medewerker, maar kan focussen op het echt belangrijke werk, zoals het ontwikkelen van wervingsstrategieën en het identificeren van nieuwe talent pools.
5. Betere candidate experience
Wanneer een sollicitatieproces meer gestroomlijnd en geautomatiseerd is, kunnen kandidaten sneller en efficiënter solliciteren. En wie iets weet over kandidaten, weet dat kandidaten die snelheid waarderen. Daarnaast kunnen organisaties kandidaten op de hoogte houden van de status van hun sollicitatie, bijvoorbeeld door middel van automatische e-mails. Denk tevens aan: gepersonaliseerde e-mails, automatische sms’jes, one-click-apply-opties en mobielvriendelijk solliciteren.
6. Méér gegevens
Een ATS kan organisaties helpen bij het analyseren van gegevens over hun wervings- en sollicitatieproces. Het systeem kan bijvoorbeeld gegevens verzamelen over het aantal sollicitaties, de bronnen van sollicitanten en de tijd die nodig is om een vacature te vervullen. Deze gegevens kunnen organisaties helpen bij het beoordelen van de effectiviteit van hun wervingsstrategieën en het identificeren van verbeteringsgebieden.
7. Money, money, money
Het laatste – en niet onbelangrijke – voordeel: kostenbesparing. Door het wervingsproces te automatiseren, kunnen organisaties besparen op de kosten van advertenties op jobboards en andere wervingskanalen. Bovendien kan het gebruik van een ATS de tijd die recruiters besteden aan het selecteren van kandidaten verminderen, waardoor organisaties geld kunnen besparen op de kosten van werving en selectie.
10 ATS-opties
Er zijn vele opties op de markt als het gaat om Applicant Tracking Systems, dus het kan lastig zijn om de juiste keuze te maken. Hieronder staan de 10 meest gebruikte ATS van dit moment volgens SelectHub. Hierbij geldt: ieder systeem heeft zijn eigen unieke functies en voordelen, dus het is belangrijk om goed te onderzoeken welke het beste past bij jouw organisatie en wervingsbehoeften.