Friday Fact: Werkgevers lijken belang diversiteit steeds beter te begrijpen

In de rubriek Friday Fact staat Recruitment Tech stil bij een feit over recruitmenttechnologie op basis van recent onderzoek. Deze week: bij 71% van de werkgevers staat diversiteit hoog op de agenda.

Discriminatie op de arbeidsmarkt

Bijna tweederde van de Nederlandse werknemers en werkgevers is het erover eens: ook in het huidige werkklimaat vormt discriminatie nog steeds een probleem. Maar tegelijkertijd groeit de bereidheid er iets aan te doen, zo blijkt uit de zogeheten Discriminatie Arbeidsmonitor. In de afgelopen jaren stond het thema bij ruim 60% van de werkgevers hoog op de agenda, nu is dat gestegen naar 71%. Voor het onderzoek werden door online veldwerkbureau Panel Inzicht ruim tweeduizend respondenten ondervraagd. Hieruit blijkt dat voor werkgevers ‘diversiteit’ vooral te maken heeft met leeftijd en geslacht (42%), terwijl werknemers bij dit begrip eerder denken aan afkomst (47%). Volgens het onderzoek van DPG Recruitment heeft 65 procent van de werkgevers én werknemers behoefte aan meer bewustwording en kennis rond het thema.

Discriminatie en bias in recruitment

Hoe groot is het probleem van discriminatie en bias in recruitment en hoe lossen we het op? In de serie ‘Bias in recruitment’ stond Recruitment Tech stil bij dit onderwerp en hoe tooling hierin een belangrijke rol kan spelen. In het eerste deel stonden we stil bij wat het verschil tussen bias en discriminatie is en hoe de huidige stand van zaken in de werving is. Onder leiding van de oprichter van Recruitment Tech, Martijn Hemminga, discussieerden Najat Saidi, Bas van de Haterd, Gerard Mulder en Pascalle Ligtenberg, ieder vanuit een andere invalshoek over dit topic. Dat artikel lees je hier terug. In deel twee werd er stilgestaan bij bias in tech en misschien wel het bekendste voorbeeld van bias in technologie: de Amazon-case. Dit artikel lees je hier. In deel drie zoomden we in op tools die bias wegnemen binnen werving & selectie.

Tools voor assessments

Nederland en België kennen veel interessante partijen die helpen met assessmenttooling en tests. In de leverancierslijst van Recruitment Tech vind je de leveranciers die jou kunnen helpen met assessments en tests, welke je kan benaderen om te bekijken of ze iets voor jouw wervingsproces kunnen betekenen.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER