85% van de kandidaten vindt het sollicitatieproces oneerlijk: is deze robot de oplossing?

Bias is een groot probleem binnen recruitment en heeft een grote impact op het recruitmentproces. Is deze robot, die de menselijke interviewer vervangt, de oplossing tegen vooroordelen in recruitment?

Oneerlijk

“Heet je Kees of Achmed? De computer kan het niets schelen”, zo kopte Het Financieele Dagblad zaterdag. Journalist Robin Rotman doelde hiermee op sollicitatierobot Tengai, die de menselijke interviewer overbodig maakt. Liefst 85% van de sollicitanten vindt de huidige sollicitatieprocedures niet effectief en oneerlijk, schrijft de krant op basis van onderzoek van recruitmentbureau Carmichael Fisher.

Dé oplossing

Hoewel de voorkeur van de ondervraagden uit blijft gaan naar persoonlijke gesprekken, biedt Tengai uitkomst tegen de oneerlijkheid. Volgens Elin Öberg Mårtenzon, Chief Innovation Officer bij TNG (een van de grootste Zweedse wervingsbureaus), is Tengai dé oplossing voor het feit dat het menselijke brein nu eenmaal technische tools nodig heeft voor het vinden van verborgen talent en het voorspellen van toekomstig potentieel. Het doel is om kandidaten sollicitatiegesprekken aan te bieden die vrij zijn van de onbewuste vooroordelen die managers en recruiters vaak kunnen inbrengen in het recruitmentproces, terwijl de ervaring toch ‘menselijk lijkt’. “Het interviewgedeelte is het lastigste stuk van recruitment als het aankomt op bias. Het zit zelfs vol met bias, in allerlei verschillende manieren. Wij willen daar de strijd mee aangaan en unbiased recruitment naar een hoger plan tillen.” Hoe Tengai te werk gaat en de bias uit recruitment haalt, zie je hier.

Artificial Intelligence

Tengai is het geesteskind van Furhat Robotics, een bedrijf op het gebied van kunstmatige intelligentie en sociale robotica. Het bedrijf heeft de afgelopen vier jaar gewerkt aan een mensachtige computerinterface die onze manier van spreken en onze subtiele gelaatsuitdrukkingen nabootst. Het idee, aldus hoofdwetenschapper Gabriel Skantze, is dat ‘het veel minder eng of vreemd aanvoelt in vergelijking met een meer traditionele robot’.

Tengai exclusief in Nederland voor RTE19

Tengai is op 21 november exclusief in Nederland te zien tijdens het Recruitment Tech Event 2019. Wil jij de keynote van Elin Öberg Mårtenzon niet missen? Kom dan naar het Recruitment Tech Event op 21 november in Amsterdam. Aan de hand van inspirerende keynotes en liefst 27 breakout-sessies en vele demo’s, is dit de ideale dag om je te laten inspireren op het gebied van recruitment tech. Meld je aan voor Recruitment Tech Event 2019 en mis deze kans om jouw recruitment te boosten dus niet. Het programma, dat wekelijks wordt geüpdate, vind je hier.

Tengai kijkt er alvast naar uit om je te ontmoeten op 21 november…

Wacht dus niet langer en bemachtig snel jouw ticket voor hét event op 21 november over de recruitmenttechnologie van morgen!

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op vrijkaarten voor de 7e editie van het Recruitment Tech Event op donderdag 9 juni 2022. 


    Ontvang naast de wekelijkse update ook e-mail alerts van nieuwe berichten in één of meerdere categorieën.

LAAT EEN REACTIE ACHTER