Ze haalde zelfs het BBC nieuws. Tengai, ‘s werelds eerste interview robot. Getraind om menselijke vooroordelen te vermijden. Het doel is dat ze uiteindelijk zo geavanceerd zal zijn dat ze zelf kan beslissen of een kandidaat door kan gaan naar de volgende fase van het wervingsproces, zonder dat een mens de transcripties van sollicitatiegesprekken hoeft te beoordelen. De wereld van werving en selectie lijkt de ultieme plek voor een revolutie van sociale robotica. Gaat Tengai voorop? Het eerste echte interview door Tengai met een kandidaat is in elk geval al een feit!

Menselijke computerinterface

Furhat Robotics, een bedrijf op het gebied van artificial intelligence (AI) en sociale robotica heeft Tengai bedacht. Het bedrijf heeft de afgelopen vier jaar gewerkt aan een menselijke computerinterface die onze manier van spreken en onze subtiele gelaatsuitdrukkingen nabootst. Het idee, aldus hoofdwetenschapper Gabriel Skantze, is dat “het veel minder eng of vreemd aanvoelt in vergelijking met een meer traditionele robot”. En ook als je de video bij dit artikel ziet snap je de slogan van Furhat Robotics ‘Join us in creating a world where technology is more human’.

Samenwerking met TNG

Furhat Robotics is een samenwerking met TNG aangegaan om de revolutie in de werving en selectie industrie te ontketenen. TNG, een van de grootste Zweedse en vooruitstrevende wervingsbureaus, heeft Tengai omarmd. Het doel dat TNG met Tengai nastreeft is kandidaten sollicitatiegesprekken aan te bieden die vrij zijn van de onbewuste vooroordelen die managers en recruiters vaak in het wervingsproces kunnen inbrengen. En tegelijkertijd de ervaring voor de kandidaat toch menselijk te laten lijken. Elin Öberg Mårtenzon, Chief Innovation Officer bij TNG, hoopt dat Tengai de gesprekken zal standaardiseren. “Als ik jou bijvoorbeeld aan het begin van het gesprek een vraag stel als ‘Speel je golf?’ en je antwoord is ‘Ja, ik hou van golfen’, en ik golf ook, dan zal ik dat op de een of andere manier positief beoordelen”, zegt Elin Öberg Mårtenzon.”Tengai daarentegen houdt zich niet bezig met pre-interview chit-chat en stelt alle vragen op dezelfde manier, op dezelfde toon en in dezelfde volgorde. Dit biedt de mogelijkheid op een eerlijker en objectiever interview.”

Zweden ideaal voor het testen van Tengai

BBC vermeldt ook in haar artikel dat Zweden een bijzonder interessant testgebied voor A.I. recruitment lijkt te zijn. Naast het feit dat het een klein land is met een reputatie van ‘early adoption’ als het gaat om nieuwe technologieën, is etnische diversiteit op de arbeidsmarkt een bijzonder actueel onderwerp na de record immigratie van de afgelopen jaren. De werkloosheid onder autochtone Zweden ligt rond de 4%, maar voor burgers die in het buitenland geboren zijn is het cijfer meer dan 15%. Vergelijk dat eens met het Verenigd Koninkrijk, waar 5% van de in het buitenland geboren burgers geen werk heeft. Uit recent onderzoek voor TNG is gebleken dat 73% van de werkzoekenden in Zweden van mening is dat ze gediscrimineerd wordt bij het solliciteren naar een baan op basis van hun etniciteit, leeftijd, geslacht, seksuele voorkeur, uiterlijk, gewicht, gezondheid of handicap.

Historisch eerste interview

TNG houdt een blog bij waarbij de ontwikkelingen van Tengai op de voet gevolgd kunnen worden. Daarop is onder meer te lezen dat na maanden van ontwikkelen en testen Tengai recent haar eerste echte interview heeft afgenomen. De Zweedse gemeente Upplands-Bro is al vooruitstrevend en gebruikt A.I voor de website om bezoekers te helpen de juiste informatie te vinden. Voor de vacature ‘coördinator digitalisering’ wist de gemeente al snel  dat ze Tengai wilde inzetten voor een onbevangen en onbevooroordeeld werving en selectie proces. Vrijdag 14 juni j.l. was het zover! Op het hoofdkantoor van TNG in Stockholm voerde Tengai haar eerste sollicitatiegesprek met een kandidaat. De opdracht is dat TNG met Tengai aan een kwalitatieve voorselectie werkt. Interview robot Tengai en robotica coach Sinisa Strbac vertelt hoe het eerste sollicitatiegesprek van Tengai verliep: “Op basis van de positieve feedback van de kandidaat is het eerste interview geslaagd. Alles is volgens plan verlopen.”

Elin Öberg Mårtenzon verzorgt key note

Nieuwsgierig naar de eerste ervaringen van TNG met Tengai? Elin Öberg Mårtenzon zal een key note verzorgen over Tengai tijdens het Recruitment Tech Event op 21 november. In aanloop naar het event zal Recruitment Tech in augustus een interview plaatsen met Elin Öberg Mårtenzon.

Tot 1 september € 100,- korting op ticket voor RTE19

Ontdek hoe technologie jouw recruitment kan optimaliseren tijdens de vijfde editie van het Recruitment Tech Event op donderdag 21 november. Hét toonaangevende event over de recruitmenttechnologie van morgen. Met inspirerende keynotes, verdiepende breakouts en innovatieve demo’s. Meld je aan voor Recruitment Tech Event 2019 en ontvang nog tot 1 september € 100,- korting!

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER