Altijd de juiste sollicitanten voor je vacatures? 5 tips voor succesvol recruitment

Volgens onderzoek van het UWV staan er in 2019 maar liefst een miljoen vacatures open. Is er nog hoop voor werkgevers en hun recruiters? Zijn goede medewerkers überhaupt nog te vinden? Zeker wel! Wist je dat volgens onderzoek van Indeed in Nederland maar liefst 61% van de werkenden maandelijks actief uitkijkt naar interessante vacatures?[1]

Maar hoe bereik je hen? En hoe zorg je ervoor dat talent uit het grote aanbod van werkgevers nu juist voor jouw bedrijf kiest? Indeed deelt 5 best practices met je.

Tip 1: Start met voor een goede voorbereiding

Schets een persona

Bezint eer ge begint. Houd een uitgebreide vacature-intake met de hiring manager. Verzamel alle informatie die van belang is voor het proces. Denk hierbij aan de rol, de specifieke taken, de plaats en impact in de organisatie, enzovoorts. Schets vervolgens een levendig profiel van jouw ideale kandidaat. Vorm je een beeld van een persoon van vlees en bloed met specifieke karaktereigenschappen, voorkeuren en gedrag. In marketingtermen noemen we dit een ‘persona’.

Ga na welke factoren voor jouw ideale kandidaat aantrekkelijk zijn in deze functie en waarom hij of zij voor jou als werkgever zou kiezen. Ofwel: welke pullfactoren ga je gebruiken in de vacaturetekst? Breng tenslotte het online zoekgedrag van je persona in kaart. Dit kun je doen op basis van zoekwoordenonderzoek, maar je kunt ook vergelijkbare collega’s en sollicitanten vragen welke termen zij gebruiken als ze naar een baan zoeken en kijken wat concurrenten doen.

Schrijf een aantrekkelijke vacaturetekst

Als je weet voor welke vacature je werft en wie je ideale sollicitant is, dan kun je starten met het schrijven van de vacaturetekst. Vacatureteksten schrijven is een vak apart. Ga niet plakken en knippen vanuit eerdere teksten, maar doe het met zorg en aandacht. Houd bij het schrijven jouw persona voor ogen en schrijf een tekst die hem of haar op het lijf geschreven is. Kies een duidelijke en aansprekende titel en trek al direct in de eerste alinea de aandacht. Verwerk in de vacaturetekst de belangrijkste zoekwoorden op een natuurlijke en aansprekende manier. De ideale tekst is informatief, beeldend, overzichtelijk en niet te lang en niet te kort. Uit onderzoek van Indeed blijkt dat vacatureteksten met 250 tot 700 woorden gemiddeld 30% meer sollicitaties opleveren. Nog meer tips? Download dan hier het e-book 10 tips voor de beste vacatureteksten.

Tip 2: Kies de juiste kanalen en technieken

Als je jouw persona goed in kaart hebt gebracht, kun je gericht middelen en media inzetten om je ideale kandidaat te bereiken. Kies de optimale recruitment-mix. Hierin kun je onderscheid maken in inbound en outbound recruitmenttechnieken. Outboud recruitment is het actief searchen en sourcen naar geschikte kandidaten en wordt vooral ingezet voor het zoeken naar schaarse functieprofielen.

Bij inbound technieken zorgen werkgevers dat potentiële kandidaten zelf het bedrijf en de vacatures vinden. Bijvoorbeeld rechtstreeks via de corporate of de werkenbij website of via vacaturesites zoals Indeed. Inbound recruitment neemt een steeds belangrijker plaats in en de waarde ervan wordt in toenemende mate onderkend. Kandidaten houden bij deze strategie zelf het initiatief in handen en dat werkt goed. Uit onderzoek van Indeed blijkt dat 43% van de werkende volwassenen denkt dat zij succesvoller zal zijn in een baan die ze zelf hebben gevonden, dan in een functie waarvoor ze door een recruiter of bedrijf benaderd worden.[2]

Tip 3: Creëer een eenvoudige en prettige sollicitatieprocedure

In een arbeidsmarkt waar een kandidaat de touwtjes in handen heeft, is het des te belangrijker dat elk contactmoment met je bedrijf aantrekkelijk en prettig is.

Zorg voor een mobile friendly proces

Veel websites zijn inmiddels wel geschikt voor mobiel gebruik. Maar hoe zit het met je sollicitatieproces? Uit gegevens van Indeed blijkt dat in Nederland 65% van de zoekopdrachten naar vacatures mobiel wordt gedaan. Toch hebben nog maar weinig werkgevers een mobile friendly sollicitatieproces. Hoe zit dat bij jou? Kan je eenvoudig solliciteren met smartphone of tablet? Kan je simpel je cv of je profiel uploaden? Kan je vragen stellen aan een persoon of is er een chatbot die je verder helpt? Neem zelf de proef op de som en solliciteer eens op een vacature bij je eigen bedrijf. Wat ervaar je en waar loop je tegenaan?

Bied een aantrekkelijke candidate experience

En als je toch aan het testen bent, hoe zit het met je kandidaatervaring? Is die hetzelfde op de verschillende apparaten? Uit onderzoek van Indeed blijkt dat kandidaten tijdens het sollicitatieproces het gebruik van desktop, smartphone en tablet afwisselen, afhankelijk van het soort kandidaat, het moment in de week en het tijdstip van de dag. Hoe gebruikersvriendelijk is jouw sollicitatieproces? Zijn alle stappen duidelijk? Is solliciteren eenvoudig en prettig? Hoeveel vragen moet je beantwoorden? Hoeveel formulieren zijn er verplicht? Worden geen overbodige (‘nice to have’) vragen gesteld en zijn er geen onnodige drempels in de procedure?

Hoe meer tijd het kost om te solliciteren, hoe meer kandidaten afhaken. Het optimale sollicitatieformulier in Nederland heeft ongeveer 15 vragen. Maar het kan nog korter. Er zijn zelfs organisaties die kandidaten met slechts 2 vragen selecteren. Wees kritisch. Welke informatie is echt nodig in welke fase van het selectieproces? Hoe kan je kandidaten verrassen?

Tip 4: Laat zien wie je bent en maak waar wat je belooft

Je werkgeversmerk ofwel employer brand is belangrijk bij het aantrekken van veelbelovend talent. Laat zowel online als offline zien wie je bent als bedrijf en als werkgever. Wees aantrekkelijk, beeldend en overtuigend. Laat zien waarom het prettig is om bij jouw organisatie te werken. Vertel kandidaten wie je bent als bedrijf en als werkgever, wat je missie is, en volgens welke kernwaarden je handelt. Volgens onderzoek van Indeed voelt 35% van de medewerkers zich verbonden met een werkgever wiens missie en visie aansluit bij die van henzelf.[3]

Wees vooral eerlijk. Vertel hoe het is om bij je te werken, hoe de cultuur is en welke bijdrage medewerkers leveren aan de bedrijfsdoelstellingen. Mooie beloftes die niet worden waargemaakt kosten je meer dan je lief is.

Tip 5: Laat anderen voor je spreken

Het laden van het employer brand is enorm belangrijk om kandidaten een indruk te geven van hoe het is om bij jouw organisatie te werken. Maar pas op voor het “Wij van Wc-Eend adviseren Wc-Eend effect”. Je kunt als werkgever wel roepen hoe fantastisch het is om bij je te werken, maar niets werkt beter dan het verhaal van een onafhankelijke gebruiker.

Zeg eens eerlijk, hoe zoek je zelf online een goed restaurant of een perfect hotel? Zeker, de website en de foto’s zijn belangrijk, maar waarschijnlijk klik je gelijk door naar de reviews en de ratings. Werkzoekenden doen dat precies zo. 83% van de kandidaten geeft aan dat reviews de beslissing beïnvloeden waar ze zullen solliciteren.[4] Laat je werkgeversmerk voor je werken. Vraag (ex)medewerkers hun ervaringen te delen op social media of je Indeed Bedrijfspagina en stimuleer hen hierbij eerlijk en authentiek te zijn. Dat schept een betrouwbaar beeld bij potentiële kandidaten en dat vergroot de kans op een goede match.

Over Indeed

Indeed is wereldwijd de nummer 1 vacaturesite met elke maand meer dan 250 miljoen unieke bezoekers. Bij Indeed kunnen werkzoekenden gratis zoeken naar vacatures, cv’s plaatsen en informatie over bedrijven bekijken. Bedrijven kunnen kosteloos een bedrijfsprofiel aanmaken en vacatures publiceren.

Bronnen:

[1] Onderzoek uitgevoerd door Decipher/FocusVision in opdracht van Indeed, n=1019

[2] Onderzoek uitgevoerd door Decipher/FocusVision in opdracht van Indeed, n=613

[3] Onderzoek uitgevoerd door Decipher/FocusVision in opdracht van Indeed, n=500

[4] Redshift Research in opdracht van Indeed

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER