Recrubo won tijdens de Recruitment Tech Awards 2024 samen met ORANJEGROEP de prijs voor ‘Best Case’. Voor deze podcast ging oprichter én eigenaar Niels Tukker in gesprek met Recruitment Tech over Recrubo’s snelle kandidaatresponses, meertalige chatbots én het belang van menselijk contact in een AI-gedreven proces. ‘In zes maanden tijd verwerkten we 15.000 kandidaten in tien verschillende talen.’
‘Groep creatieve nerds’
Niels Tukker, oprichter en CEO van Recrubo, kan tevreden terugkijken op de 2024-editie van de Recruitment Tech Awards. Daar won zijn bedrijf, in samenwerking met ORANJEGROEP, de prijs voor ‘best case’. “Ik ben superblij én trots”, zegt hij. “Trots op ORANJEGROEP en de manier waarop ze zich hebben opgesteld. Ze hebben eigenlijk gelijk in onze visie geloofd en zijn samen met ons aan de slag gegaan. Daar hebben we een groot succes van gemaakt.”
“We hebben natuurlijk al eerder verschillende awards mogen winnen, maar deze is wel echt prestigieus in de markt.”
Voor Tukker betekent deze onderscheiding een belangrijke erkenning voor zijn team. “We hebben natuurlijk al eerder verschillende awards mogen winnen, maar deze is wel echt prestigieus in de markt. Voor ons team is het gewoon gaaf. We zijn een groep creatieve nerds uit Tilburg die samen aan onze visie werken. Dat we dat met supermooie bedrijven zoals ORANJEGROEP mogen doen, daar zijn we heel blij mee.”
Binnen één week aan de slag
De samenwerking tussen Recrubo en ORANJEGROEP begon iets meer dan een jaar geleden. “We zagen dat ze veel social ads deden in het buitenland”, vertelt Tukker. “Dat kun je op creatieve wijze volgen. Op basis van hun doelgroep en wervingsmethoden konden we ervan uitgaan dat zij veel leads behandelen op maandbasis. Vanuit die hoedanigheid wilden we graag met ze in gesprek.”
“Het klikte meteen tijdens de eerste meeting. Een week later waren we al samen aan de slag.”
ORANJEGROEP bleek een perfect passende partner. “Ze hebben hun marketing enorm goed op orde. Ze zijn continu bezig met optimalisaties om efficiënter te kunnen werven. De kern van ons product is dat wij in een gesprek kijken of iemand voldoet aan de eisen die je stelt met je vacature, en dan voor snelheid in het proces zorgen. Het klikte meteen tijdens de eerste meeting. Een week later waren we al samen aan de slag.”
Meertalige uitdaging
Een bijzondere component in de samenwerking was de meertaligheid van het project. ORANJEGROEP werft actief in verschillende Oost-Europese landen via Meta-advertenties. “We hadden al ervaring met anderstalige cases in Duitsland en het VK, en ook met internationale staffingbureaus die in meerdere landen actief zijn. Dat proof of concept lag er dus al. We kunnen in twintig seconden zo’n proces maken per vacature en dat vertalen naar bijvoorbeeld het Roemeens, Pools, Hongaars, Spaans en Portugees.”
“Het is superfijn om een partner te hebben die native speakers in huis heeft die kunnen checken of de taal goed overkomt.”
Toch blijft het een uitdaging om de juiste nuance te vinden in elke taal. “Wij kunnen intern natuurlijk niet al die talen valideren”, zegt Tukker. “Het is daarom superfijn om een partner te hebben die native speakers in huis heeft die kunnen checken of de taal goed overkomt. AI-vertaaltools zijn tegenwoordig heel accuraat, maar je hebt wel iemand nodig die controleert of bepaalde woorden in specifieke markten wel handig zijn. Het kan ook zitten in de toon of in voorbeelden die cultureel niet gepast zijn. Of in speciale leestekens die in bepaalde landen belangrijk zijn. Door feedback van native speakers blijven we leren.”
100% compliant
De schaal waarop het project is uitgevoerd, is indrukwekkend. “Bij de inzending van de case waren we pas zes maanden onderweg”, vertelt Tukker. “In die periode hadden we al 15.000 kandidaten door het systeem gehaald in tien verschillende talen. Sindsdien zijn we op die schaal doorgegaan, wat heeft geleid tot honderden extra aannames.”
“Van de partijen die echt AI in hun kern gebruiken, durf ik te zeggen dat we nu de enigen zijn die echt volledig compliant zijn.”
Het project onderscheidt zich volgens Tukker niet alleen door zijn omvang. “De creatie én distributie van AI-gestuurde chatbots gebeurt bij ons op een schaal die nooit eerder is vertoond in de markt. Maar minstens zo belangrijk is dat we dit op een verantwoorde manier doen. We zijn volledig voorbereid op de nieuwe AI Act. Van de partijen die echt AI in hun kern gebruiken, durf ik te zeggen dat we nu de enigen zijn die echt volledig compliant zijn.”
Geboren uit frustratie
Het idee voor Recrubo kwam voort uit Tukkers eigen ervaring als werkzoekende, enkele jaren geleden. “Ik was zelf kandidaat en moest twee weken wachten op een reactie. Destijds was dat eigenlijk de norm — je solliciteerde en moest maar afwachten. Als er een telefoonnummer bij de vacature stond, nam ik contact op met de recruiter. Na een paar contactmomenten had ik dan wel een reactie.”
Toen WhatsApp zijn API lanceerde, zag Tukker een kans. “Het maakte het mogelijk om die prettige communicatie tussen kandidaat en recruiter op schaal te beheren. Ik moest eerst valideren of bedrijven dit ook als probleem ervaarden. Dat bleek zo te zijn. Het stond hoog op de agenda.”
De timing was perfect, zo stelt Tukker. “In 2019 was er een piek in het aantal openstaande vacatures ten opzichte van actief werkzoekenden. Bedrijven schreeuwden moord en brand dat ze niet aan personeel konden komen. Als je dan naar dat proces keek, was dat niet gek. Een topkandidaat moet twee weken wachten? Die is dan al ergens anders aan de slag.”
Expansie op komst
Voor de toekomst ziet Tukker veel potentie, vooral ook in markten buiten Nederland. “We krijgen veel attractie in onze buurlanden. In het Verenigd Koninkrijk hebben we bijvoorbeeld cases waar we op éénderde van de kosten zitten ten opzichte van Indeed per gekwalificeerde kandidaat.”
“De verwachting van een kandidaat verandert, dus bedrijven moeten meeveranderen. Als ze dat niet doen, hebben ze gewoon een groot probleem.”
Hij is ervan overtuigd dat lange wachttijden voor kandidaten over vijf jaar verleden tijd zijn. “De verwachting van een kandidaat verandert, dus bedrijven moeten meeveranderen. Als ze dat niet doen, hebben ze gewoon een groot probleem. Bij bedrijven waar recruitment een belangrijke KPI is — en dat is tegenwoordig bij bijna alle bedrijven zo — moet je gewoon mee in deze ontwikkeling.”
Luister naar het hele gesprek
Meer horen van Niels Tukker in gesprek met Peter Boerman (Werf&) en Jasper Spanjaart (Recruitment Tech)? Dat kan, via de bekende podcastkanalen óf de link hieronder.