Olfertjan Niemeijer heeft Independent Recruiters uitgebouwd tot een succesvolle recruitmentorganisatie. Een prestatie die volgens hem onmogelijk zou zijn geweest zonder een stevige inzet op technologie. “Het is een samenspel van systemen dat alleen werkt als alles naadloos geïntegreerd is”, vertelt hij in een podcastinterview tijdens het Recruitment Tech Event 2024.
‘De robot kun je 100% vertrouwen’
Niemeijer, managing consultant van Independent Recruiters, heeft in de loop der jaren een robuuste technologische infrastructuur ontwikkeld. In een podcastgesprek met Peter Boerman en Jasper Spanjaart deelde hij hoe technologie een centrale rol speelt in zijn bedrijfsvoering. “Onze groei en efficiëntie zijn grotendeels gebaseerd op hoe goed we technologie integreren in ons proces”, zegt hij.
“Die robot kun je 100% vertrouwen, die mens helaas niet altijd.”
“Het stelt ons in staat om steeds efficiënter te werken en onze recruiters te ondersteunen in hun dagelijkse taken. “Dit is de toekomst. En wij moeten het zien te vertalen in onze manier van recruitment, en meten dat het er ook beter door wordt. Maar ik geloof daar wel in. Die robot kun je 100% vertrouwen, de mens helaas niet altijd.”
Een onmisbare tech stack
De tech stack van Independent Recruiters bestaat uit tools zoals een centraal ATS (OTYS), Recruit Robin voor sourcing, Broadbean als multiposter en Carv voor het opnemen van interviews en verbeteren van datakwaliteit. Andere tools zoals Jobfeed van Textkernel, Dripps, en Recbi helpen het team om vacatures te analyseren, websitegedrag te meten, en rapportages te genereren. “Het is een samenspel van systemen dat alleen werkt als alles naadloos geïntegreerd is.”
De tech stack van Independent Recruiters bestaat uit tools zoals een centraal ATS (OTYS), Recruit Robin voor sourcing.
Geen integratie, geen adoptie
Volgens Niemeijer is integratie dan ook essentieel voor succes. “Ik koop niets als het niet kan integreren met ons bestaande proces”, zegt hij. “Als technologie niet goed aansluit, wordt het niet gebruikt, en dan is het weggegooid geld. Je wil niet dat recruiters met meerdere losse systemen moeten werken; dat leidt tot inefficiënties en verspilde tijd. Als het niet geïntegreerd is, gaat het nooit adoptie vinden in mijn team.”
“Een Kroatische recruiter kan bijvoorbeeld stukken in zijn moedertaal schrijven die perfect worden vertaald, wat onze mogelijkheden enorm uitbreidt.”
De adoptie van technologie heeft niet alleen de interne processen verbeterd, maar ook de talentpool van het bedrijf vergroot. Dankzij AI-tools kunnen bijvoorbeeld recruiters die geen vloeiend Nederlands spreken, toch effectief werken voor Nederlandse klanten. “AI helpt om taalbarrières te overbruggen. Een Kroatische recruiter kan bijvoorbeeld stukken in zijn moedertaal schrijven die perfect worden vertaald, wat onze mogelijkheden enorm uitbreidt.”
Pas op voor shiny object syndrome
Niemeijer gelooft dat de rol van technologie in recruitment alleen maar groter zal worden. “We staan pas aan het begin van een technologische revolutie”, zegt hij. Maar hij waarschuwt ook voor het zogenaamde shiny object syndrome, waarbij bedrijven constant nieuwe tools willen proberen zonder een duidelijke strategie. “Ik word elke week door wel 15 tot 20 productleveranciers benaderd. Ook nog wel door nieuwe jobboards overigens, maar dat is een ander verhaal.”
“En wordt de kwaliteit van hun werk beter? Om die laatste vraag alvast te beantwoorden: ja. Het wordt beter.”
“Door nieuwe producten te omarmen en te zorgen dat ze volledig geïntegreerd zijn in onze systemen, meten we continu de resultaten: hoeveel efficiëntie levert het op? Hoeveel tijd winnen mijn consultants? En wordt de kwaliteit van hun werk beter? Om die laatste vraag alvast te beantwoorden: ja. Het wordt beter.”