Trendwatcher en technologie-expert Vincent Everts deelt tijdens het Recruitment Tech Event op 7 november zijn ‘best AI practices’. “Je hoeft niet helemaal voorin de allereerste wagon te zitten, maar zorg wel dat je op de AI-trein zit”, stelt hij in een video-interview tegenover Recruitment Tech.
Ondernemer op jonge leeftijd
Vincent Everts is een trendwatcher pur sang. Nadat hij vijf jaar als ondernemer had gewerkt in de Verenigde Staten, stond Everts in 1995 aan het roer van het beginnende Media Plaza in Utrecht. “Als kind was ik altijd bezig”, vertelt hij in een podcastinterview. “Mijn eerste baantje was het kopen van oude tv’s voor vijf gulden. Die bracht ik op de fiets naar huis, repareerde ze — het waren toen nog tv’s met buizen — en verkocht ze vervolgens voor honderd gulden via de Arnhemse Koerier. Per advertentie betaalde ik drie gulden vijftig. Zo had ik als tienjarige al behoorlijk wat geld. Dat was eigenlijk het begin.”
“Mijn kwaliteit is dat ik goed kan praten met experts, door blijf vragen en vervolgens de zaken op een eenvoudige manier kan uitleggen, zonder afbreuk te doen aan de waarheid.”
“Later merkte ik dat ik goed was in bèta-vakken zoals wiskunde en natuurkunde, en ik begon met een studie natuurkunde. Maar na mijn propedeuse ben ik overgestapt naar politicologie, omdat ik wilde weten hoe organisaties werken, wie de macht heeft, hoe besluitvorming verloopt en hoe agenda’s worden gezet. Daarna heb ik economie gestudeerd om te begrijpen waar het geld naartoe gaat, en vervolgens bedrijfskunde. Ik heb dus veel verschillende dingen gedaan. Mijn kwaliteit is dat ik goed kan praten met experts, door blijf vragen en vervolgens de zaken op een eenvoudige manier kan uitleggen, zonder afbreuk te doen aan de waarheid.”
‘AI vraagt om flexibele aanpak’
Everts staat op 7 november wéér in Utrecht. Tijdens het Recruitment Tech Event (RTE) 2024 verzorgt hij de slotkeynote. “Mijn plan is om eerst een overzicht te geven van de grote trends in AI: wie de belangrijkste spelers zijn, wat ze doen, en wat wel en niet werkt”, vertelt Everts. “Daarna wil ik ingaan op het recruitmentproces, zowel vanuit het perspectief van de werkzoekende als van de klant. Hoe kun je saaie en tijdrovende taken automatiseren? Bijvoorbeeld het verwerken en matchen van cv’s: hoe zorg je ervoor dat dit proces gestroomlijnd en efficiënt verloopt?”
“Ik zal best practices delen en concrete tips geven die direct toepasbaar zijn, ongeacht welk systeem je gebruikt. Het gaat erom dat je technologie kunt inzetten om je werk gemakkelijker te maken. Daarbij wil ik laten zien hoe je technologie beter kunt benutten door bijvoorbeeld met je stem te werken in plaats van te typen, en hoe je meer van je eigen input en emotie kunt gebruiken om betere matches te maken. Mensen, technologie, en verwachtingen evolueren, en dat vraagt om een flexibele aanpak.”
300% productiviteitsstijging
Hoe snel gaat het precies met de opkomst van AI in recruitmenttoepassingen? Sneller dan je denkt, als je het aan trendwatcher Vincent Everts vraagt. “Over drie jaar zit AI in alle grote recruitmentsystemen en administratieve systemen, ondersteunende systemen”, zegt Everts. “Degenen die het dan niet gebruiken, zijn gewoon vijf keer zo onproductief.”
“Je kunt een job description erin plakken en het systeem begint met je te praten. Je kunt oefenen hoe het gesprek gaat, je krijgt opdrachten en feedback. Het is echt fantastisch.”
Everts verwacht dat AI binnen vijf jaar kan leiden tot een productiviteitsstijging van 300% voor veel computergerelateerde taken en ziet talloze toepassingen voor AI in recruitment. “Je kunt een job description erin plakken en het systeem begint met je te praten. Je kunt oefenen hoe het gesprek gaat, je krijgt opdrachten en feedback. Het is echt fantastisch. Ook kan AI helpen bij het matchen van kandidaten en het opstellen van teksten.”
‘We zitten nu in 1994’
Toch waarschuwt Everts dat we nog maar aan het begin staan. “We zitten nu in de fase van 1994, toen we net ontdekten dat er e-mail was. Het is allemaal nog laaghangend fruit. De echte revolutie moet nog komen als AI volledig geïntegreerd raakt in bestaande systemen.”
Minder schandalen, maar ook minder innovatie
Toch is Everts zich ook bewust van de keerzijde. “Er zijn twee grote manieren waarop we dingen organiseren: in Amerika mag alles, tenzij het verboden is, en in Europa mag niets, tenzij het toegestaan is. Dat betekent dat we in Europa vaak eerst nadenken over regulering als er iets nieuws komt. Dit zorgt ervoor dat er minder schandalen en mislukkingen zijn en dat mensen minder snel bedrogen worden. Maar het betekent ook dat er veel minder gebeurt en dat innovatie langzamer gaat.”
“Je kunt zeggen dat dit systeem niet ideaal is, maar het zit diep in onze cultuur en regelgeving ingebakken. Wat ik heb geleerd is dat technologie snel kan veranderen, maar het accepteren door mensen gaat veel langzamer. Sommige mensen omarmen nieuwe technologie snel, maar systemen, structuren, wetten en regels veranderen ontzettend traag. In Europa hebben we een ‘low risk society’, waarbij we risico’s zoveel mogelijk willen vermijden, en dat zorgt ervoor dat verandering moeizaam verloopt.”
Loopt Europa achter?
“Neem bijvoorbeeld de AI Act”, voegt Everts toe. “Omdat wij als Europa vooroplopen in deze regelgeving, net zoals bij de GDPR en cryptowetgeving, remt dat ook de innovatie. Grote bedrijven zoals Google en OpenAI denken dan: ‘Europa, daar beginnen we niet aan, want we willen geen problemen.’ Aan de ene kant zorgen we voor goede regulering, maar aan de andere kant heeft dat een negatief effect op innovatie. Strenge regels en weinig financiële middelen maken het voor bedrijven lastig om flexibel te starten en te groeien.”
“Je baan wordt niet overgenomen door AI, maar wel door iemand die AI goed gebruikt.”
Everts verwacht in ieder geval niet dat AI op korte termijn banen zal kosten. “Met de demografische bom die eraan komt, ben ik niet bang dat het aantal banen echt in de komende tien jaar een probleem is”, stelt hij. “Wel zullen banen veranderen en moeten mensen leren omgaan met AI. Je baan wordt niet overgenomen door AI, maar wel door iemand die AI goed gebruikt. Je hoeft niet helemaal voorin de allereerste wagon te zitten, maar zorg wel dat je op die trein zit.”
Mis het Recruitment Tech Event 2024 niet
Everts zal op 7 november tijdens het Recruitment Tech Event in Utrecht concrete tips geven hoe recruiters direct aan de slag kunnen met AI. RTE is hét toonaangevende event over de recruitmenttechnologie van morgen. Met talkshows, een breakout-programma en drie inspirerende keynotes. Het thema voor 2024 is ‘Coming home’. Kandidaten maar ook recruiters moeten zich thuis voelen bij gebruik van tooling. En het event keert terug naar de plek waar het in 2015 begon: DeFabrique in Utrecht. Meld je hier aan!