Lisan van Hulten is zelfstandig recruitmenttechnologie-consultant en projectmanager. Tijdens het Demo_Day-seminarprogramma op 4 juni deelt ze praktische tips over hoe je kunt investeren in de menselijke verbinding binnen recruitmenttechnologie-projecten. ‘Het succes van een project wordt in grote mate bepaald door de juiste menselijke dynamiek en betrokkenheid, vooral in de aanvangsfase.’
Topsportmentaliteit
Van Hulten heeft een achtergrond in de topsport, waarna ze een HBO-studie volgde met een focus op event- en projectmanagement in de sport. “Nadat ik was afgestudeerd wilde ik graag mijn horizon verbreden en ben ik in een ander werkveld aan de slag gegaan. Eind 2019 sloot ik me aan bij Getnoticed, een online recruitmentbureau, waar ik verliefd ben geworden op dit vakgebied.”
“Ik heb daar veel ervaring opgedaan in de ontwikkeling van online recruitmentplatformen en álles wat daarbij komt kijken. Denk aan het managen van inhouse software-ontwikkeling en koppelingen met diverse ATS-en en jobboards. Uiteindelijk heb ik nog kort een uitstapje gemaakt naar een online sportmarketingbureau.”
Drie belangrijke trends
Wat ziet Van Hulten dan als de drie belangrijkste trends? “De inzet van AI is niet per se iets recents, maar heeft door de komst van ChatGPT een enorme boost gekregen”, ziet Van Hulten. “Zowel op de manieren hoe het wordt gebruikt, als het besef daarvan onder de mensen.” Als tweede trend: matchen op cultuur. “Die trend komt steeds meer ter sprake — en ook wel eens ter discussie. Het meer culture-based matching van kandidaten op vacatures, in tegenstelling tot hard skills.”
“Organisaties moeten echt nóg beter gaan nadenken over die volgende stap: hoe gaan we dit project goed borgen binnen onze organisatie en wie krijgt hier het eigenaarschap over?”
De derde trend die Van Hulten constateert is de toenemende rol van recruitmenttechnologie binnen organisaties. “Dat is mooi om te zien”, zegt ze. “Het schrijnende contrast is helaas wel dat alleen dat besef en het inhuren van experts zoals ons niet voldoende is. Organisaties moeten echt nóg beter gaan nadenken over die volgende stap: hoe gaan we dit project goed borgen binnen onze organisatie en wie krijgt hier het eigenaarschap over?”
Draait om menselijke verbinding
In de recente jaren heeft de markt voor recruitmenttechnologie überhaupt een sterke groei doorgemaakt, met een toenemend aantal gespecialiseerde leveranciers en verdere ontwikkeling van bestaande spelers. “Dit diverse en uitgebreide aanbod biedt organisaties een schat aan mogelijkheden. Daarnaast zijn er tal van evenementen waar professionals kennis delen en inspiratie putten uit gedeelde ervaringen en resultaten.”
“In deze omvangrijke projecten komen verschillende belanghebbenden samen.”
Ondanks deze ontwikkelingen blijft volgens Van Hulten één aspect onderbelicht: de menselijke verbinding in de projecten, een aspect dat echter van onschatbare waarde en zelfs cruciaal is. “In deze omvangrijke projecten komen verschillende belanghebbenden samen”, zegt Van Hulten. “Waaronder recruiters, hiring managers, HR-professionals, en zelfs bredere teams met vertegenwoordiging van IT, Security, Privacy, en andere relevante afdelingen.”
‘Een goed begin is het halve werk’
Maar waar hebben we het precies over wanneer we spreken over de menselijke verbinding? “De menselijke verbinding omvat het creëren van sterke relaties en effectieve communicatie tussen teamleden en belanghebbenden gedurende het gehele project, van planning tot implementatie en zelfs na de lancering”, zegt ze.
“Het succes van een project wordt in grote mate bepaald door de juiste menselijke dynamiek en betrokkenheid, vooral in de aanvangsfase.”
“Het gezegde ‘een goed begin is het halve werk’ is hier zeker van toepassing. Het succes van een project wordt in grote mate bepaald door de juiste menselijke dynamiek en betrokkenheid, vooral in de aanvangsfase. Niettemin vormt de menselijke verbinding een rode draad die door het gehele project loopt, en deze stopt dus ook niet tussentijds een keer. Sterker nog, het blijft van cruciaal belang, zelfs na de lancering.”
Zeven praktische tips
Tijdens het Demo_Day-seminarprogramma op 4 juni deelt Van Hulten zeven praktische tips over hoe je het beste kunt omgaan met én investeren in de menselijke verbinding binnen recruitmenttechnologieprojecten. “Kennisdeling is natuurlijk super belangrijk, maa wat ik vaak mis nog mis is dat er veel mooie verhalen worden gedeeld over de uiteindelijke oplossing die organisaties hebben gekozen, maar het ontbreekt daarin totaal wat het originele probleem was.”
Huiswerk voor bezoekers
Daarom heeft Van Hulten een uitdaging voor bezoekers: denk na over de aanleiding. “Waarom was dit een concreet probleem? En wat was de doelstelling om te gaan verbeteren? En dan uiteindelijk het verhaal over hoe die oplossing eruit ziet en hoe dat precies is aangepakt. Ik spreek namelijk aan het einde van zo’n dag mensen die enorm geïnspireerd zijn door mooie verhalen, maar nog altijd geen idee hebben hoe ze dan zelf in hun eigen organisatie daarmee moeten beginnen. Ik hoop dat leveranciers dus ook echt wat ‘huiswerk’ meegeven aan het einde van de dag.”
Wil je meer weten? Early Bird seminarticket t/m 21 Mei
Tot en met 21 mei kan je jezelf en jouw collega’s gratis aanmelden voor de ochtend of middag van Recruitment Tech Demo_Day. Wil je de hele dag toegang én exclusief toegang tot het seminarprogramma, waar Van Hulten zal spreken? Dan kun je een ticket van € 245 kopen.
Wat kun je verwachten?
Wil je weten wat je zoal te wachten staat op 4 juni? Bekijk hier de promovideo van Demo_Day Nederland 2024.