Het leek slechts een formaliteit, maar toch groot nieuws: het Europees Parlement heeft op 13 maart de allereerste AI-wet goedgekeurd. De wet, gericht op het reguleren van AI volgens een risicogebaseerde benadering, werd met een overweldigende meerderheid aangenomen: 523 stemmen voor, 46 tegen en 49 stemonthoudingen.
Implementatie én naleving volgende stap
“We hebben de eerste regelgeving ter wereld die een duidelijk pad uitzet voor een veilige en mensgerichte ontwikkeling van AI. We hebben nu een tekst die de prioriteiten van het parlement weerspiegelt”, stelt Brando Benifei, één van de co-rapporteurs van de nieuwe, historische wet. “Het belangrijkste punt zal nu de implementatie en naleving door bedrijven en instellingen zijn. We werken ook aan verdere wetgeving voor de volgende mandaatperiode, zoals een richtlijn over de arbeidsomstandigheden en AI.”
“We werken ook aan verdere wetgeving voor de volgende mandaatperiode, zoals een richtlijn over de arbeidsomstandigheden en AI.”
Recruitmenttools onder ‘hoog risico’
Recruitmenttooling die gebruik maakt van AI wordt bestempeld met de categorie voor hoog risico. De regulering benadrukt specifiek recruitmentsystemen als risicovol, vanwege de persoonsgegevens die gebruikt worden. “Sommige systemen bepalen wie toegang krijgt tot scholen of wie wordt aangenomen”, aldus de Europese Commissie. Andere worden gebruikt bij wetshandhaving, grenscontrole, rechtspraak en democratische processen. Biometrische systemen voor identificatie, categorisering en emotieherkenning worden ook als riskant beschouwd.”
Lees verder: Dit is de impact van Europa’s nieuwe AI-wet op recruitment
Wereldwijde impact
Met de nieuwe AI-wetgeving schrijft Europa historie. Het is de eerste wet voor meerdere landen. Dragoş Tudorache (Roemenië/Renew) stelt dat de EU kijkt naar partnerlanden kijkt om een wereldwijde impact van de regels te verzekeren. “We moeten openstaan om met anderen te werken aan hoe we deze regels kunnen promoten en een bestuur kunnen opbouwen met gelijkgestemde partijen.”
Genoeg AI-werk te doen in Europa
Toch zijn er geluiden die stellen dat er meer moet worden gedaan om de Europese concurrentiekracht op de AI-markt niet te belemmeren. Cecilia Bonefeld-Dahl, hoofd van de EU-handelsorganisatie Digital Europe, stelt dat er meer moet worden gedaan om bedrijven in Europa te houden. “Vandaag de dag komt slechts 3% van de wereldwijde AI-unicorns uit de EU, met ongeveer 14 keer meer private investeringen in AI in de VS en vijf keer meer in China.
“Vandaag de dag komt slechts 3% van de wereldwijde AI-unicorns uit de EU.”
“Tegen 2030 wordt verwacht dat de wereldwijde AI-markt $1,5 biljoen zal bereiken, en we moeten ervoor zorgen dat Europese bedrijven daarvan kunnen profiteren zonder verstrikt te raken in bureaucratie”, concludeert Bonefeld-Dahl.
Meer horen over de impact op recruitment?
Binnenkort publiceert Recruitment Tech een exclusief video-interview met Brando Benifei van de Europese Commissie over de impact van de nieuwe wet op recruitmentsoftware. Wil je dat artikel niet missen? Schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief.
Fotocredit: Copyright: © European Union 2024 – Source : EP