Dataveiligheid, wetgeving én de user experience: ze gaan niet altijd even lekker samen. Maar dat is précies waar Datachecker zich mee bezighoudt. “We zijn gespecialiseerd in het controleren van identiteiten in de context van tewerkstelling”, vertelt Managing Partner Joe Bloemendaal, die in dit interview alvast het licht werpt op drie trends binnen dataveiligheid.
Trend 1: Voordeur dichthouden
“Eén is dat partijen veel meer die voordeur goed dicht moeten houden voor fraudeurs”, zegt Bloemendaal. “Met Datachecker zetten wij het vervolgens open voor mensen die wél gewoon aan het werk komen. Wel gewoon met hun eigen identiteit bewijzen wie ze zijn. Dus met een goed Engels woord: de level of assurance bij de onboarding moet omhoog. Dat komt omdat er veel meer methode zijn om identiteit te vervalsen.”
“Met een goed Engels woord: de level of assurance bij de onboarding moet omhoog. Dat komt omdat er veel meer methode zijn om identiteit te vervalsen.”
“Denk bijvoorbeeld aan een deepfake”, zegt Bloemendaal. “Hoe ga je die tegen? Je moet ook veel meer controleren dan alleen maar het identiteitsdocument. Zo ook bijvoorbeeld alles rondom tewerkstellingsregels. Die zijn er enorm veel, worden ingewikkelder en die wijzigen met enige regelmaat. En er komen er steeds meer bij. Zelfs de context waarin dit gebeurt op Europees niveau wijzigt nogal.”
Trend 2: Dataveiligheid uitbesteden
De tweede trend is volgens Bloemendaal om goed te kijken naar welke elementen organisaties op gebied van de dataveiligheid kunnen uitbesteden. “De reden daarvoor dat je op dit moment nog steeds ziet dat de doorlooptijd van medewerkers korter wordt. Er is nog steeds krapte op de arbeidsmarkt dus er is eigenlijk ook geen tijd om als organisatie voldoende mensen op te leiden die zo’n specialistische functie kunnen uitvoeren. Uitbesteden is dan een hele slimme en duurzame oplossing.”
Trend 3: Minder kantoren, meer digitaal
De derde — en laatste — trend: steeds meer organisaties gaan remote-first. Nee, het zijn niet de Zoom-medewerkers die teruggeroepen worden dat tekenend is voor HR-beleid anno 2023. Bloemendaal: “Steeds meer organisaties willen voorkomen dat ze meer en meer vestigingen en kantoren moeten openen.”
“Ze kijken hoe ze delen van hun proces, onboardingsprocessen in dit geval kunnen uitbesteden, terwijl ze niet aan kwaliteit hoeven in te boeten. Hoe pak je dat nou aan? Laat op afstand iemand zijn identiteit laten aantonen, zodat je voldoet aan wet- en regelgeving op het moment dat die persoon over de drempel stapt en aan het werk gaat.”
Meer weten? Bezoek het Recruitment Tech Event (RTE)
DataChecker neemt het identiteitsverificatie voor zijn rekening, ook in combinatie met wat een branche nodig heeft aan verificatie. Wil je meer weten over wat het bedrijf allemaal doet — en verdere toelichting horen van Bloemendaal over de trends binnen dataveiligheid? Bezoek dan het Recruitment Tech Event (RTE) op 2 november in Utrecht. De tickets gaan hard, maar boek nog snel jouw plek op het evenement. Op = op.