Zo verbeter je je wervingsstrategie op het gebied van diversiteit

Diversiteit en inclusie zijn hot topics binnen recruitment, maar het kan lastig zijn om goed te doen tijdens de werving. Het vergt veel denkwerk en de perfecte tools om een divers personeelsbestand te krijgen én te behouden, en het kiezen van de juiste tools is essentieel.

Gelukkig staan er veel tools tot je beschikking die je helpen vooroordelen te voorkomen en inclusie te bevorderen wanneer je een divers team voor je organisatie werft. Welke moet je kiezen? In dit artikel behandelen we vijf handige tools om diversiteit en inclusie in je team te stimuleren.

Wat is divers werven?

Een wervingsstrategie voor diversiteit is erop gericht de diversiteit van het personeelsbestand te vergroten; het einddoel van wervingsmanagers die een wervingsproces voor diversiteit implementeren, is een divers personeelsbestand te creëren. Diversity hiring verwijst naar een wervingsproces dat vrij is van onbewuste vooroordelen, en zodra een diverse groep kandidaten is geselecteerd, is inclusie de volgende belangrijke factor voor hiring managers.

Het doel van effectieve diversiteitswerving is dus niet alleen een toename in de diversiteit van het personeelsbestand; nadat aanwervende managers een kandidaat uit ondervertegenwoordigde groepen hebben geselecteerd, moeten HR-professionals ook maatregelen nemen om het personeelsbestand inclusief te maken. Want, zoals Harvard Business Review stelt, waar het om gaat is hoe een organisatie diversiteit inzet.

Hoe werkt Diversity Hiring bij werving en selectie?

Diversity hiring bij werving en selectie werkt door het sourcen, screenen, doorlichten en vervolgens aannemen van een diverse pool van kandidaten, maar het omvat ook het beschrijven van je bedrijfscultuur en het gebruik van inclusieve taal in functieomschrijvingen.

Wat zijn de voordelen van diversity hiring?

Twee voordelen van diversity hiring zijn dat het bedrijfssucces kan toenemen door de vele verschillende perspectieven binnen het team en dat teamleden zich mogelijk loyaler voelen aan de organisatie.

Het bedrijfssucces en de productiviteit nemen toe met diversity hiring

Uit een onderzoek van de Boston Consulting Group blijkt dat divers samengestelde bedrijven 19% meer omzet genereren in vergelijking met organisaties met een benedengemiddelde diversiteit in leiderschap. Deze bevindingen tonen de tastbare voordelen aan van het verhogen van de diversiteit op de werkvloer, namelijk dat het zakelijk succes toeneemt.

Verhoogde loyaliteit in teams en retentiepercentages

Als je de diversiteit binnen jouw organisatie verbetert en streeft naar een divers personeelsbestand, zal je waarschijnlijk ook de loyaliteit onder werknemers vergroten en zijn hogere retentiepercentages het resultaat. Als teams zich gewaardeerd en gewaardeerd voelen in een organisatie, draagt dat flink bij aan het moreel.

Wat zijn de nadelen van diversiteitsaanwerving?

Naast het feit dat het langer kan duren voordat belangrijke beslissingen worden goedgekeurd, kunnen communicatieproblemen als gevolg van diversiteit de productiviteit in de weg staan.

Moeilijkheden om als team beslissingen te nemen

Houd er rekening mee dat het langer kan duren om cruciale beslissingen te nemen als een divers team met verschillende meningen. Dit kan aan de ene kant leiden tot kwalitatief betere beslissingen waarbij alle invalshoeken van de kwestie in aanmerking worden genomen. Maar het kan ook snelle vooruitgang in de weg staan door de vele meningen van het team.

Moeilijkheden om als team te communiceren

De toenemende diversiteit zorgt voor communicatieproblemen omdat elk teamlid zijn eigen voorkeursstijl kan hebben. Dit kan leiden tot miscommunicatie of het over het hoofd zien van belangrijke informatie.

Hoe werf je divers?

Als onderdeel van een wervingsstrategie voor diversiteit streven wervingsmanagers ernaar opzettelijk diverse kandidaten aan te trekken en een kandidatenpool op te bouwen waaruit ze kunnen kiezen. Ze beginnen met het samenstellen van personeelsadvertenties waarin ze de functie kunnen omschrijven als een vacature voor gelijke kansen.

Maar om de effectiviteit van diversiteitsaanwerving te vergroten, moet een aanwervingsteam diversiteit, de inclusieve cultuur of inclusieve omgeving van de organisatie promoten in de functieomschrijving die ze op vacaturebanken plaatsen. Het kan helpen bij het aantrekken van talent uit ondervertegenwoordigde groepen en zij kunnen dan beginnen met het evalueren van cv’s.

Het vermijden van onbewuste vooroordelen is ook belangrijk voor inclusieve aanwerving. Bij het screenen van cv’s moeten managers zich dus niet blindstaren op persoonlijke informatie van kandidaten, zoals hun naam of geslacht.

Diverse kandidaten die door aanwervende managers geïnterviewd worden, kunnen uit verschillende demografische groepen afkomstig zijn. Het wervingsteam kan onbewuste vooroordelen wegnemen door kandidaten te vragen een vaardigheidsassessment in te vullen als onderdeel van het screeningproces van kandidaten, en werken aan een diversiteits- en inclusieverklaring als onderdeel van hun inspanningen om diversiteit te werven.

5 populaire tools die je helpen in te huren voor diversiteit

Als je verkocht bent aan wervingsstrategieën voor diversiteit, zijn hier vijf populaire tools die je wervingsinspanningen zullen verhogen en de diversiteit zullen vergroten.

1. Alliebot

Verspreid gemakkelijk diversiteits- en inclusie-enquêtes om de mening van uw kandidaten te krijgen over de inclusie-inspanningen van jouw organisatie. Gebruik Alliebot met Slack, verzamel reacties van werknemers met de feedbacktool, en ontvang suggesties voor diversiteits- en inclusietraining voor jouw organisatie met Allie.

2. Culture Amp

Verzamel gegevens met betrekking tot de betrokkenheid van jouw werknemers, zoals voorspellingen van het verloop, met Culture Amp. Deze app helpt je met het inclusiegedeelte van diversiteit en inclusie door je te helpen functioneringsgesprekken te voeren zonder vooringenomenheid.

3. Greenhouse 

Bewust blijven van onbewuste vooroordelen om diverse kandidaten aan te nemen is eenvoudig met de Greenhouse app. Gebruik zijn herinneringen om vooringenomen beslissingen te vermijden, het interviewproces op afstand uit te voeren met een divers scala aan kandidaten, en jouw inclusie-inspanningen te verbeteren door waarschuwingen in te plannen die je eraan herinneren jouw kandidaten bij te werken.

4. Gender Decoder

Ontdek het inclusieniveau van je functiebeschrijvingen met Gender Decoder. Deze tool zal je helpen vooroordelen in het taalgebruik van jouw vacatures op te sporen en ervoor te zorgen dat je mannelijk of vrouwelijk gecodeerd taalgebruik vermijdt om inclusie te bevorderen.

5. Textio

Werf en werf moeiteloos diverse, getalenteerde werkzoekenden aan door inclusieve, beknopte en eenvoudig te interpreteren functiebeschrijvingen te schrijven met Textio. Gebruik het met een reeks tools zoals Greenhouse of Outlook en presteer beter dan vacaturebeschrijvingen van concurrenten door jouw vacatureadvertentie te vergelijken met die van andere bedrijven.

Gebruik handige tools om je wervingsinspanningen voor diversiteit te verbeteren

Wervingsinspanningen voor diversiteit kunnen moeilijk zijn, maar wervingsstrategieën voor diversiteit kunnen eenvoudiger worden gemaakt met de juiste tools. Trek meer diverse kandidaten aan en neem meer diverse werknemers aan door:

  • Een functieomschrijving te schrijven die je diverse cultuur beschrijft voor werkzoekenden;
  • Je talentenpool uit te breiden naar specifieke demografische groepen die ondervertegenwoordigd zijn;
  • Het vermijden van geslachtsgebonden woorden die vrouwelijke kandidaten kunnen vervreemden.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER