Deel III: Het evalueren van recruitmenttechnologie, 10 functies om te overwegen voordat je het aanschaft

Mensen vormen de absolute basis van het succes van elke onderneming, en recruitment is een essentieel onderdeel van het leggen van die basis. Om er zeker van te zijn dat jouw organisatie het beste talent vindt, moet je de beste tools gebruiken. In dit drieluik staan we stil bij waar je op moet letten bij het evalueren van recruitment tech.

Evalueren

Niemand wil achter de feiten aanlopen. Gezien het snelle tempo van de technologische innovatie in de recruitmentindustrie, is het een goed idee om de technologieën waarop je vertrouwt elk jaar opnieuw te evalueren om bij te blijven met de markt en je concurrenten. Recruiter.com stelde een lijst op van tien kenmerken waarmee je rekening moet houden bij het beoordelen van je huidige en potentiële recruitmenttechnologieën. Deel I is hier terug te lezen, deel II hier. In deel III van dit drieluik staan we stil bij de laatste vier kenmerken waar je zeker op moet letten:

7. Gegevensanalyse en rapportage

Gegevens zijn koning in elke organisatie, en werving is geen uitzondering. Het blijvende succes van elk talent acquisition team hangt af van het bijhouden en analyseren van belangrijke recruitmentstatistieken zoals de tijd die nodig is om een vacature in te vullen, de kosten per aanwerving, het gemiddelde aantal sollicitanten, de mate waarin een aanbod wordt aanvaard, enzovoort.

Softwareoplossingen voor werving met robuuste gegevensanalyses en rapportagefuncties kunnen een recruitmentteam niet alleen helpen om de prestaties te volgen, maar ook om mogelijkheden voor verbetering te identificeren. Als je bijvoorbeeld merkt dat je moeite hebt met het werven van personeel voor een bepaalde functie, kunnen je statistieken je vertellen waarom; misschien is het salaris te laag voor deze markt, of duurt het sollicitatieproces zo lang dat kandidaten hun interesse verliezen en afhaken.

Het handmatig bijhouden van recruitmentstatistieken is vrijwel onmogelijk, daarom moeten organisaties investeren in recruitment software die hun statistieken kunnen beheren. Sterke rapportagefuncties die het gemakkelijk maken om waardevolle recruitmentgegevens te visualiseren en te verteren, zijn ook belangrijk.

8. Compliance

In het kielzog van de AVG moeten recruiters er zeker van zijn dat ze zo veilig mogelijk omgaan met de gegevens van kandidaten. De inbreuk op gegevens kan de reputatie van een organisatie bij zowel consumenten als kandidaten aanzienlijk schaden. Wanneer je jouw recruitmenttechnologie overweegt, let dan goed op de compliance-eigenschappen ervan. Houdt de software de gegevens van kandidaten veilig? Houdt de software zich aan alle voorschriften met betrekking tot de opslag van kandidaatgegevens en de privacy van kandidaten? Investeren in software die niet aan de regels voldoet, kan desastreus zijn voor je wervingsactiviteiten – en voor jouw organisatie als geheel.

9. Informatiebeheer

Wanneer je een vacature hebt, heb je te maken met een heleboel informatie – functiebeschrijvingen, vacatures, cv’s, sollicitatiebrieven, enzovoort. Je moet ook jongleren met je eigen schema, de schema’s van je kandidaten, en het schema van je hiring manager om interviews en screeninggesprekken te regelen. Dit is veel om bij te houden, en daarom is een informatiebeheersysteem van essentieel belang. Als je dat nog niet hebt gedaan, bedenk dan een methode om elke rol en de bijbehorende kandidatenpools overzichtelijk te houden. Er zijn tal van technologische oplossingen op de markt die je kunnen helpen al deze informatie bij te houden zonder ook maar iets te missen.

10. Gebruikerservaring

Het maakt niet uit hoe krachtig je tech is als je medewerkers niet weten hoe ze het moeten gebruiken. Werknemers zullen gebruik maken van een technologieplatform dat gemakkelijk te gebruiken en te leren is, maar ze zullen een onhandig platform snel links laten liggen. Ga verstandig om met je investering en zorg ervoor dat de software die je implementeert is ontworpen met de eindgebruiker in gedachten. Praat ook met leveranciers om uit te vinden wat voor training en ondersteuning zij zullen bieden als jouw werknemers hun weg leren vinden in de nieuwe tool. Je wil een leverancier die net zo begaan is met het succes van je werknemers als je.

Als je overweegt om in 2021 veranderingen aan te brengen in de technologiestapel die je gebruikt, houd dan deze tien functies in gedachten terwijl je je opties onderzoekt. Op die manier kan je er zeker van zijn dat alle nieuwe tech-tools die je aanschaft de investering waard zullen zijn.

Bron: Recruiter.com

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER