Demo_Day 2020-spreker Mark van Assema: “Toch vreemd dat werven van externen buiten recruitment om gebeurt?”

Voor recruiters is de inhuur van externen vaak een andere wereld, waar ze zelf alleen focussen op het werven van vaste medewerkers. Maar wie kan nu beter werven dan een recruiter?

Tech Talk

Mark van Assema (HRTech Review) vertelt in zijn tech talk tijdens Demo_Day Online 2020 hoe je met een Total Talent Acquisition-aanpak als recruiter je toegevoegde waarde voor alle talentwerving laat zien. Recruitment Tech vroeg hem alvast naar zijn verhaal.

Je gaat tijdens jouw tech talk op Demo_Day vertellen over werven voor de nieuwe realiteit van werk. Kan je alvast een tipje van de sluier oplichten?

“Wat we zien, mede door corona maar ook wel daarvoor, is dat werk meer en meer taakgericht wordt en minder functiegericht. Taken kun je laten doen door mensen die daar heel goed in zijn, dat hoeven niet mensen in vaste dienst te zijn, waarbij je allerlei kleine klussen gaat uitbesteden. In extreme mate heet dat dan de gig economy, maar dat kunnen ook zelfstandigen zijn. Werk gaat meer gevormd worden in nieuwe ecosystemen, dat is de nieuwe realiteit van werk.”

Wat houdt Total Talent Management concreet in?

“De Nederlandse term die wij voor Total Talent Management hebben bepaald is Integraal Talent Beheer. Dat houdt in dat je op een integrale manier naar alle talenten in je organisatie gaat kijken. Je gaat zoveel mogelijk processen en technologie integreren. De basis moet zijn dat je goede mensen zoekt en dat daarbij de contractvorm ondergeschikt is.”

Hoe kan het dat het werven van externen vaak als een andere wereld wordt gezien? 

“Omdat het werven van externen nooit op de radar bij de recruiters is geweest, dat is altijd door het management zelf gedaan, buiten recruitment om. Vervolgens viel het op dat er wel veel extern werd ingehuurd, toen is de afdeling Inkoop met het onderwerp ‘externe inhuur’ aan de slag gegaan. Zo zijn die werelden uit elkaar gegroeid. Dat is enorm vreemd.”

Hoe los je dat op?

“Dat is één van de dingen waar ik in mijn sessie dieper op inga en vooral ook hoe je dat zo technisch, zo integraal mogelijk doet. Je moet rekening houden met bepaalde verschillen. Deze verschillen worden nu als leidend gezien en daarmee als excuus om het niet samen te doen. Wat ik ga laten zien is dat het prima andersom kan en dat je zou moeten denken vanuit geïntegreerde processen, employer branding en alle recruitmentzaken die je maar kan verzinnen. Een voorbeeld: uit recent onderzoek van Digitaal Werven is gebleken dat nog in 11% van de gevallen op werkenbij-sites je eerst een log in aan moet maken voordat je kan solliciteren. In de wereld van de inhuur via inkoop is dat 100%. Dat is enorm gebruiksonvriendelijk, van de term candidate experience hebben ze daar nog niet gehoord.”

Waarom mogen bezoekers jouw tech talk niet missen?

“Als je het niet integraal doet, ga je talent missen. Dat is de boodschap. Als je bijvoorbeeld IT-recruiter bent die alleen vaste IT’ers moet zoeken, dan mis je zo 50% van de IT-ers, omdat die freelancer zijn. Dus ook voor recruiters is het nuttig en helemaal niet ingewikkeld om integraal talent te werven. Dat is de learning die ik in mijn sessie wil meegeven. Recruiters zijn bij uitstek degenen die met Total Talent Management aan de slag kunnen, omdat zij al gewend zijn om met zoveel verschillende tools te werken. Daar kan er nog wel ééntje bij, daar worden zij niet bang van. De gemiddelde HR-persoon heeft daar meer moeite mee.”

Waarom is het voor mensen verstandig om Demo_Day te bezoeken?

Demo_Day mag je niet missen om in één dag in het jaar helemaal op de hoogte te zijn over de nieuwste trends en tools op het gebied van recruitmenttechnologie. Het is de meest efficiënte manier om je heel breed te oriënteren op de technologie-mogelijkheden.”

Bezoek Demo_Day Online 2020 gratis

Op donderdag 11 juni 2020 tonen meer dan 30 leveranciers van recruitmenttechnologie hun oplossingen tijdens Demo_Day 2020. Meld je nu gratis aan! Het event vindt plaats in de vorm van een online beurs waarin je je eenvoudig achter je bureau kan laten inspireren door de tech van morgen. Deelname is gratis en wanneer je je tijdig aanmeldt, ontvang je voorafgaand aan het event de Tech Box met daarin onder meer het event magazine, de Recruitment Tech Landscape 2020 en goodies van Demo_Day-partners en Recruitment Tech. Let op, bij de Tech Box geldt: op=op, dus schroom niet je gauw aan te melden!

Gratis aanmelden voor Demo_Day

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER