De huidige stand van recruitmenttechnologie:

De wereld van recruimenttechnologie is volop in beweging, maar wat is de positie hiervan in de huidige recruitment en HR-wereld? Onder leiding van Martijn Hemminga van Recruitment Tech kwamen vier experts, ieder vanuit een andere invalshoek, bijeen in de Amsterdamse Rivierenbuurt om te praten over de huidige stand van recruitmenttechnologie. Het rondetafelgesprek, met Wendy van Ierschot, Marnix de Groot, Johan Doornenbal en Geert-Jan Waasdorp, is één van de grote verhalen in de Recruitment Tech Guide 2019.

Wendy van Ierschot, Marnix de Groot, Johan Doornenbal, Geert-Jan Waasdorp, Martijn Hemminga - De huidige stand van recruitmenttechnologie: "Ziet door de bomen het bos niet meer"

Wordt HR- en recruitmenttechnologie al omarmd door HR- en recruitmentprofessionals?

Geert-Jan: “Nee, helemaal niet. Kijk maar eens naar een simpel recruitmentsysteem. Slechts  15 tot 25 procent van de functionaliteiten worden door de gebruikers benut. Er zitten echt veel mooie dingen in een recruitmentsysteem, waarmee je bijvoorbeeld de candidate experience kan verbeteren of assessments toe kan voegen. Maar niemand gebruikt het. Dat vind ik eigenlijk de status van de tech-kant.”

Wendy: “Ik denk van wel, vanuit de HR-kant gezien. De HR-mensen hebben het idee dat ze alles gebruiken dat ze nodig hebben. Als expert zeg je: ‘er wordt te weinig gebruikt’. Daar ligt ook een uitdaging: wij zien een kant die niet benut wordt.”

Johan: “Er zijn ook zoveel aanbieders van recruitmenttechnologie, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik overzie het niet. Je hebt echt gidsen nodig waarmee je kan vergelijken.”

Marnix: “De vraag is, wat is effectief en wat niet? Dat is de huidige status van de markt: er is veel nieuwe tech en er zijn veel nieuwe initiatieven. Bedrijven hebben beperkt kennis, tijd en budget om technologieën te testen en implementeren.”

Wendy: “Ja, er wordt nu, vooral bij corporates, te makkelijk gezegd ‘we moeten het ermee doen’. Dat zegt ook iets over hoe wij in staat zijn als HR om over de bühne te brengen bij de board dat er een toegevoegde waarde zit in het hebben van een goed systeem. Daarin vervallen we te snel in zaken als het kostenplaatje en zekerheid.”

“ER ZIJN OOK ZOVEEL AANBIEDERS VAN RECRUITMENTTECHNOLOGIE, DAT JE DOOR DE BOMEN HET BOS NIET MEER ZIET.”

Marnix: “Dat brengt ook gelijk een vraag mee: kennen jullie organisaties waarin technologie zo leidend is geworden, dat HR er achteraan is gegaan?”

Martijn: “YoungCapital is een voorbeeld van een tech driven organisatie?”

Geert-Jan: “Dat zou ik tot een paar jaar geleden ook hebben gezegd, maar alle profielen die zij hebben zijn niet AVG-proof. Hun asset was altijd hun database, maar dat kan nu niet echt meer denk ik.”

Wendy: “Booking.com? Daar heb je op HR-gebied wel veel aan elkaar geknoopte systemen.”

Marnix: “Je moet eigenlijk niet te veel ruimte geven aan allerlei knoopjes aan elkaar, maar focussen op één systeem is ook niet de beste oplossing.”

Wendy: “Ik ben overigens wel groot voorstander van best of breed, dus niet één systeem. Ik denk ook dat we daar steeds meer naartoe gaan.”

Johan: “Wij knopen bij Luba alles aan elkaar. We hebben een cockpit van een systeem waar alles in zit. Onderliggend hebben we vier of vijf systemen aan elkaar gekoppeld, maar dat moet je niet mogen merken. Dat begint ergens op te lijken.”

Recruitment Tech Guide 2019

Benieuwd naar de rest van het rondetafelgesprek? Het hele mega-interview is te lezen in de Recruitment Tech Guide 2019, waarin de experts verder onder meer stilstaan bij corporates vs bureaus, trends, chatbots, innovatie bij e-assessments, het tekort van recruiters en alle andere zaken die van belang zijn in het hedendaagse recruitmentlandschap. Het 2019-jaarboek is hier te bestellen voor slechts €16,50.

De Recruitment Tech Guide 2019 is een handzaam A5 jaarmagazine met 100 pagina’s vol trends op het gebied van recruitmenttechnologie, achtergronden, interviews en een overzicht met leveranciers van recruitmenttechnologie in Nederland en België.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER