De VacatureVerbeteraar in het plaatsingsproces van Nationale Vacaturebank leidt tot 3x meer sollicitaties,2x meer views en een verdubbeling van conversie Lees de hele case van Persgroep/Nationale Vacaturebank die is ingezonden voor de Recruitment Tech Awards 2018.

Case van Persgroep/Nationale Vacaturebank

Omschrijving van de case

Iedereen weet dat een vacature die doelgroepgericht geschreven is tot meer en betere sollicitaties leidt. Toch is het ongelofelijk moeilijk om hier elke keer tijd en aandacht voor te vinden wanneer een organisatie/recruiters gaan werven. De tooling die hiervoor beschikbaar is, draait vaak buiten het ‘standaard’ recruitmentproces wat het ook niet aantrekkelijker en eenvoudiger maakt om vacatureteksten te verbeteren.
Het belang voor Nationale Vacaturebank en de Persgroep is evident. Door veel klanten worden zij -ongeacht de kwaliteit van de vacaturetekst of de kracht van het employer brand- verantwoordelijk gehouden voor de kwantiteit en kwaliteit van de sollicitaties. Daarom heeft Nationale Vacaturebank voor haar klanten, de VacatureVerbeteraar geïntegreerd in haar plaatsingsproces. In de huisstijl van Nationale Vacaturebank heeft de klant de optie de te plaatsen tekst extra te controleren en te verbeteren. Dit tot groot succes van de werkgevers die het doen:

In totaal hebben 869 klanten gebruik gemaakt van deze optie met de volgende resultaten

  • gemiddeld 2,56 keer meer views (+156%)
  • gemiddeld 3,13 keer meer sollicitaties (+213%)

Daarbij zien we dat het effect bij W&S bureaus nog groter is dan bij directe werkgevers.

Het gebruik van de VacatureVerbeteraar geïntegreerd in het plaatsingsproces heeft zowel voor de klant als voor Nationale Vacaturebank een groot positief effect. Het is effectiever dan een SEO optimalisatie als het gaat om views en de klant krijgt meer sollicitaties. Ondanks dat kwaliteit niet wordt doorgemeten, kan ervan worden uitgegaan dat de kwaliteit van de response omhoog gaat als gevolg van een betere conversie. De conversie -het aantal mensen dat solliciteert (sollicitaties/views)- is ook met 83% toegenomen.

Wat was het resultaat van de case?

Sinds 25/10/2018 hebben 869 klanten gebruik gemaakt van deze optie binnen Nationale Vacaturebank. De vacatures die van deze optie gebruik hebben gemaakt, hebben de volgende resultaten in vergelijking met de rest die dit niet heeft gedaan.
– gemiddeld 2,56 keer meer views (+156%)
– gemiddeld 3,13 keer meer sollicitaties (+213%)
– verhoging van de conversie (+83%)
Daarbij zien we dat het effect bij W&S bureaus nog groter is dan bij directe werkgevers.

Waarom moet deze case een Recruitment Tech Award winnen?

Het is de bewijsvoering van datgene dat iedereen weet en dat is dat doelgroepgerichte vacatureteksten een sterk effect hebben op de wervingseffectiviteit. Daarbij helpt het recruiters enorm dat dit onderdeel is geïntegreerd in het plaatsingsproces van de vacature op Nationale Vacaturebank. Het maakt de adoptie en het gebruik eenvoudiger en praktischer. Voor bureaus en werkgevers prettig, maar ook voor Nationale Vacaturebank/Persgroep omdat wij graag goede resultaten leveren aan onze opdrachtgevers.

Credits case

De volgende personen, afdelingen en/of externe partijen zijn betrokken bij de case:

Sharita Boon (Persgroep)
Aminke Doevendans (Persgroep)
Niels Bartels (7U)
Willy Frissen (Intelligence Group)
Bjorn Hijmans (Jobdigger)
Geert-Jan Waasdorp (Intelligence Group)

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER