Video heeft veel mogelijkheden om ingezet te worden bij de selectie. In de vierde aflevering van Recruitment Tech Insights wordt uitgelegd welke varianten er zijn.
Video
Video speelt een steeds grotere rol in ons leven en ook in recruitment wordt de rol hiervan steeds groter. Met expert Patrick Boonstra wordt er gesproken over dit fenomeen. Welke tools zijn er en wat zijn de voordelen van deze manier van selecteren? Dat en meer komt aan bod in deze vierde aflevering van Insights.
Over Recruitment Tech Insights
In iedere aflevering van Recruitment Tech Insights praat Recruitment Tech oprichter Martijn Hemminga met expert Patrick Boonstra over een specifiek onderwerpen op het gebied van recruitment & tech. Doel van het programma is recruiters en hr-professionals bij te praten over de laatste inzichten. De derde aflevering verscheen in februari en daarin werd stilgestaan bij de selectie van een recruitmentsysteem en de kosten hiervan. Deze is hier terug te kijken.
Wil je op de hoogte blijven van komende Recruitment Tech Insights, meld je dan nu aan voor de E-mail update of volg ons op Youtube of Facebook.
Wij hebben vanuit Cammio de ervaring dat video interviews steeds vaker worden ingezet ter vervanging van een telefonisch interview, een motivatiebrief of een eerste gesprek op kantoor. Dat betekent natuurlijk niet dat je geen sollicitatiegesprekken meer op kantoor gaat voeren. Tegelijk wil je dat kostbare gesprek op kantoor graag voeren met de juiste personen en dan voldoet een eerste voorselectie op basis van enkel tekst vaak gewoon niet langer.
Video recruitment past ook helemaal in de tijdsgeest waarbij persoonlijkheid en soft-skills in veel rollen een veel betere voorspeller is van goed functioneren dan hard-skills. Veel skills kun je aanleren, maar persoonlijkheidskenmerken zoals extraversie, openheid voor verandering, behoefte aan structuur, dat is… persoonlijk inderdaad. Het speelt echter wel een steeds belangrijke rol in selectie. Met enkel tekstuele input is een persoonlijkheid lastig te achterhalen. Met video interviews kan dit wel. We hebben bijna zonder uitzondering allemaal één of meerder webcams binnen handbereik op mobiel, tablet en PC. Toen de eerste video interview applicaties opkwamen rond 2005 werden er zelfs nog webcams met de post verstuurd. Dat kun je je nu echt niet meer voorstellen.
We weten vanuit de wetenschap al heel lang dat structuur in een interview de psychometrische eigenschappen van de selectie verbetert. Met andere woorden: structuur in interviews zorgt voor een grotere betrouwbaarheid en daarmee een betere voorspelbare selectie. De realiteit is dat veel HR en recruitment professionals dat weliswaar weten, maar dat in interviews deze structuur toch vaak achterwege blijft. ‘Gut’ feeling blijkt helaas nog populairder dan structuur. Een video interview brengt juist structuur aan. Dat kan enerzijds met een vooraf bepaalde vragenlijst die een kandidaat op afstand en op eigen houtje kan beantwoorden. Deze ‘automated’ interviews zijn inmiddels erg populair voor traineeships, maar worden bijvoorbeeld ook in retail, bij callcenters en veel andere functies toegepast. Je kunt natuurlijk ook een live gesprek voeren via de webcam met meerdere deelnemers. Dat kan al via Skype, maar gespecialiseerde software zoals Cammio biedt de mogelijkheid ook hier met scripts te werken, een opname te kunnen maken en daarnaast allerlei features voor employer branding.
De meest recente ontwikkeling in video is dat de video zelf steeds meer data begint op te leveren. Dus niet alleen de inhoud, maar ook hoe een kandidaat formuleert of wat de mimiek in het gezicht is. Deze data is gebaseerd op echt gedrag in plaats van gesimuleerd gedrag en kan worden gebruikt voor het automatisch genereren van persoonlijkheidsprofielen. Met deze profielen kan een match worden voorspeld. Zo heeft video interviewing zich in enkele jaren ontwikkeld van pure candidate selection, naar candidate engagement en nu ook candidate matching. Voor zowel kandidaat als recruiter een hele goed ontwikkeling.