Op maat gemaakte functieprofielen voor je organisatie? Met People Analytics is dit al even mogelijk. Willeke Meijer van IVY Works vertelt aan Recruitment Tech TV hoe dit te koppelen valt aan onder andere klanttevredenheid.

People Analytics

IVY maakt gebruik van People Analytics. Dit is volgens Meijer ook ‘de paraplu’ van de organisatie. Assessments leveren grote hoeveelheden data van mensen op, waarna dit gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld besluitvorming. De online assessments van IVY zijn game-based en brengen meer dan 80 persoonskenmerken in beeld.

Voorspellen

Dit heeft volgens Meijer verschillende doelen. “De data die je verzamelt uit assessments, kan je weer koppelen aan andere data van een bedrijf, zoals ziekteverzuimcijfers en omzetcijfers. Dan kan je ook echt gaan voorspellen. Welke profielen zorgen voor de meeste klanttevredenheid? Dan kan je daar ook op gaan werven”, vertelt Meijer in bovenstaande video. Verder vertelt ze over het gebruik van de tool voor bijvoorbeeld recruitmentproblemen en talentmanagement.

Over IVY works

IVY works biedt een schaalbaar, geïntegreerd en compleet systeem waarmee op innovatieve wijze snel en doeltreffend de ‘best fit’ kan worden gevonden. Het is een online platform dat aan de hand van neurowetenschap en big data-analyse talenten identificeert en beoordeelt.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER