ABN AMRO uses personalized recruitment video’s: easy, unique and relevant. Lees de hele case van ABN AMRO die is ingezonden voor de Recruitment Tech Awards 2017.

Case van ABN AMRO

Deze case is genomineerd voor de Recruitment Tech Award 2017.

Stem t/m 9 november 2017 op ABN AMRO in de publieksjury

Omschrijving van de case

ABN AMRO wil de juiste Finance en IT talenten uit de markt aanspreken. In de praktijk blijken deze talenten vaak al goed op hun plek te zitten bij een andere organisatie, en zijn zelfbewust van hun eigen kennis en kunde op hun expertise gebied. Om toch bij deze kandidaten op het netvlies te komen, zet ABN AMRO proactief Talent Sourcing in.

We hebben steeds meer moeite om het verschil te maken in het communicatiegeweld van recruitment in de online omgeving. De vraag op de arbeidsmarkt neemt verder toe en daarmee wordt de druk richting potentiële kandidaten steeds verder opgevoerd met negatieve ervaringen van kandidaten ten gevolge. Daarom ontstond de vraag hoe kunnen we mensen op een persoonlijke manier met juiste tone of voice overtuigen om een gelijkwaardige dialoog te starten met ABN AMRO over een mogelijke carrière binnen de organisatie. Daarnaast hebben we niet altijd de contactgegevens van kandidaten om ze te kunnen benaderen. Dus hoe zorgen we er vervolgens voor dat mensen contact opnemen en/of gegevens achterlaten zodat wij met ze in contact kunnen treden.

Onze behoefte is om op een nieuwe persoonlijke manier kandidaten te benaderen en daarom zijn we de samenwerking aangegaan met StoryTEQ. In samenwerking met hen hebben wij persoonlijke video’s ontwikkeld. De video begint met een persoonlijke introductie van de sourcer, waarnaar we de talenten op een persoonlijke wijze laten kennis maken met onze organisatie en hun toekomstige werkplek. Zo laten we kort zien voor welke complexe uitdagingen de bank en haar medewerkers staan, om met elkaar te bouwen aan de bank van morgen. Daarnaast worden zij tijdens het filmpje meerdere malen actief en persoonlijk aangesproken. Zo komt de naam, huidige functie en foto van de gescourcte kandidaat meerdere keren naar voren.
Bij ons is het gebruik van gepersonaliseerde video’s standaard onderdeel van de wervingsstrategie voor talenten op moeilijk in te vullen IT- en finance functies.

Bekijk een voorbeeld video.

Wat was het resultaat van de case?

De meetbaarheid valt op twee verschillende manieren te meten.

Cijfers:
Voorheen benaderden wij bij ABN AMRO kandidaten via InMail met enkel tekst en hadden een responsrate van 53% (Bron: LinkedIn). Middels het benaderen van kandidaten met gepersonaliseerde video’s is deze responsrate opgelopen tot 63%. Gezien het feit dat wij deze methode nog niet in de traditionele piekperiodes hebben ingezet verwachten wij dat deze cijfers nog verder zullen stijgen. Vergeleken met de LinkedIn-benchmark van 32% responsrate scoren wij twee keer boven benchmark.
Van de 78 video’s die een van de Sourcers in de pilotfase heeft verstuurd zijn er 64 bekeken (82,1%). Van de 64 bekeken video’s hebben 49 mensen gereageerd op de gepersonaliseerde video. Hiermee hebben wij een conversie bereikt van 76,6%.

Meetbaarheid in experience:
Door direct op de persoon in te spelen door hem/haar direct aan te spreken en zichtbaar te maken dat de video persoonlijk voor die kandidaat is gemaakt creëren we een unieke experience. Een experience die tot uitdrukking komt in de volgende Quote’s:

“Hey Joep, Dankjewel, Dit is volgens mij de leukste en meest creatieve professionele InMail die ik ooit heb ontvangen.”
“Dag Joep, ik voel me vereerd dat ik benader ben door ABN AMRO en zeker met zo’n gave video. Momenteel heb ik alleen geen interesse in een overstap.”
“Mooie toepassing van Tech in het recruitment domein ;-). Zeker geïnteresseerd om te horen welke mogelijkheden ABN AMRO biedt”

Waarom moet deze case een Recruitment Tech Award winnen?

De gepersonaliseerde video’s van ABN AMRO moeten de Recruitment Tech Award winnen omdat het een mooie samenwerking is tussen de kennis en ervaring van Employer Branding Specialisten en Talent Sourcers binnen het Recruitmentdomein. Daarnaast zorgen de gepersonaliseerde video’s voor: innovatie in de recruitmenttechnologie, vernieuwing in recruitmenttechnieken, een hogere conversie, bijdrage aan het Employer Brand van ABN AMRO, en tot slot leidt tot een originele en unieke Candidate Experience. De resultaten die we hier zowel intern als extern mee behalen zijn erg positief en laten ABN AMRO en de kandidaten dichter bij elkaar komen. Kortom een innovatieve wervingsmethode om ABN AMRO als aantrekkelijk werkgever te profileren en in contact te komen met Finance en IT talenten.

Credits case

De volgende personen, afdelingen en/of externe partijen zijn betrokken bij de case:

ABN AMRO:
Sourcing:
Joep Hermsen
Debbie Gras

Employer Branding:
Tessa van Berckelaer
Maarten Bokhoven

StoryTEQ:
Renee Reijnders
Simon Blok
Baddr Eddial
Rogier Ros
Guido Derkx
Ab Talmon

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER