Innovatieve online live video recruitment levert Spotta een kostenbesparing op van 69% per gesprek plus een zeer positieve kandidaat-ervaring van 8.6/10! Lees de hele case van Spotta die is ingezonden voor de Recruitment Tech Awards 2017.

Case van Spotta

Deze case is genomineerd voor de Recruitment Tech Award 2017.

Stem t/m 9 november 2017 op Spotta in de publieksjury

Omschrijving van de case

Spotta is dé shoppinghulp die jou helpt bij het makkelijk verkrijgen van voordeel en inspiratie die voor jou relevant is. Dit doen we met ons folderpakket, losse huis-aan-huis folders, onze app en Spotta.nl. We zijn een trots onderdeel van PostNL. Onze 23.000 bezorgers bezorgen het Spotta folderpakket wekelijks bij je thuis.

Bij Spotta starten jaarlijks 15.000 nieuwe bezorgers. Dit zijn vaak jongeren (minderjarigen) die een leuke bijbaan zoeken. Onze uitdaging: hoe bereik je deze ‘mobiele generatie’ met de belangrijke informatie, zodat zij goede bezorgkwaliteit leveren. Daarvoor worden onder andere per jaar 15.000 aanstellingsgesprekken gevoerd. Deze worden op dit moment grotendeels fysiek uitgevoerd, een coördinator gaat bij iedere nieuwe bezorger thuis langs. Dit wordt erg gewaardeerd door onze bezorgers en het onderscheidt ons van onze concurrenten. De fysieke gesprekken kosten echter erg veel (reis)tijd, waardoor de wens bestaat dit efficiënter te doen, maar het gesprek wel persoonlijk te houden.
Als oplossing hebben we live (online) videogesprekken ingezet – de technologie die hiervoor uitermate geschikt is levert 24sessions. Deze startup uit Amsterdam werd vorig jaar door Google en McKinsey nog als één van de 10 beste B2B startups van Europa verkozen.

Vanuit ons contact center in Eindhoven zijn drie belteam medewerkers opgeleid tot Video Recruiter. Het proces loopt als volgt:

  1. De afspraak wordt gepland via 24sessions. De kandidaat ontvangt automatisch een afspraakbevestiging.
  2. De kandidaat start het gesprek via zijn laptop of smartphone – de omgeving waarin hij terecht komt is volledig whitelabel, dus de kandidaat ziet overal Spotta branding.
  3. Het gesprek wordt gevoerd. Na het gesprek wordt de kandidaat direct gevraagd een review achter te laten over zijn ervaring.

We hebben ervoor gekozen te lanceren in twee regio’s. Hier meten we de resultaten op het gebied van kosten, tijd en kwaliteit van aanstellingen en feedback van de bezorger.

Wat was het resultaat van de case?

De resultaten waren onverdeeld positief. In korte tijd zijn meer dan tweehonderd online gesprekken gevoerd door drie Video Recruiters. Hierdoor zijn de kosten per aanstellingsgesprek met maar liefst 69% gedaald! Van €54 per gesprek naar €17 per gesprek.

We besparen gemiddeld 60 minuten reistijd per aanstelling aangezien onze recruiters niet meer bij bezorgers thuis langsgaan.

De bezorgkwaliteit is gelijk gebleven. Dit betekent dat de bezorgers die het online gesprek via 24sessions voeren dus even goede prestaties leveren als wanneer iemand de bezorger thuis bezoekt.

Ten slotte is ook de feedback van de bezorgers zeer positief; zij beoordelen het online video proces met een 8.6/10. Doordat we na ieder gesprek om een review vragen, krijgen we continue en ‘instant’ feedback. Het is fijn dat deze innovatieve oplossing niet alleen voor Spotta goed werkt, ook de bezorgers zijn super tevreden. We zijn de enige werkgever in NL die kandidaten aanstelt op afstand.

Waarom moet deze case een Recruitment Tech Award winnen?

Wij verdienen deze prijs omdat:
We meetbare resultaten hebben: een kostenbesparing van 69% per aanstelling; beoordeling van 8.6/10 door kandidaten en meer dan 200 gevoerde gesprekken. Deze concrete cijfers hebben direct impact op het recruitment van Spotta.

Waarom onze case innovatief is: Het hele aanstellingsproces gebeurd online met videochat, dit is in Nederland erg innovatief.

We lossen een concreet business probleem op: We willen bezorgers persoonlijk blijven aanstellen maar wel op een efficiëntere manier. De videochat technologie van 24sessions helpt dit te bereiken.

Liefde voor recruitment: We hebben voor deze pilot een nieuwe recruitment rol gecreëerd: de videorecruiter! Hiermee dragen we bij aan de vernieuwing van recruitment in de steeds groter wordende online wereld.

Credits case

De volgende personen, afdelingen en/of externe partijen zijn betrokken bij de case:

Wilfried Poorthuis (Spotta)
Carmen Bunnik (Spotta)
Audrey Merkx (Spotta)
Pieter Boon (24sessions)
Rutger Teunissen (24sessions)

 

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER