Matthijs Verburg, Meurs HRM

Videorecruitment is een onderdeel dat je steeds vaker ziet terugkomen in de recruitmentwereld. Veel mensen hebben het gevoel dat ze er ‘iets’ mee moeten. Maar wat? Dat is lastiger. Wat voegt een video eigenlijk toe? Is het niet alleen voor ‘de leuk’? Niet als het aan Matthijs Verburg van eelloo ligt. Verburg zet video en e-assessments geïntegreerd  in om zo het ideale voorselectieproces te creëren.

Video als selectiemiddel

“Video-assessments zijn ideaal om sneller, eenvoudiger en effectiever talent te screenen en te selecteren. Je kunt op een simpele manier kennis of inzichten testen. Het is ook een krachtige manier om een videoreactie te vragen van een kandidaat.” Met de komst van video-recruitment is het volgens Verburg van groot belang dat we dit goed leren inzetten. “We moeten voorkomen dat video hetzelfde wordt als de brief met curriculum vitae. De brief en CV zeggen uiteindelijk niet heel veel over een kandidaat. Als we nu de juiste expertise inzetten dan kunnen we van video-assessment een krachtig selectiemiddel maken in plaats van een gadget. Dat betekent dat je vormen van e-assessment inzet en de juiste analytics gebruikt.”

We moeten voorkomen dat video een gewone gadget wordt.

De juiste case

Ook als een kandidaat niet zo ‘videoproof’ is, hoeft hij of zij niets te vrezen. Volgens Verburg is het voor veel functies niet doorslaggevend of je soepel overkomt. “Je meet niet alleen hoe extravert en sociaal iemand is. Je kunt juist naar iemands vakkennis vragen, of hem/haar een opdracht laten uitvoeren. De kunst is om de juiste case voor te leggen die gerelateerd is aan de functie.”

video-recruitment-samen-met-e-assessments-de-toekomstDe toekomst van recruitment en video

Verburg schat in dat ongeveer 5% in de HR-wereld momenteel gebruik maakt van video. “Maar dit gaat een grote vlucht nemen in de toekomst. Waar het voor ouderen nog hoogdrempelig is, is het voor jongeren natuurlijker om te doen. Zij groeien op met video overal om zich heen. Technologie verandert het recruitmentvak volledig. Het is de opgave van recruiters om mee te bewegen. Ga je in de ontkenning, dan gaat dat niet veel opleveren. Ook de rol van een arbeidsbemiddelaar verandert heel erg. Technologie gaat taken overnemen. Je zult je dus moeten gaan richten op andere taken en daar is andere kennis voor nodig. Stel jezelf de vraag: hoe laat ik technologie voor mij werken? In plaats van je te focussen op dingen die tooling ook in jouw plaats kan doen. Je zult eerder een programmamanager zijn die bepaalt hoe je alle techniek gaat inzetten. Maar de echte sollicitatiegesprekken blijven natuurlijk bestaan, dat zal een video niet van je overnemen. Al zullen het eerder matchingsgesprekken zijn of de kandidaat past bij het bedrijf en niet zozeer of zijn competenties aansluiten.”

Over Matthijs Verburg

Matthijs Verburg is een echte pionier die met beide benen in de toekomst staat. Zijn doel is om organisaties mensgerichter te maken en individueel talent te laten stralen. Bij eelloo hebben ze daarom ook een functieloze organisatie. Daar worden taken onderverdeeld op basis van talenten en specialisaties. Verburg is partner en medeoprichter van eelloo. Tijdens het Recruitment Tech Event presenteert hij in zijn breakout ‘Predictive Hiring; Smart Match van Video & Assessmentsover het droomhuwelijk tussen video en assessments. 

Het Recruitment Tech Event 2016 is uitverkocht. Zet donderdag 23 november 2017 alvast in jouw agenda, want dan vindt de 3e editie plaats van het Recruitment Tech Event. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de e-mail update en maak kans op vrijkaarten voor het event in 2017.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER