Patrick Boonstra

Er zijn weinig recruiters te vinden die niet regelmatig ruzie hebben met hun recruitmentsysteem (ATS). De meeste systemen zijn in de praktijk ingewikkeld, inefficiënt en eigenlijk gebruik je maar een fractie van wat het systeem allemaal kan. Patrick Boonstra raadt iedereen aan die nu een hekel heeft zijn huidige recruitmentsysteem om naar zijn breakout te komen tijdens het Recruitment Tech Event.

Ferrari’s en caravans

‘Recruitment zou goed moeten worden ondersteund door techniek. Nu is dat vaak niet het geval. Mensen gebruiken een systeem waar ze een hekel aan hebben. Ze zien hun recruitmentsysteem als het beest dat gevoed moet worden met data en niet als een systeem dat je helpt om een persoon beter te leren kennen. Ik wil dat veranderen,” vertelt Boonstra. “Tegenwoordig is veel technologie mooi en gebruiksvriendelijk. Kijk maar naar je mobiel of naar je auto. Met één druk op de knop werkt het. Zelfs met de complexe techniek die er achter zit, ziet het er simpel uit. Waarom kan het recruitmentsysteem niet zo zijn? Nu kopen we vaak een recruitmentsysteem dat heel veel functionaliteit heeft, maar we gebruiken er weinig van. Dat zou hetzelfde zijn als een Ferrari kopen om de caravan te trekken. In mijn breakout bied ik adviezen waar je op moet letten als je een (nieuw) systeem zoekt. Iets wat ik nog steeds vaak zie is dat een systeem wordt gekocht, omdat de kopers onder de indruk zijn van de demo. Maar als het eenmaal staat is hij niet zo gebruiksvriendelijk. Mijn tip: laat je niet in de luren leggen door mooie praatjes en maak eerst zelf een proefrit.’

ats-als-ferrariEen ATS moet kunnen interfacen

Boonstra heeft ook nog advies voor ontwikkelaars van recruitmentsystemen. ‘Zorg dat je systeem kan interfacen met andere systemen. Als het weer iets is dat alleen op zichzelf werkt, dan heeft het naar mijn mening geen toekomst. Maar als jij een recruitmentsysteem ontwikkelt die vijf andere systemen of handelingen kan vervangen en goed kan praten met andere systemen dan zou ik hem kopen. En heel belangrijk: het oog wil ook wat.’

Trends voor 2017

Een scherm van een recruitmentsysteem met de looks uit de jaren ’80 is volgens Boonstra echt uit de tijd. Hij hoopt dat dit gaat veranderen in 2017. ‘Je ziet verschillende trends in de recruitmentwereld en één daarvan is dat recruitment en techniek weer leuk mag zijn. Techniek gaat ons verder helpen en tijd besparen. Het zal er ook steeds beter uit gaan zien. Zaken zoals de administratie worden hopelijk volledig geautomatiseerd, zodat recruiters zich weer kunnen focussen op waar ze goed in zijn: de kandidaat leren kennen.’

Dankzij techniek kan de recruiter zich weer op de kandidaat focussen.

Over Patrick Boonstra

Patrick Boonstra is Drakenvechter & Adviseur Recruitment Innovatie. Met een achtergrond als ingenieur, business consultancy en bij een creatief arbeidsmarktcommunicatie-adviesbureau is hij nu geswitcht naar recruitment. Nu geeft hij nu advies over innovaties in het recruitmentvak. Daarnaast is hij jurylid van de Recruitment Tech Awards. Zijn breakout ‘Why do people hate their ATS?’ vindt plaats in Silo 61 om 13:45 tijdens het Recruitment Tech Event.

Het Recruitment Tech Event 2016 is uitverkocht. Zet donderdag 23 november 2017 alvast in jouw agenda, want dan vindt de 3e editie plaats van het Recruitment Tech Event. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de e-mail update en maak kans op vrijkaarten voor het event in 2017.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op online en offline vrijkaarten voor de 1e editie van het hybride event Recruitment Tech Case_Day op donderdag 3 november 2022 live vanuit Pathé Utrecht Leidscherijn. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER