Het Recruitment Tech Event 2024 draait om het idee dat zowel kandidaten als recruiters zich thuis moeten voelen bij het gebruik van tools. Een van de keynote-sprekers op 7 november in Utrecht is Laurens Waling, Chief Evangelist bij 8vance. In dit podcastinterview deelt hij zijn visie op de toekomst van de arbeidsmarkt. “De grootste uitdaging is het beter organiseren van werk in dit land. Dat is, wat mij betreft, crisis nummer één.”
Skills berekenen met algoritmes
8vance heeft algoritmes ontwikkeld die een diepgaande analyse kunnen maken van de skills op de Nederlandse arbeidsmarkt. “Wij hebben algoritmes getraind om te voorspellen welke vaardigheden iemand bezit op basis van hun profiel — en om te bepalen welke skills nodig zijn voor een bepaalde functie.”
“Op basis van deze vaardigheden kunnen we vervolgens een nauwkeurige match berekenen. Deze algoritmes zijn getraind met 85 miljoen geanonimiseerde publieke profielen in onze database, waarbij we geen persoonlijke gegevens hebben opgeslagen, maar wel correlaties kunnen halen uit werkervaring, opleiding en vaardigheden.”
12.000 unieke skills
De technologie werkt vooral in het voordeel van werkzoekenden die niet altijd zelf weten wat ze allemaal kunnen. “Als iemand op hun CV bijvoorbeeld aangeeft dat ze podcasts maken, kunnen wij afleiden dat die persoon ook sociale vaardigheden heeft en goed kan presenteren.”
“Wij kunnen dus vaardigheden identificeren waar de persoon zelf misschien niet aan heeft gedacht. In totaal kunnen we uit een set van 12.000 unieke vaardigheden, die zelfs kan oplopen tot 17.000 als we alle nuances meerekenen, aangeven wat het expertiseniveau van de persoon is, puur gebaseerd op statistieken.”
Deep matches creëren
En aan de andere kant van het spectrum, doet 8vance hetzelfde voor vacatures. “Bij een vacature kunnen we bijvoorbeeld aangeven welke vaardigheden vereist zijn om de functie te vervullen. Door zowel de soft skills als de harde vaardigheden te analyseren, kunnen we een gedetailleerde match maken tussen een profiel en een vacature. Dit leidt tot wat wij een ‘deep match’ noemen, waarbij we alle punten van het profiel en de vacature analyseren om een matchscore te berekenen. Dit systeem is veel nauwkeuriger en flexibeler dan traditionele matchingmethoden.”
Technologie vraagt om een cultuurverandering
Toch blijkt het in de praktijk lastig voor recruiters om technologie optimaal te benutten, merkt Waling. “Wat we vaak zien in de praktijk, is dat een paar mensen met een visie de nieuwste technologieën aanschaffen, wat natuurlijk geweldig is. Maar een of twee jaar later blijkt dat die technologie niet goed is geadopteerd binnen de organisatie.”
“Een afdeling kan bijvoorbeeld nieuwe methodes gebruiken om kandidaten beter te matchen, maar een hiring manager blijft vasthouden aan traditionele ideeën.”
“Het probleem ligt niet bij de technologie, maar bij de manier van werken. Een afdeling kan bijvoorbeeld nieuwe methodes gebruiken om kandidaten beter te matchen, maar een hiring manager blijft vasthouden aan traditionele ideeën, zoals de eis van een specifieke opleiding. Dit vraagt om een cultuurverandering binnen organisaties.”
Skills funnels creëren
Waling ziet hierin een verschuiving naar een andere rol voor HR. “In plaats van alleen vacatures uit te zetten, moet HR strategisch nadenken over de vaardigheden die de organisatie in de toekomst nodig heeft. Dit betekent dat je een ‘skills funnel’ creëert en nadenkt over hoe je de juiste vaardigheden op lange termijn aantrekt.”
“Dat kan door intern op te leiden, risico’s te nemen, samen te werken met andere bedrijven, of medewerkers uit te wisselen. Er zijn meer mogelijkheden om aan de juiste vaardigheden te komen, bijvoorbeeld door te werken met talentpools waarin vaste medewerkers, freelancers en vrijwilligers zitten.”
‘Werk is crisis nummer één’
Ondanks het enthousiasme over AI in recruitment, zijn er ook zorgen. De EU AI Act stelt strenge eisen aan het gebruik van AI-technologieën. “We moeten niet blind vertrouwen op technologie,” stelt Waling. “Maar als je uitzoomt, zie je dat onze arbeidsmarkt kapot is. Te veel mensen zijn ongelukkig of werkloos, terwijl er ook tekorten zijn.”
“Tools zoals deze, die de arbeidsmarkt transparanter maken, kunnen helpen de kosten te verlagen en de efficiëntie te verhogen.”
“Dit blokkeert belangrijke maatschappelijke transities. De grootste uitdaging is om werk beter te organiseren. Dat is crisis nummer één. Als we dit oplossen, lossen we veel andere problemen mee op. Effectiever mensen aan het werk krijgen en houden, kan enorme vooruitgang brengen. Tools zoals deze, die de arbeidsmarkt transparanter maken, kunnen helpen de kosten te verlagen en de efficiëntie te verhogen. Er is zoveel te winnen door het slimmer te organiseren. De overheid moet júist inzetten op dit soort innovaties in dit domein.”
Van matching naar job carving
Waling vraagt zich dan ook af of de huidige focus op matchingtechnologie wel volledig terecht is. “Over tijd zal dit anders benoemd worden. Met job carving, waar werk wordt opgesplitst in kleinere taken, wordt matching een dagelijkse vraag. Je vraagt je af: wat moet er nu gebeuren, en wie kan dat het beste doen? Technologie kan helpen om de juiste taak of project te vinden, passend bij iemands skills.”
“Het gaat dan niet meer om de perfecte match, maar om wie het werk nú kan doen.”
“Het gaat dan niet meer om de perfecte match, maar om wie het werk nú kan doen. Natuurlijk moeten zorgen over persoonsgegevens serieus genomen worden. Maar als we het in perspectief plaatsen, moeten we als samenleving prioriteiten stellen: innoveren en werk beter organiseren.”
Boek je tickets voor RTE 2024
Donderdag 7 november vindt het Recruitment Tech Event 2024 plaats. Hét toonaangevende event over de recruitmenttechnologie van morgen. Met talkshow, breakout programma en 3 inspirerende keynotes. Thema is ‘Coming home’. Kandidaten maar ook recruiters moeten zich thuis voelen bij gebruik van tooling. En het event keert terug naar de plek waar het in 2015 begon: DeFabrique in Utrecht.
Luister naar de podcast
Wil je meer horen van het gesprek tussen Martijn Hemminga (Recruitment Tech) en Laurens Waling (8vance)? Luister de aflevering terug via een van de bekende podcastplatforms of via de link hieronder.