Kandidaten hebben een scala aan tools omarmd die perfecte antwoorden geven tijdens een sollicitatiegesprek óf om screeningstools te omzeilen. Een greep in de beschikbare technologie, zoals transcriptietools Otter.ai en Final Round, in het vierde artikel van deze reeks: Kandidaten en AI.
‘Waarom zouden sollicitanten het laten?’
Werkgevers zetten tegenwoordig volop AI in om hun wervingsproces te vergemakkelijken. ‘Dus waarom zouden sollicitanten dat dan wel laten?’, zo stelt een recent artikel op The Guardian. Het artikel omschrijft de vernuftige acties van Fanta-Marie Touré, een 24-jarige Amerikaanse vrouw die in cyberbeveiliging werkt. Zij gebruikt AI-tools om haar cv aan te passen, sollicitatiebrieven te schrijven én zelfs automatisch te solliciteren naar banen.
“Veel mensen rekenen $150 per uur voor het controleren van cv’s. Dat is veel, dus waarom zou je geen tool gebruiken die me misschien $30 per maand kost?”
“Het is erg duur om iemand in te huren om je te helpen met je cv”, aldus Touré tegenover de Britse krant. “Veel mensen rekenen $150 per uur voor het controleren van cv’s. Dat is veel, dus waarom zou je geen tool gebruiken die me misschien $30 per maand kost?”
Automatisch solliciteren met AI
We schreven eerder over de verschillende hacks die sollicitanten doen om in één keer te solliciteren op wel 1000 verschillende vacatures in één. Die SprAI en PrAI-techniek levert niet direct een veelvoud aan offers op, maar zorgt wel voor een nieuwe werkelijkheid — voor zowel de kandidaat als het bedrijf.
Beating the bots: de 10 AI-tools die kandidaten inzetten
We schrijven al járen over de veelvoud aan toolingsopties die recruiters gebruiken om tot een ideale match te komen met een kandidaat. Maar zoals je in de eerste drie artikelen in deze serie al hebt kunnen lezen: kandidaten zitten ook bepaald niet stil. Met de opkomst van AI, zijn er nu een veelvoud aan opties die baanzoekers inzetten om zichzelf optimaal te profileren, in zowel de screeningsfase als het daadwerkelijke sollicitatiegesprek. Een snelle greep in de toolingsopties die kandidaten tegenwoordig gebruiken.
1. TheProfessional.Me
TheProfessional.Me stelt werkzoekenden in staat om hun cv’s direct te vergelijken met wat er eigenlijk in een vacature gevraagd wordt. Het bedrijf wil zo helpen om een ‘resumé gap’ te identificeren.
“HR-professionals gebruiken robots om jouw cv buiten het zicht van hiring managers te houden”, zo stelt het bedrijf in een tikkeltje dystopische toon. “Dagelijks worden gekwalificeerde kandidaten afgewezen voor interviews vanwege een mismatch tussen hun cv en de vacature. Wij hebben ATS-systemen, duizenden cv’s en honderdduizenden vacatures geanalyseerd om een algoritme te ontwikkelen waarmee kandidaten de HR-robots te slim af kunnen zijn.”
2. Final Round
Final Round biedt realtime-feedback tijdens mock-interviews, waarbij de sterke en zwakke punten van de kandidaat worden gehighlight. De ‘Interview Copilot’-functie biedt praktische tips over communicatievaardigheden, probleemoplossend vermogen en algehele sollicitatiegesprekken. Het biedt ook gepersonaliseerde aanbevelingen op basis van antwoorden en gedrag.
3. Yoodli
Yoodli fungeert als een spiegel die antwoorden van kandidaten op realtime mock-interviewvragen opneemt en onmiddellijk analyses levert van op gebied van woordkeuze, tempo en presentatie, inclusief oogcontact, pauzes en de manier waarop kandidaten lachen.
4. Ramped
Een onlangs gelanceerde, gepersonaliseerde loopbaandienst die gebruikmaakt van OpenAI om de cv’s en sollicitatiebrieven van kandidaten te verbeteren. Ramped’s missie is om de zoektocht naar een baan te vereenvoudigen en inclusiever te maken. Volgens Ben Grant, head of growth, betekent dit dat werkzoekenden worden geholpen de beste praktijken te leren om te kunnen concurreren op de huidige arbeidsmarkt.
Met Ramped kunnen werkzoekenden zelfs automatisch solliciteren. “Kandidaten uit ons Automatic Applier-programma hebben in 30 dagen maar liefst 10 sollicitatiegesprekken gehad en zijn binnen 45 dagen of minder aangenomen”, zo belooft het Amerikaanse bedrijf.
5. Huru
Huru is een chatbot die kandidaten helpt bij het voorbereiden op sollicitatiegesprekken. De tool kan meer dan 20 soorten mock-interviews genereren met bijbehorende interviewvragen. Het platform is beschikbaar als webapp of voor iOS- en Android-apparaten. Daarnaast biedt Huru feedback op je antwoorden en gepersonaliseerde tips ter verbetering.
6. RightJoin
RightJoin biedt gepersonaliseerde coachingssessies, mock-interviews met professionals uit specifieke branches én analysegegevens om je voortgang te tracken. De AI-algoritmes van het platform analyseren je antwoorden en gedrag en identificeren verbeterpunten met specifieke aanbevelingen.
7. Interview Warmup van Google
Jawel, ook Google heeft een eigen sollicitatie-hulptool. Het gratis platform van Google is ontworpen om kandidaten te helpen voorbereiden met mock interviews, gedragsbeoordelingen en gepersonaliseerde coachingssessies. Interview Warmup kan antwoorden, lichaamstaal en stemtoon analyseren om feedback te geven. Het biedt ook samengestelde interviewvragen die zijn afgestemd op specifieke functies en branches.
8. Pramp
Pramp is een platform voor technische professionals. Met de tool kunnen IT’ers zich voor te bereiden op technische sollicitatiegesprekken. Het biedt een breed scala aan interviewvragen op verschillende moeilijkheidsniveaus, op het gebied van data science, systeemontwerp en productmanagement. Pramp stimuleert ook samenwerking en leren door feedback van collega’s, waardoor baanzoekers extra inzichten en perspectieven van anderen in de community krijgt.
9. LazyApply
LazyApply is een Chrome-extensie die gebruikmaakt van AI om het sollicitatieproces te automatiseren op platforms zoals LinkedIn, Indeed, ZipRecruiter en Glassdoor. De extensie bespaart werkzoekenden uren tijd door automatisch sollicitaties in te vullen op basis van hun cv- en profielgegevens. Zodra ze een geschikte vacature vinden, kunnen kandidaten op met één druk op de knop solliciteren.
LazyApply vult vervolgens de sollicitatie in met de opgeslagen gegevens, waarbij een AI-bot genaamd JobGPT de tekst voor elke functie kan aanpassen. Daarna kost het wederom één klik op de knop, waarna LazyApply automatisch op honderden vacatures tegelijkertijd kan solliciteren.
10. Sonara
Sonara belooft een volledig geautomatiseerde baanzoektocht. Inmiddels heeft het platform 5.000 gebruikers, aldus initiatiefnemer Victor Schwartz tegenover Wired. Schwartz werkt met Sonara inmiddels aan een functie die cv’s automatisch op individuele vacatures afstemt voor ze worden verstuurd.
Lees verder: Kandidaten en AI-serie
In dit vijfluik duiken we in de manier waarop kandidaten AI gebruiken om gemakkelijker, sneller én efficiënter te solliciteren.
- Lees artikel 1 in deze serie: AI als de nieuwe sollicitatiecoach? (1/5)
- Lees artikel 2 in deze serie: Duizend keer solliciteren terwijl de kandidaat zelf slaapt? Kandidaten en AI (2/5)
- Lees artikel 3 in deze serie: Hoe eerlijk is AI-tooling eigenlijk voor de kandidaat én de recruiter? Kandidaten en AI (3/5)