Terwijl de kandidaat een cv én motivatiebrief formuleert met ChatGPT, laat een werkgever een veelvoud aan algoritmes los op de AI-gevulde content om tot de juiste wervingsbeslissing te komen. Maar, wie werft nu wie precies? Kandidaat en werkgever? Of AI en… AI? In deze serie duiken we in het AI-gebruik van bedrijven én kandidaten. In het eerste artikel van dit vijfluik: is AI de nieuwe sollicitatiecoach geworden voor kandidaten?
Nieuwe reeks over AI-gebruik van kandidaten
We horen je al denken: niet wéér een reeks over de opkomst van AI in recruitment? En dat is een terechte vraag — of zelfs een terecht verwijt. Dit keer gaan we echter niet zozeer in op de manier waarop bedrijven AI inzetten om hun wervingsproces sneller, efficiënter óf beter te maken. Dit keer gaan we helemaal in op degene aan de andere kant van het spectrum: de kandidaat. Toch ook niet onbelangrijk, leek ons.
65% van kandidaten gebruikt ChatGPT voor cv
Dus, hoe zit het met het AI-gebruik van die kandidaat? Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 65% ChatGPT in zetvoor het schrijven van hun cv en/of sollicitatiebrief. En dat levert de nodige sollicitatiegesprekken op, zo zien de AI-savvy kandidaten. 72% van de respondenten meldt vaker te worden uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken na gebruik van ChatGPT.
Kandidaten worden zelfverzekerder
De inzet van generatieve AI-tooling om het cv te verbeteren levert kandidaten tevens een gezonde dosis zelfvertrouwen op. 64% geeft aan zelfverzekerder te zijn tijdens het sollicitatieproces dankzij het gebruik van ChatGPT, zo stelt het onderzoek onder 1000 respondenten van LerenSolliciteren.nl.
Voorheen afgestraft op spelfouten
Maar dan hebben we het voor zover over redelijk braaf gebruik van de tooling, mits kandidaten hun cv niet opleuken met AI-gegenereerde valse informatie die scoort. Belgisch onderzoek van de Universiteit van Gent wijst immers uit dat kandidaten in het verleden regelmatig werden overgeslagen wanneer hun cv volstond met de nodige spelfouten. “Spelfouten in cv verlagen kans op job gigantisch”, zo stellen doctoraal onderzoeker Philippe Sterkens en professor Stijn Baert.
“De kans op een sollicitatiegesprek in het experiment bedroeg 66% voor degenen zonder spelfouten, tegenover 58% voor degenen met twee spelfouten en 47% voor degenen met vijf spelfouten.”
“De kans op een sollicitatiegesprek in het experiment bedroeg 66% voor degenen zonder spelfouten, tegenover 58% voor degenen met twee spelfouten en 47% voor degenen met vijf spelfouten. Geen enkel van de andere cv-kenmerken die we lieten variëren (geslacht, overzitten, studentenarbeid, sportactiviteiten, afstudeergraad en zelfingeschatte taalvaardigheid) had een effect van dezelfde orde als dat van vijf spelfouten in het cv.”
Kandidaten zijn óók AI-savvy
Een TikTok-video laat zien hoe een vrouw deelneemt aan een videogesprek met meerdere interviewers. Haar smartphone staat naast haar laptop, buiten beeld van de interviewers. Op het scherm is een app met de naam AI Apply te zien. “Huisgenoot betrapt op vals spelen tijdens sollicitatiegesprek!” luidt het onderschrift.
@aidancramer Caught my housemate cheating during a job interview! #JobInterviewTips #AIPower #InterviewHacks #TechMagic #NextGenTools #InterviewSecrets #SpyCamReveal ♬ Cute – Aurel Surya Lie
In de clip vraagt een interviewer de vrouw om een situatie te beschrijven waarin de kandidaat op haar werk voor een uitdaging stond én hoe ze die oploste. De vraag wordt in realtime getranscribeerd naar het scherm van de telefoon van de kandidaat en de app genereert voor haar een snel antwoord, dat ze vervolgens voorleest alsof het haar eigen antwoord is.
Het illustreert maar weer hoe kandidaten inmiddels beschikken over een veelvoud aan tooling om hen te helpen met generieke, goed klinkende antwoorden.
Waarschijnlijk gaat het om een ingestudeerde guerrilla-advertentie van het AI-platform zelf, dat specifiek ontworpen is om kandidaten tijdens sollicitaties te helpen aan een baan, maar het illustreert maar weer hoe kandidaten inmiddels beschikken over een veelvoud aan tooling om hen te helpen met generieke, goed klinkende antwoorden. Zélfs tijdens een sollicitatiegesprek.
In dit vijfluik duiken we in de manier waarop kandidaten AI gebruiken om gemakkelijker, sneller én efficiënter te solliciteren.