Bill Boorman is een uniek karakter in de recruitmentindustrie. In dit video-interview deelt hij zijn ervaringen van het werken met daklozen en vertelt hij waarom recruiters AI moeten omarmen.
Netwerken met daklozen
Wat kun je als recruiter leren van daklozen? Een hele hoop, stelt de goed-gebaarde recruitment-expert Bill Boorman. “Het draait allemaal om de manier waarop je netwerkt en vertrouwen opbouwt met een ongelijksoortig publiek: mensen die dakloos zijn, mensen op straat, mensen die verslaafd zijn. De manier waarop je netwerkt en vertrouwen opbouwt om hen vooruit te helpen, is precies hetzelfde als wat we moeten doen bij het werven van personeel of in onze bedrijven.”
De kracht van aanwijzingen
Maar we hoeven je inmiddels niet meer te vertellen dat het recruitmentlanschap snel verandert, gebaseerd op twee componenten. Nummer één: de toestroom van Generative AI-gebaseerde tooling. Nummer twee: het feit dat niemand meer ergens anders over praat. “Zoals met elke technologie is het een mengeling van overprikkeling over het potentieel en de realiteit van wat er nu écht werkt. Maar wat ik als recruiter wil weten is: hoe schrijf ik een functieomschrijving, hoe sorteer ik kandidaten en hoe vind ik een kandidaat? Hoe schrijf ik interviewvragen? Als we kijken naar de aard van prompts, de manier waarop het is opgebouwd, dan is dat gebaseerd op het stellen van vragen.”
“Als we dan kijken naar onze vaardigheden op het gebied van recruitment, dan moeten we die eigenlijk kunnen toepassen op het prompten.”
Laat dat nu nét zijn wat recruiters iedere dag doen. “Het stellen van die extra negen, tien vragen: er is nu ineens technologie die dat kan doen, in 96 talen. Als we dan kijken naar onze vaardigheden op het gebied van recruitment, dan moeten we die eigenlijk kunnen toepassen op het prompten, waarbij we vragen stellen aan een technologie in plaats van aan een persoon. Ik denk ik dat dit echt in elk onderdeel van de recruitmentworkflow zou moeten zitten.”
Navigeren door de angst
Maar dan is er nog de angst en het scepticisme rond de impact van AI op recruitment. “Als je ineens 70% van mijn werk wegneemt, waar heb je dan nog 30% aan recruiters voor nodig? En dat geldt voor een hoop banen: wat blijft er nu eigenlijk nog over om te doen? Maar recruiters klagen al langer over het gebrek aan tijd. Nu is dus de grote vraag: wat kun je nu in plaats van het geautomatiseerde AI-werk doen?”
“De onderliggende kennis om te weten wanneer een prompt klopt — of wanneer hij aangepast moet worden. Dát wordt de echte vaardigheid.”
Daarin ziet Boorman ruimte voor recruiters om het ‘prompten’ eigen te maken. “Je hebt straks mensen nodig die begrijpen welke prompts je nodig hebt, welke vragen je moet stellen. Want als je die onderliggende kennis niet hebt, krijg je van de tech niet zomaar een goed resultaat. Het is immers maar gewoon technologie, draaiende op menselijke input. De onderliggende kennis om te weten wanneer een prompt klopt — of wanneer hij aangepast moet worden. Dát wordt de echte vaardigheid.”
Omarm AI
Hoewel de invloed van technologie (en AI) wel degelijk het leven van een recruiter zal veranderen, ziet Boorman een onvervangbare rol voor het menselijk oordeel én emotionele intelligentie. “Recruiters zijn áltijd degenen die de beslissing nemen. Je hebt een menselijk gezicht nodig, vooral om de uiteindelijke longlist te produceren. Het is die shortlist, waar de menselijke vaardigheden om de hoek komen kijken.”
“Ik heb technologie en ik heb een lastige markt. Dus hoe blijf ik hierin relevant? En het antwoord is: omarm AI en doe alles om het te begrijpen en te gebruiken in je werk.”
Boorman moedigt recruiters daarom aan om AI dus te omarmen. En zich aan te passen om waardevol te blijven op de arbeidsmarkt. “Ik denk dat het een interessante tijd is en ik denk dat we echt moeten waarderen dat dit eng is voor veel mensen. The elephant is in the room, met veel mensen die zeggen: hoe behoud ik mijn baan? Ik heb technologie en ik heb een lastige markt. Dus hoe blijf ik hierin relevant? En het antwoord is: omarm AI en doe alles om het te begrijpen en te gebruiken in je werk.”