Ruimte in de krappe arbeidsmarkt vinden door het juiste talent te vinden om die daarna goed te kunnen opleiden.
Case van Building Heroes/BrainsFirst
Omschrijving van de case
De krappe arbeidsmarkt creëert veel uitdagingen in de bouw en infra. Er stromen te weinig mensen uit en er worden te weinig opgeleid. Om dat op te lossen moet je op een andere manier kijken naar talent. Want als de ervaring er gewoon niet is, kun je wel torenhoge bedragen betalen om bij elkaar talent af te snoepen, maar daarmee los je het probleem niet op. Daarom moet je niet kijken naar ervaring, maar naar potentie.
Een oplossing is om mensen zelf te gaan opleiden. Daarom heeft Building Heroes de Construction University opgericht. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer de uitval uit de opleiding hoog is, steek je er meer energie in dan eruit komt. Om dat op te lossen kan je kijken naar motivatie én naar talent. Wat wil iemand en waar is hij of zij goed in.
Motivatie kan je naar vragen, maar talent is moeilijk te vangen. IQ testen meten alleen een algemeen soort intelligentie en terugvallen op bestaande opleidingen lost het probleem niet op.
Daarom is Building Heroes de NeurOlympics van BrainsFirst gaan gebruiken, om beter inzicht te krijgen in talent. Iedereen is een acht of een negen, de vraag is waarin. Met de NeurOlympics met je de fundamentele bouwstenen van talent. Je moet dan denken aan elementen als ‘hoe snel neemt iemand een beslissing’ en ‘hoe zorgvuldig is iemand’.
Door te kijken naar wat iemand in potentie kan, wordt het mogelijk om de meest kansrijke groep te vinden en die op te leiden. Dat verminderd uitval en zorgt ervoor dat de energie die je erin steek ook echt wat oplevert. Beter nog, door objectiever te meten wat iemand in principe kan, ga je ook meer a-typisch talent vinden. Talent dat op papier misschien niet past, maar in de praktijk juist goed uit de verf zal komen.
Door de brain-based games van BrainsFirst te gebruiken, kon Building Heroes inschatten welke talenten het meest kansrijk waren om zo de opleiding zo impactvol mogelijk in te zetten.
Welke tooling is gebruikt in de case?
De Brain-based assessment games (NeurOlympics) van BrainsFirst.
Welk probleem is (deels) opgelost met de tool(ing)?
Kort gezegd. Het goed en objectief kunnen inschatten van het talentpotentieel van kandidaten. Dat is sowieso moeilijk, maar dubbel lastig voor een opleidingsorganisatie zoals Construction Academy. Omdat je dan juist niet naar CVs wil kijken.
Wat was het resultaat van de case?
Welke problemen ontstaan door het bovenstaande probleem? Wat gat er mis als je niet goed en objectief kunt inschatten wat iemands talenten zijn? Een hoge uitval uit de opleiding, onvoldoende quality of hires, een lage diversiteit en een te kleine talentpool.
Maar wat waren de resultaten van het inzetten van de NeurOlympics? Ten eerste was het duidelijk voor Building Heroes dat ze de quality of hires voor hun Construction University verhoogde. De kandidaten die op deze manier geselecteerd waren, bleken ook echt een betere fit voor de opleiding. Dat leidde tot een reductie in uitval uit de opleiding van 60%.
De energie die Building Heroes, en daarnaast ook de building talents, in de Construction University staken, kwam er nu ook beter uit.
Waarom moet deze case een Recruitment Tech Award winnen?
Nieuw talent opleiden is een belangrijk onderdeel van de oplossing voor de krappe arbeidsmarkt. Maar opleiden kost veel tijd, geld en energie. Door ervoor te zorgen dat deze investering zo kansrijk mogelijk wordt ingezet, kunnen we een efficiënte en schaalbare manier vinden om nieuw talent te laten instromen en de arbeidsmarkt net een beetje minder krap te maken.
Deze case moet winnen omdat het resultaten laat zien die Building Heroes al heeft bereikt en die haalbaar zijn voor elke organisatie met een interne opleiding.
De case laat zien dat het mogelijk is om een win-win-win situatie te creëren. Organisaties kunnen hun interne opleidingen beter en efficiënter gebruiken om talent op te leiden, talenten krijgen opleidingen die beter bij hun passen en de arbeidsmarkt krijgt meer ruimte waardoor er weer meer mogelijk wordt voor de rest van Nederland.
Credits case
Maaike Arns (Building Heroes)
Marieke Dresmé (BrainsFirst)