Leon Buijsman (Ubeeo):

Terwijl er anno 2021 meer recruitment tech leveranciers zijn dan ooit tevoren, zijn ze afhankelijk van elkaar om succesvol te zijn, stelt Leon Buijsman, eigenaar van ATS-provider Ubeeo. “Het draait om verschillende technologieën die je bij elkaar stopt, wat de gebruiker niet eens altijd doorheeft”, vertelt hij aan Recruitment Tech.

Van Hireserve naar Ubeeo: een succesvol 2021

Naamsveranderingen zijn in 2021 hot. Maar toen ATS-provider Hireserve haar Nederlandse naam veranderde in Ubeeo, was dat deels noodgedwongen. Na de aankondiging van de Brexit, besloot Hireserve het bedrijf te splitsen om een aparte infrastructuur in Nederland te kunnen behouden. “Dat garandeerde data binnen de EU en maakte het mogelijk het applicant tracking system (ATS) volledig af te stemmen op de wensen van de Nederlandse recruitmentmarkt”, zo stelt het bedrijf.

“Het werd voor ons een rommelig jaar, maar eigenlijk ook een fantastisch jaar”, stelt Leon Buijsman, eigenaar en managing director van Ubeeo. “Het was soms lastig om wegen te vinden om bij klanten te komen en implementaties te doen, omdat dat allemaal vanuit huis moest. Daar hebben we een hoop van geleerd. Het was bovenal een succesvol jaar, waarin we een recordaantal nieuwe klanten erbij hebben gekregen.”

Software voor de grootste bedrijven van Nederland

Ubeeo levert recruitmentsoftware aan grote namen als Albert Heijn, ‘s Heeren Loo en T-Mobile. Maar ook de grootste werkgever van Nederland, de Politie, gaat Ubeeo-software gebruiken in de werving van nieuw personeel. “Dan heb je het dus echt over hele grote organisaties”, zegt Buijsman. “Maar inmiddels zet ook een groeiend aantal middelgrote bedrijven ons pakket in, omdat onze recruitment software ook daar goed past.”

Hoewel Ubeeo alleen software levert aan werkgevers en corporates, begon het voor de softwareleverancier ooit aan de andere kant. “De eerste klant die we hadden was een wervings- en detacheringsorganisatie”, vertelt Buijsman. “Maar het is een hele andere soort markt. Het accent ligt er op klanten en kandidaten vinden voor die klanten. De corporate markt zoekt kandidaten voor de eigen organisatie en heeft veel meer de behoefte aan een geïntegreerd proces. Dat stelt hele andere eisen aan de software.”

Het ATS van Ubeeo ondersteunt het héle recruitmentproces, ook aan de kandidaat kant, stelt Buijsman. “Dat geïntegreerde proces bestaat uit een strategie waar de hiring manager bij betrokken is. Waarbij er sollicitatiegesprekken of interviews gedaan kunnen worden vanuit de organisatie. En waar uiteindelijk de data ook terug te vinden is in het HR-systeem als een kandidaat in dienst komt.”

Tech together

Die samenwerking tussen verschillende technologieën is volgens Buijsman veel belangrijker geworden. “Standalone tech komt bijna niet meer voor”, stelt hij. “Als mensen naar recruitment software kijken, dan wordt dat aspect [de samenwerking, red] bijna over het hoofd gezien. Men concentreert zich vooral op de backoffice en of het fijn werkt. Dan is het fijn als het goed te integreren is met de website en met wat nodig is voor de arbeidsmarktcommunicatie.”

Maar voor Ubeeo gaat het véél verder. “Aan de achterkant van ons systeem zit een enorm stekkerblok”, zegt Buijsman. “Het zijn zo’n honderd koppelingen van allerlei soorten systemen die gebruikt kunnen worden in het recruitmentlandschap. Dat varieert van online tests tot integratie met Google Analytics, alle HR-systemen, job boards en video interview-tools. Iedere keer als we iets nieuws voorbij zijn komen dat solide gebouwd is en goed geïntegreerd kan worden, dan bouwen we daar een integratie mee.”

En volgens Buijsman heeft de gebruiker dat niet eens altijd door. “Het kan zoiets simpels zijn als de integratie van kalendersoftware, zodat iedere afspraak automatisch als outlook-afspraak in agenda’s van interviewers en geïnterviewde kandidaten komt. Dat maakt het een stuk makkelijker om een uitnodiging te sturen, inclusief Microsoft Teams-link. Het klinkt heel logisch, maar het zijn verschillende technologieën die je bij elkaar stopt, wat de gebruiker niet eens altijd doorheeft. Dat is de kunst van het samenwerken.”

Tech voor objectievere selectie

Tijdens het Recruitment Tech Event 2021 (RTE) op 18 november staat Buijsman samen met een andere klant, de NS, op het hybride podium tijdens een break-outsessie. Op basis van Ubeeo-software is de NS een proces gestart waarin de organisatie objectiever wil selecteren. “Het is inmiddels een serieus topic”, zegt Buijsman.

“Vijf jaar geleden was het in Engeland al een belangrijk thema”, vervolgt Buijsman. “Toen speelde het in Nederland bijna niet. Maar ik denk dat we er inmiddels niet meer omheen kunnen. Ik vind het razendknap dat zo’n grote organisatie dit aandurft. Het is daarom alleen al ontzettend interessant welke gedachte er voor hen achter zat en wat de eerste key learnings zijn.”

Aanmelden voor het Recruitment Tech Event 2021

Tijdens het Recruitment Tech Event 2021 ontdek je hoe technologie jouw recruitment kan optimaliseren. Hét toonaangevende event over de recruitmenttechnologie van morgen. Met een inspirerende keynote van Steven Van Belleghem, recruitment tech cases, breakout sessies, talkshow en de uitreiking van de Recruitment Tech Awards 2021. Het event zal zowel online als offline plaatsvinden in Utrecht. Meer informatie vind je hier.

Blijf op de hoogte met de e-mail update

Ontvang iedere dinsdag de e-mail update met het laatste nieuws op gebied van recruitmenttechnologie. En maak kans op vrijkaarten voor de 7e editie van het Recruitment Tech Event op donderdag 9 juni 2022. 


    Ontvang naast de wekelijkse update ook e-mail alerts van nieuwe berichten in één of meerdere categorieën.

LAAT EEN REACTIE ACHTER